Spoznajmo soseda - kamniška Šola zdravja v Novem mestu

21.5.2021 | 11:00

Spoznajmo soseda - kamniška Šola zdravja v Novem mestu

V petek, 14. maja, na svetega Bonifacija dan, si je skupina članov Šole za zdravje Kamnik ogledala stari del Novega mesta. Da je do takega ogleda prišlo, sta zaslužna Marija Korošec, maturantka nekdanjega Učiteljišča Novo mesto, in domačin Jože Pečnik, ki je kot dober poznavalec mestnega jedra popeljal skupino na dobrih pet ur pohoda.

Skupina je iz vlaka stopila na železniški postaji Center in se po stopnišču spustila na predel Športnega parka Loka. Udeleženci so si z zanimanjem ogledali vse športne naprave in vrvež na igriščih. Na ploščadi Gostišča na Loki so po popiti kavici ali čaju nadaljevali pot do panoja »pohoda objetega mesta – NM*V*ŽICI, se sprehodili po Zupančičevem sprehajališču in se seznanili z obdobjem časa Novega mesta v času NOB. Vse je pritegnila urejenost na desnem bregu Krke, kopalna plaža, tenis igrišča, Portovald in ploščad za kotalkanje na valovih, prostor za srečevanje jutranjih rekreativcev. Sprehodili so se ob stavbah zdraviliškega kompleksa bolnišnice, urgence, internega in pljučnega oddelka, lekarne. Veliko so zvedeli o dejavnostih, ki podobno kot njihova šola za zdravje tudi v Novem mestu skrbijo za dobro počutje v mestu z delovanjem nevladnih organizacij. Od sekretarja Spominčice Dolenjske so bili iz prve roke informirani z dogajanji v času covida-19 in težavami, s katerimi se srečujejo društva. Na sprehodu jih je pritegnila zelena Krka, hišice, povezane v »novomeški vlak« na brežini, Kandijski most, skulptura olimpijonika Leona Štuklja, izgled Glavnega trga, Rotovž, obe cerkvi in delo na tlakovanjem cestišča pred Spominsko ložo padlih in narodnih herojev. Kar nekako začudeni so zrli v police s knjigami v Knjižnici Mirana Jarca, urejenostjo in bogastvom koriščenja po izpovedi vodiča za samo petindvajset tisoč prebivalcev. Veličastno, so porekli! Sprehod do Kapitlja, stolne cerkve sv. Miklavža, urejanje Šanc, ogled Novega trga in že so prišli do gostišča Marof, kjer so z obrokom hrane in pijačo zaključili bogato potepanje po mestnem jedru.

Začutili so delovni utrip mesta, ki s svojo industrijo, podjetnostjo, kulturnim, športnim, življenjem daje vtis o kvaliteti življenja v prestolnici Dolenjske. V Dolenjskem muzeju so z vodenjem spoznali zgodovinski del naseljenosti in življenja na tem prostoru pred našim štetjem, v obdobju srednjega veka, čas vojn in zdaj, ko se povsod že čuti odpiranje ustanov in izvajanje mnogih načrtov društev.

Še korak na popoldanski vlak proti Ljubljani in prijatelji iz Kamnika so se poslovili s povabilom, naj Spominčice Novo mesto obiščejo Kamnik in Veliko planino.

Zapisala vtise Irina Telban

Galerija

_zzzsosed (1)
_zzzsosed (2)
_zzzsosed (3)
_zzzsosed (4)
_zzzsosed (5)
_zzzsosed (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava