Tudi v maju: Umirimo um s pomočjo vadbe Dihamo z naravo

6.5.2022 | 11:00

Foto: arhiv projekta DzN

Foto: arhiv projekta DzN

Tudi v maju: Umirimo um s pomočjo vadbe Dihamo z naravo
Tudi v maju: Umirimo um s pomočjo vadbe Dihamo z naravo
Tudi v maju: Umirimo um s pomočjo vadbe Dihamo z naravo

Med skupinsko, brezplačno vadbo Dihamo z naravo se udeleženci pod vodstvom usposobljenih prostovoljcev in strokovnjakov naučijo preproste metode za umirjanje uma. Vadbo organizira humanitarno društvo Šola zdravja, zaradi sofinanciranja ministrstva za zdravje pa je brezplačna.

»Zelo dobra udeležba na naših brezplačnih vadbah na 20 lokacijah po Sloveniji kaže, da si ljudje želimo spoznati metode, ki nam pomagajo, da ob dnevnem soočanju s stresom, tesnobo, strahom ali jezo umirimo, globje zadihamo, stopimo iz čustvenega oblaka in se z izzivom soočimo bolj zbrano. Na vadbi Dihamo z naravo se učimo umiriti, hkrati pa delamo tudi vaje za bolj gibljivo hrbtenico, ki je steber živčnega sistema, in vaje za dvig imunskega sistema,« razlaga podpredsednica društva Šola zdravja in vodja projekta Dihamo z naravo, sicer redna udeleženka vadb, Bernardka Krnc.

Avtor projekta Dihamo z naravo Andraž Purger pa dodaja: »Iz umirjenega stanja lažje prepoznamo vpliv čustev na naše odločitve in komunikacijo. Ko ozaveščamo svoje misli, čustvena stanja in ritem dihanja, spoznavamo sebe od znotraj navzven. Vsako čustvo ima svoj dihalni vzorec in vpliva na fizične reakcije v telesu. Če zavestno spremenimo ritem dihanja, ga umirimo, podaljšamo čas vdiha in izdiha, dih iz zgornjega dela pljuč premaknemo v dihanje s trebušno prepono, vplivamo na dihalni vzorec in posledično prevladujoče čustvo umirimo.« 

Z zavestnim dihanjem tako po nekaterih raziskavah vplivamo na spremembo krvnega tlaka in srčnega utripa.

Vsekakor pa je brezplačna vadba, ki poteka enkrat tedensko, priložnost, da udeleženci odkrijejo nekaj novega, se povežejo z naravo in prezračijo um.

Urnik in zbirna mesta:

KRAJ    SKUPINA           LOKACIJA -  ZBIRNO  MESTO             TERMIN

Brežice TOPOL Brežice: zbor v parku pri Mladinskem centru nasproti gradutorek 17:00

Črnomelj JESEN Črnomelj: zbor na Majerjutorek 17:00

Metlika BREZA Metlika: zbor pred gradom v Metlikipetek 17:00

Podzemelj DREN Podzemelj: pri gasilskem domuponedeljek 17:00

projekt Dihamo z naravo

Zvočni zapisi

Andraž Purger

Bernardka Krnc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava