DL: Najbolj je navdušila fotografija na sloviti katrci

17.4.2022 | 15:15

Drago Vovk s skupino Rudolfovo

Drago Vovk s skupino Rudolfovo

Lojze in Ivanka Slak na Trški gori

Lojze in Ivanka Slak na Trški gori

V Jakčevem domu Dolenjskega muzeja je bila tri mesece na ogled razstava fotografij slovenskih glasbenikov, ki jih je na svoji dosedanji življenjski poti posnel Novomeščan Drago Vovk. Skoraj 200 posnetkov glasbenikov tako na stenah treh razstavnih prostorov kot tudi na projekcijah je obiskovalce navdušilo. Obujali so spomine ob junakih domače glasbe in rokenrola, pa tudi ob številnih popevkarjih in popevkaricah. Zaradi korone je bil sicer obisk razstave nekoliko okrnjen, kljub temu pa so bili odmevi nanjo izjemni. Predvsem so se spominov na davna leta veselili starejši, saj so nekatere fotografije nastale skoraj pred pol stoletja.

Obiskovalce so zato ob prihodu v Jakčev dom prosili, da na koncu povedo, katera od razstavljenih fotografij jim je bila najljubša, ne glede na razlog. Največ glasov je prejela za Novo mesto skoraj ikonična fotografija z otvoritvenega panoja, ki smo jo v Dolenjskem listu objavili že ob odprtju dogodka. Avtor razstave Drago Vovk, takrat še rosni mladenič, je bil slikan na pokrovu svoje katrce, ob njem pa člani kultne novomeške skupine Rudolfovo. Kot nam je povedal Vovk, je fotografijo davnega leta 1975 ustvaril naključni in vse do danes neznani mimoidoči, ki so ga fantje takrat poprosili, da jih fotografira.

Med fotografijami v razstavnih prostorih pa so obiskovalce najbolj navdušile fotografije Tončka Pluta in Alojza Željka, Simone Weiss, Tatjane Gros, folklorne skupine Kres, Ivanke in Lojzeta Slaka ter dueta Milan in Vlado Kreslin. Večina teh je črno-belih, zato tokrat objavljamo tudi tisto, na kateri sta pokojni Lojze Slak in njegova žena Ivanka, v svoji zidanici na Trški gori. Septembra leta 2010 jo je posnel Drago Vovk, žal, pa je bilo to tudi zadnje njuno srečanje, saj je Slak leto zatem umrl.

Kot nam je povedal Drago Vovk, pa se je razveselil novice, da se bo razstava v poletnih mesecih preselila še v Belo krajino, kjer bo zbirka spominskih fotografij na ogled v Kulturnem centru Semič.

Članek je bil objavljen v 9. številki Dolenjskega lista 3. marca 2022

Renata Mikec

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava