Kino pod grajskimi zvezdami in nočno opazovanje metuljev

17.7.2021 | 09:40

Letni kino pod grajskimi zvezdami - film Greta (foto: Mojca Valenčak)

Letni kino pod grajskimi zvezdami - film Greta (foto: Mojca Valenčak)

Nočno opazovanje metuljev - borov veščec (foto: Dušan Klenovšek)

Nočno opazovanje metuljev - borov veščec (foto: Dušan Klenovšek)

Gostinska ponudba na gradu Podsreda (foto: Mojca Valenčak)

Gostinska ponudba na gradu Podsreda (foto: Mojca Valenčak)

Na poletni četrtkov večer, 8. julija 2021, smo v čarobnem ambientu zunanjega dvorišča gradu Podsreda izvedli drugi letošnji LETNI KINO POD GRAJSKIMI ZVEZDAMI.

Vrteli smo švedski dokumentarni film iz leta 2020 z naslovom GRETA (I am Greta), ki je nastal pod režijo Nathana Grossmana.

Film prikazuje eno leto v življenju mlade podnebne aktivistke Grete Thunberg: od prve samotne stavke pred švedskim parlamentom do vzpona med globalne ikone. Ena najpopularnejših najstnic si prizadeva opozoriti na grozeče podnebne spremembe in našo odgovornost zanje.

Projekcijo filma je obiskalo 53 gledalcev, katerim smo za uvod zavrteli še kratki promocijski film projekta Life Naturaviva, v sklopu katerega izvajamo letni kino na gradu Podsreda.

Prvič smo lahko ob letnem kinu uživali tudi v novi pridobitvi na gradu Podsreda, to je gostinski ponudbi. Številni gledalci so si ogled filma tako popestrili z jabolčnim zavitkom, kokicami in kakšno osvežilno pijačo.

Po ogledu filma smo organizirali še NOČNO OPAZOVANJE METULJEV.  Dušan Klenovšek, biolog Kozjanskega parka,  je postavil svetlobno piramido na lokaciji v bližini gradu. Pod njegovim strokovnim vodstvom so obiskovalci lahko spoznavali zanimiv svet nočnih metuljev našega zavarovanega območja.

Opaziti je bilo preko 50 vrst metuljev, žal je trend številčnosti osebkov in vrst v upadanju v primerjavi z opazovanji pred 5 ali 10 leti.  Zanimivo je bilo opažanje mlinarja, največjega evropskega predstavnika skarabejev. Med večjimi metulji je priletel le en borov veščec. Obiskovalci so bili navdušeni nad velikimi drevesnimi zelenkami (kobilicami) ter najezdniki, ki imajo dolge leglice.

Letos načrtujemo še eno projekcijo letnega kina pod grajskimi zvezdami in sicer v sredo, 18. avgusta 2021 ob 20:30 uri, ko bomo vrteli družinsko pustolovščino ODI IN PINGVINI. Tudi takrat bomo imeli nočno opazovanje metuljev, zato prijazno vabljeni, da se nam pridružite.

Nina-Klavdija Gabron, Dušan Klenovšek

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava