Miran Rudan zelo navezan na mamo Slavico, vsak teden pri njej v Krškem

3.4.2022 | 18:20

Miran Rudan zelo navezan na mamo Slavico, vsak teden pri njej v Krškem

"Sem edinec in mama ima samo mene," pravi Miran Rudan ... Miran mama Slavica sta v vseh teh letih spletla prav posebno vez, in čeprav kot najstnik ni bil nikoli problematičen, so doma veljala pravila, ki se jih je moral držati. Slavica ni bila nič kaj navdušena, ko ga je pot vodila v glasbo, in še danes jo moti, ko pride k njej na obisk v dom starejših občanov v Krškem, kjer prebiva, v strganih kavbojkah. »Pravi mi, da so moderne, jaz pa bi mu jih najraje zašila,« se nasmehne skrbna mama. Ja, takšne pač so mame, ki kot punčico svojega očesa pazijo na otroke, ne glede na to, koliko so ti stari. In 90-letna Miranova mama Slavica ni prav nič drugačna.

Mama Mirana Rudana je pri 90 letih zelo vitalna gospa, ki se sinovega obiska vedno znova razveseli. Ta jo obišče enkrat na teden, ko si po kosilu vzameta dve uri časa drug za drugega. Tokrat smo se jima pridružili tudi mi. Slavica sprva nad fotografiranjem ni bila najbolj navdušena in nam je zabičala, da moramo poskrbeti, da bo na fotografiji videti fajn. In tudi res je videti odlično. Ko ji to povemo, nam zaupa, da že vse življenje uporablja eno in isto italijansko kremo za obraz. »Mama vedno ve, kdaj pridem, in se že prej pripravi, tako da me ob prihodu že čaka v avli. Ker je natančna, se skušam držati ure in si ne privoščim zamujanja. Ti najini trenutki so nepozabni. Mama je za svoja leta zelo vitalna, probleme ima le z išiasom, a se nikoli ne strinja z mano, pravi, da ji težave povzroča hrbtenica. Kakor koli že, to jo ovira pri hoji, zato za najino vsakotedensko pustolovščino uporabljava voziček. Zelo priročno je, ker je dom starejših občanov, v katerem biva od lani, le streljaj proč od nakupovalnega središča in sprehajalnih poti. Zato se skupaj odpraviva po nakupih, spijeva kakšno kavico ali pa greva zgolj na sprehod. Zdaj prihaja pomlad in z njo toplejši dnevi, zato bo vse skupaj še bolj prijetno. Ta najina srečanja so po - stala nekaj prav posebnega. Sicer sem že prej veliko zahajal k njej domov, a zanjo je bilo stopnic do blokovskega stanovanja v tretjem nadstropju brez dvigala enostavno preveč. Mama sicer sprva nad bivanjem v domu ni bila preveč navdušena, a sva se lepo pogovorila. Pogledala vsa pluse in minuse in tako je padla odločitev. Rad jo obiščem, prav tako pa stanovalcem ob kakšnih praznikih kaj zapojem in jih tako neizmerno razveselim, pa tudi meni je lepo pri srcu,« je vesel Miran, ki se mu ob vsakem obisku Krškega, mesta, kjer je preživel otroštvo in leta odraščanja, vrnejo lepi spomini.

»Živel sem v delavski družini, kjer denarja nikoli ni bilo na pretek, a mi nikoli ni nič manjkalo, zato imam lepe spomine na očeta in mamo, ki sta vedno poskrbela za moje brezskrbno otroštvo in mladost. Mama je vedno našla rešitev za vse, saj je znala vse tako obrniti, da se je dobro izteklo. Pa tudi jaz nisem bil ravno problematičen, ne kot otrok ne kot najstnik. Kakšno smo že ušpičili, to priznam, a vse v mejah normale in mladostniške razposajenosti. Mama se ni mogla sprijazniti le s tem, da sem se podal v glasbo, ki me je privlačila že zelo zgodaj. Živo se spominjam, kako sem z veseljem stopil v glasbeno trgovino v središču Krškega, si ogledoval plošče in druge glasbene pripomočke, ki so bili del ponudbe v tehnični trgovini. In takrat se mi še sanjalo ni, da bom nekoč v tej trgovini delal kot prodajalec in da si bom pozneje vsakdanji kruh služil z glasbo. To so sicer sanje mnogih najstnikov, uresničijo pa se le peščici.«

Mama Slavica se še vedno kdaj spomni tega, kako se ni strinjala z njegovo karierno potjo, je pa hkrati zadovoljna, ko vidi, kako ga glasba osrečuje. »Prejšnji teden mi je povedal, da ima spet novo pesem, a ker nimam pametnega telefona, sem si videospot ogledala, ko je prišel na obisk,« pravi Slavica. Miran je edinec, kar rad poudari, a ni mamin sinček. »Že zelo zgodaj sem se osamosvojil in se preselil na svoje. Bili so lepi časi, saj se je hkrati razvijala tudi moja glasbena kariera. Priznam, da mi ni bilo vedno lahko, a me je vztrajnost gnala naprej. To imam prirojeno, saj sem po horoskopu lev. Čeprav si je mama želela, da bi obiskoval kakšno boljšo šolo, kot je trgovska, sem srečo našel v glasbi. Res sem bil srečen in zadovoljen, ko sem se že kot dokaj mlad znašel v glasbeni skupini Moulin Rouge, leto pozneje pa sem v zasedbi Rendez-Vous zamenjal Božidarja Wolfanda - Wolfa in od takrat je šla moja glasbena kariera le še navzgor. Na trenutke je bilo naporno, a se je vse obrestovalo, predvsem pa mi je glasba dala neko posebno zadovoljstvo.« Glasbeno žilico je Miran vsaj malo tudi podedoval. »Stric Albin Rudan je bil znani slovenski klarinetist v Ansamblu bratov Avsenik. Sicer sem se s petjem prvič srečal v osnovni šoli, ko sem prepeval v šolskem zboru. Čeprav mama nad mojo glasbeno potjo ni bila nič kaj navdušena, sem vesel, da me pri tem doma niso ovirali.«

Miran je svoje življenje peljal dalje, včasih bolj, drugič manj uspešno. »Mama se ni nikoli vtikala v moja razmerja in dekleta, pa čeprav je bil potem moj prvi zakon polomija. A v njem se je rodil sin Luka, ki danes šteje trideset let in s katerim se moja mama odlično razume. Je fejst fant in rad ima babico, s katero najdeta veliko skupnih tem za pogovor.« Seveda pa je Slavica ponosna tudi na druga dva vnuka – Nino in Nika, slednji nastopa tudi v Miranovem najnovejšem videospotu. Kot smo že zapisali, Miran ni bil nikoli značilen edinček, saj ni bil ne razvajen ne muhast, kar je značilno za njih. »Tudi pri hrani nisem bil izbirčen, pojedel sem vse, kar je mama skuhala, in morda sem prav zato spoznal okuse, kar mi zdaj zelo pomaga pri kuhanju. Rad se namreč vrtim okoli štedilnika in skuham kaj dobrega. Meni je globoke sledi pustila italijanska kuhinja, saj sem veliko let živel v Novi Gorici,« pravi. Pevec je zadnje dni zelo zaseden, saj kot za stavo prihajajo povpraševanja za nastope, kar je še dokaz več, da je uspešen tudi na samostojni glasbeni poti. Po svoji prvi uspešnici Medena je v nedeljo luč sveta ugledal tudi videospot z naslovom Lažeš mi.

Lady/njena.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava