DL: Jubilej Ženskega pevskega zbora Zimzelen - Zagnane kot na začetku

11.6.2022 | 13:00

Pevke Zimzelena vadijo pod vodstvom nove zborovodkinje Tanje Udovč. (Foto: B. K.)

Pevke Zimzelena vadijo pod vodstvom nove zborovodkinje Tanje Udovč. (Foto: B. K.)

Zimzelen bo še naprej pel – Vadijo pod vodstvom nove zborovodkinje Tanje Udovč – Zbor združuje 12 pevk – Nastopile bodo na območni reviji pevskih zborov

Ženski pevski zbor Zimzelen, ki deluje v okviru Kulturno-umetniškega društva Svoboda Mirna, letos praznuje 30-letnico delovanja. Jubilej bodo zaznamovale tudi s koncertom, na katerega se pod vodstvom nove zborovodkinje že intenzivno pripravljajo.

Pevke Zimzelena so ponosne na prehojeno pot. »V treh desetletjih smo doživele vzpone in padce, vedno pa ostajajo nepozabni spomini na nastope, koncerte, šentviške tabore, tekmovanja, gostovanja doma in v tujini ter na vaje in druženja, na katerih smo stkale pristne prijateljske vezi,« pravi predsednica zbora Breda Kranjc.

Od ustanovitve je bil njihov zborovodja vsestranski mokronoški kulturnik Stane Peček, ki pa je na začetku leta umrl. Spomini na prelepe trenutke in doživetja, prežeta z njegovim humorjem, ki je bil del bogatih medsebojnih prijateljskih odnosov in druženj, bodo vedno živi, pravi predsednica in dodaja, da za njim ostaja bogastvo prepletanja medosebnih vezi, združenih v dolgoletnem zorenju v pesmi.

Žalostna novica ob smrti Pečka jih je pretresla, a pevke so se odločile, da bodo še naprej prepevale. »Letošnja pomlad je za nas nov začetek. Nekaj dolgoletnih pevk je zapustilo naše vrste, pridobili pa smo nove članice. Poiskali smo tudi novo zborovodkinjo, tako že slab mesec pridno vadimo pod vodstvom Tanje Udovč, ki prihaja iz Šentruperta. Vaje pod njenim vodstvom so zelo intenzivne, privajamo se na nov, drugačen pristop do dela in hvaležne smo za ves njen trud pa tudi potrpežljivost. Z njo je v naš zbor zavel nov veter. Zagnanosti nam ne manjka, Tanjino zaupanje v nas pa nam daje dodatno motivacijo,« pove Kranjčeva.

Zbor združuje 12 pevk; najbolj so jim pri srcu ljudske pesmi, pod taktirko nove zborovodkinje pa se spogledujejo tudi z drugimi žanri. Med epidemijo koronavirusa je bilo njihovo delovanje zelo okrnjeno; v zadnjih dveh letih so imele le nekaj vaj. Zdaj se ponovno pogosteje dobijo in vadijo; enkrat tedensko gostujejo v prostorih mirnske osnovne šole.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista 21. aprila 2022

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava