Praspomin naravnega dihanja

8.4.2022 | 11:50

DzN Metlika (foto: Zdenka Kavčič)

DzN Metlika (foto: Zdenka Kavčič)

DzN Brežice (foto: Breda Balon)

DzN Brežice (foto: Breda Balon)

Že dober mesec na 20 lokacijah po Sloveniji spet živi projekt Dihamo z naravo, ki je zaradi sofinanciranja ministrstva za zdravje brezplačen za vse udeležence in ga bodo usposobljeni vaditelji in prostovoljci humanitarnega društva Šola zdravja vodili do oktobra.

Ob 17. uri se udeleženci v JV Sloveniji vsak ponedeljek zberejo tudi pri gasilskem domu v Podzemlju, ob v parku pri Mladinskem centru Brežice nasproti gradu in na Majerju v Črnomlju, ob petkih pa pred gradom v Metliki.

Na vadbi se udeleženci naučijo metod, ki lahko ob dnevnem soočanju s stresom, tesnobo, strahom ali jezo, pomagajo, da se umirijo, bolj globoko zadihajo in stopijo ven iz čustvenega oblaka ter se soočijo z izzivom bolj zbrano. Raziskave so pokazale, da čustvena stanja vplivajo na tip, globino in ritem dihanja. Vsako čustvo ima namreč svoj dihalni vzorec in posledično vpliva na fizične reakcije v telesu. Če zavestno spremenimo ritem dihanja, ga umirimo, podaljšamo čas vdiha in izdiha, dih iz zgornjega dela pljuč premaknemo v dihanje s trebušno prepono, vplivamo na dihalni vzorec in posledično prevladujoče čustvo umirimo. Počasno, globoko dihanje uravnovesi tudi delovanje avtonomnega živčnega sistema in poveča parasimpatično aktivnost, kar spremlja občutek pozornosti in spočitosti. Z zavestnim dihanjem vplivamo na spremembo krvnega tlaka in srčnega utripa. To je ena od metod, ki jo izvedemo na začetku vadbe Dihamo z naravo in s katero zbudimo praspomin naravnega dihanja.

Ali kot pravi avtor projekta Dihamo z naravo Andraž Purger: »Ko ozaveščamo svoje misli, čustvena stanja in ritem dihanja, spoznavamo sebe od znotraj navzven. To je prvi korak do zdravja in prevzemanje odgovornosti za lastno počutje in fizično stanje. Za te prve korake vam ponujamo podporo v obliki skupinske brezplačne vadbe Dihamo z naravo, na kateri se skupaj naučimo preproste in enostavne metode za umirjanje uma. Iz umirjenega stanja lažje prepoznamo vpliv čustev na naše odločitve in komunikacijo. Spoznavamo tudi vaje za bolj gibljivo hrbtenico, ki je steber živčnega sistema, in vaje za dvig imunskega sistema.«

Začutiti, ohranjati in podariti mir sebi in okolici je nekaj, kar vsak lahko prispeva k družbi. Prvi korak pa naredite že, če se pridružite skupini Dihamo z naravo v vaši bližini!

Podrobnejši urnik in zbirna mesta so v tabeli spodaj v priponki ...

Dihamo z naravo PR

Zvočni zapisi

Andraž Purger

Zbirna mesta [.doc] (501 kB)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava