Vaš komentar: Ljubljanska univerza onemogoča razvoj celotne dolenjske regije

15.4.2022 | 14:20

Takšna bo stavba Javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo v novomeškem Podbrezniku.

Takšna bo stavba Javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo v novomeškem Podbrezniku.

Pred dnevi smo bili priča mnogim burnim odzivom na vzpostavitev nove regionalne javne univerze, ki bo imela sedež v Novem mestu. Nasprotovanje nameri s strani ljubljanske univerze razumem kot onemogočanje razvoja celotne dolenjske regije. Vzpostavitev novega regijskega intelektualnega središča namreč pomeni predvsem sodelovanje znanosti z gospodarstvom, ki je nujno in v vseh možnih aspektih pozitivno.

Trenuten neobstoj tovrstnega središča v jugovzhodni regiji prepoznavam kot izredno šibkost celotne regije. Dolenjska je ena izmed vodilnih izvoznih regij v Sloveniji. Obenem je pomembno dejstvo, da upravlja četrtino vseh industrijskih robotov v državi, področje katerega stroka je trenutni predmet spotike. Javni raziskovalni zavod Rudolfovo bo namreč namenjen digitalizaciji gospodarstva in javne uprave, robotizaciji in ključnim vprašanjem prenosa tehnologij, kar v današnjem času predstavlja nujo za preživetje na tujem trgu. Že ustaljena odlična praksa izven meja Slovenije narekuje smotrnost vezanosti intelektualnih središč na industrijska središča in obratno, saj je le tako omogočen razvoj obeh področij, kar prinaša pozitivne rezultate mednarodnih razsežnosti.

Nova institucija nedvomno prinaša izboljšanje gospodarskih priložnosti in posledično priseljevanje mladih in perspektivnih kadrov, s tem pa tudi omogočanje kakovostnega življenja vseh. Z vidika blaginje prebivalcev jugovzhodne pokrajine je nasprotovanje tovrstnim nameram, ki prihajajo iz prestolnice, povsem nekorektno. Veliko pove dejstvo, da jih ima trenutno od 16 tovrstnih središč kar 15 sedež v Ljubljani. Odločno nasprotujem kakršnim koli poizkusom onemogočanja nedvomno potrebnega središča v Novem mestu, odziv Univerze v Ljubljani pa razumem kot nepoznavanje potreb dolenjskega gospodarstva. Upam, da bomo končno doumeli, da raziskovalna središča potrebujemo v službi gospodarstva in ne obratno.

S spoštovanjem,

mag. Marjan Hribar
župan Občine Šmarješke Toplice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava