Društvo Šola zdravja množično obiskalo slovenski dan športa v Tivoliju

25.9.2021 | 15:00

Društvo Šola zdravja množično obiskalo slovenski dan športa v Tivoliju
Društvo Šola zdravja množično obiskalo slovenski dan športa v Tivoliju
Društvo Šola zdravja množično obiskalo slovenski dan športa v Tivoliju
Društvo Šola zdravja množično obiskalo slovenski dan športa v Tivoliju

Ob slovenskem dnevu športa, 23. septembra, so se člani Društva Šola zdravja množično udeležili prireditve v ljubljanskem parku Tivoli. Praznik, ki ga v svetu poznajo le še v sedmih državah, je namenjen spodbujanju športnega duha in promociji zdravega življenja. Eden večjih dogodkov je bil v Tivoliju, kjer so obiskovalci lahko spoznavali raznolike športe in se v njih tudi preizkusili. Brez športa oziroma gibanja enostavno ne gre, kar so potrdili tudi člani Društva Šola zdravja, ki so telovadbi "1000 gibov" zvesti pol ure vsako jutro. S tem sporočajo vsem, da se je potrebno redno razgibavati. Ali kot je rekla prisotna evropska komisarka Mariya Gabriel: "To je čudovit vzor, kajti z nacionalnim dnevom športa Slovenija sporoča, da je šport zdravje." Podžupan Mestne občine Ljubljana, Dejan Crnek, je v svojem nagovoru prisotnim večkrat omenil Društvo Šola zdravja. "Oranžne" telovadke in telovadce je dal za zgled mlajšim, saj so vzoren primer dobre prakse.

Med raznolikostjo športov, ki so jih udeleženci lahko preizkusili, je bila tudi telovadba "1000 gibov". Vodila jo je strokovna sodelavka Društva Šola zdravja, kineziologinja Eva Jeza. Po končani telovadbi so se obiskovalci lahko preizkusili na različnih poligonih, nekateri pa so se peš odpravili do Predsedniške palače na dan odprtih vrat. V imenu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je prisotne nagovoril gospod Miroslav Cerar, slovenski olimpionik. V nadaljevanju je sledil ogled poslopja Predsedniške palače in delovnega prostora predsednika republike.

Člani Društva Šola zdravja so s prepoznavno oranžno barvo oblačil obarvali Ljubljano, najprej Tivoli, potem pa še središče mesta. Prišli so z različnih koncev Slovenije, da lahko skupaj praznujejo praznik športa (Maribor, Nova Gorica, Vipava, Ajdovščina, Črnomelj, Grosuplje, Kranj, Bled, Pragersko, Mengeš, Metlika, Ljubljana).

Povprašali smo nekaj članov društva, od kod so prišli in kaj jih je gnalo na pot do Ljubljane ter o učinkih telovadbe "1000 gibov", ki jo izvajajo vsako jutro. Blaž Demšar (82) iz Nove Gorice je povedal, da se rad udeležuje različnih prireditev s svojo skupino, ki je zelo povezana. O sami telovadbi "1000 gibov" pa odločno pove: "Hodim na našo telovadbo, čeprav mi kolena slabo služijo. Ampak se ne dam! Dobrodošle so mi predvsem vaje za ramenski obroč, pomagajo pa mi tudi vaje za zgornje okončine." Anica Karneža (73) s Pragerskega je povedala: "Rada se udeležujem različnih prireditev, zato nisem želela spustiti niti Dneva slovenskega športa, čeprav si pomagam s pohodnimi palicami." Mlajšo članico Majdo Križaj (61) z Bleda smo vprašali kako, da so prišli v Ljubljano na proslavo, če imajo na Bledu zvečer osrednjo prireditev za ta praznik.  Nostalgično je povedala: "Najbolj zaradi druženja. Želeli smo se srečati s člani iz drugih skupin, ker nam manjkajo srečanja vseh skupin Šole zdravja, ki so zdaj zaradi korone ustavljena." Drago Jerman (70) iz Črnomlja je povedal, da je na to prireditev prišel, ker so Šolo zdravja končno začeli sprejemati tako Olimpijski komite Slovenije kot tudi Zdravniška zbornica Slovenije. Povedal je, da že osmo leto redno zjutraj telovadi in da mu telovadba veliko pomeni prav zaradi druženja: "S športom sem se vedno ukvarjal in ko sem šel v pokoj, sem iskal neko vadbo. Najbolj mi je ustrezala vadba "1000 gibov", ker smo zunaj in se veliko družimo. Zame osebno je Šola zdravja socializacija. Zjutraj ne poležavam, vstanem, se uredim, umijem, obrijem in grem telovadit s svojimi sošolci. Če tega ne bi počel, bi se polenil in zapustil."

Z dnevom slovenskega športa se je začel tudi Evropski teden športa (23.–30. september), ki si prizadeva spodbuditi najširši krog prebivalcev k redni telesni dejavnosti. V tem prizadevanju Društvo Šola zdravja zmaguje. Lahko se pohvalijo s primerom dobre preventivne prakse, pri čemer jih že šesto leto podpira tudi Ministrstvo za zdravje, ki je prepoznalo njihovo poslanstvo – skrb za ohranjanje in izboljševanje zdravja prebivalcev – in jih podpira v prizadevnosti pripeljati vadbo "1000 gibov" v vsak kraj in vsako vas.

tekst in foto: Neda Galijaš

Galerija

_zzzzsola (1)
_zzzzsola (10)
_zzzzsola (2)
_zzzzsola (3)
_zzzzsola (4)
_zzzzsola (5)
_zzzzsola (6)
_zzzzsola (7)
_zzzzsola (8)
_zzzzsola (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava