DL: Potepuški psi - Napadli divjad, bojijo se, da bi tudi otroke

15.6.2022 | 14:40

Takole so se sprehajali po parkirišču podjetja Adria Mobil. (Foto: zaskrbljena bralka)

Takole so se sprehajali po parkirišču podjetja Adria Mobil. (Foto: zaskrbljena bralka)

Prebivalci stanovanjskega naselja Podbreznik so lani k ukrepanju pozvali pristojne ustanove. (Foto: R. N.)

Prebivalci stanovanjskega naselja Podbreznik so lani k ukrepanju pozvali pristojne ustanove. (Foto: R. N.)

Potepuške pse so opazili tudi blizu košarkarskega igrišča v Podbrezniku. (Foto: R. N.)

Potepuške pse so opazili tudi blizu košarkarskega igrišča v Podbrezniku. (Foto: R. N.)

Prebivalci naselja Podbreznik v Novem mestu že dlje časa v okolici opažajo trop napadalnih potepuških psov. Lovci so nam potrdili, da so psi lani napadli in raztrgali več divjadi. Nekateri se zato bojijo sami, z otrokom ali s hišnim ljubljenčkom sprehajati po bližnjih gozdnih poteh, saj bi lahko naleteli na krdelo teh psov. Obrnili so se na pristojne ustanove, da uredijo problematiko, preden se zgodi kakšna nesreča. Do zdaj ti psi še niso napadli nikogar, a nikoli se ne ve, opozarjajo zaskrbljeni stanovalci.

»Ogorčeni smo, saj že nekaj časa videvamo napadalno krdelo psov ob glavnih cestah Podbreznik–Prečna in Cegelnica–Češča vas. Srečati jih je mogoče tudi blizu košarkarskega igrišča v Podbrezniku, kjer so močno prestrašili otroke in pretresli tudi nemalo odraslih prebivalcev naselja. Potikajo se v bližnjem mestnem gozdu, ki se razteza med Podbreznikom, Lastovčami, Cegelnico, Grobljami in Prečno, ter po travnikih ob reki Temenici,« so prebivalci stanovanjskega naselja Podbreznik zapisali v dopisu, ki so ga lani poleti naslovili na Inšpekcijo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, o tem pa so seznanili tudi Mestno občino Novo mesto, Krajevno skupnost Prečna, Policijsko upravo Novo mesto in Zavetišče Turk.

Pozvali so jih k takojšnjemu ukrepanju in reševanju pereče težave, saj trop nevarnih psov, kot poudarjajo, ogroža njihovo varnost, varnost otrok in tudi hišnih ljubljenčkov. Svojo izkušnjo sta z nami delili dve stanovalki Podbreznika, ki pa ne želita biti imenovani, da ne bi imeli kakšnih težav. Domneve so, da naj bi bili to psi iz romskega naselja Žabjek.

»Lani julija sem se s psičko sprehajala po travniku ob reki Temenici za konjeniškim centrom v Češči vasi, ko so se kar naenkrat približali štirje psi, dva sta bila velika kot ovčarja, dva pa manjša. Lajali so na naju, na srečo sem imela psičko na povodcu. Ker sem bila daleč od hiš, pa še telefona nisem imela pri sebi, sem se ustrašila. Vedela sem, da ne smeva teči, zato sem močno zavpila nanje, da so šli stran. Po tem dogodku se sama nisem več sprehajala tam,« nam svojo zgodbo pove ena od stanovalk. Ob tem doda, da je skupina potepuških psov prejšnji dan lovila srno z mladičem, ki so ga ujeli in kasneje tudi raztrgali.

Druga sogovornica pravi, da je pred približno dvema mesecema naletela na potepuškega psa. »Hitro sem se odpravila stran, na srečo mi ni sledil. Tudi drugi te pse pogosto opažajo, videli so jih celo na parkirišču podjetja Adria Mobil in pri vojašnici, celo pri Hoferju v Bršljinu,« doda.

Po njunih besedah si nekateri, ki imajo vrtove v Češči vasi, ne upajo več skozi gozd, ampak gredo raje po cesti. »Prej so otroci sprehajali pse po travnikih in v gozdu, zdaj si jih ne upam več pustiti samih. Raje se zapeljemo v drug del Novega mesta in gremo tam na sprehod,« še dodajata. Čeprav so se obrnili na pristojne organe, od njih niso dobili odgovora.

DELUJEJO KOT TROP VOLKOV

Ali bi morali za potepuške pse poskrbeti lovci? Starešina Lovske družine Novo mesto Iztok Rožič poudarja, da lovci nimajo pristojnosti za reševanje te problematike. »Z državo imamo sklenjeno in podeljeno koncesijo in s tem lovskoupravljavski načrt, po katerem iz narave odvzemamo divjad, nikakor pa nimamo nič s potepuškimi psi. Za nas je to samo zelo velika nadloga. Naša naloga je, da ko kaj takega ugotovimo, podamo prijavo, kar smo tudi že večkrat storili. Za reševanje teh težav so pristojne druge ustanove, v prvi vrsti veterinarska inšpekcija, potem pa zavetišče, ki ima z občino sklenjeno koncesijo,« pravi Rožič.

Od kod so se vzeli potepuški psi? (Foto: Lovska družina Novo mesto)

Od kod so se vzeli potepuški psi? (Foto: Lovska družina Novo mesto)

Lani je eden od njihovih članov na lastne oči videl, kako so potepuški psi priganjali srno, jo ujeli in na koncu tudi pokončali. »Že več divjadi so raztrgali,« doda Rožič, ki je lani vse skupaj tudi prijavil na policijo in Inšpektorat za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, a se po njegovem mnenju ni kaj veliko premaknilo, saj lovci in drugi še vedno opažajo trop potepuških psov. »Delujejo kot trop volkov, imajo alfa samca oz. samico, ki vodi trop. Trije denimo priganjajo divjad v zasedo, dva pa čakata, nato jo skupaj pokončajo. Dokazali so, da so nevarni. Januarja so obkrožili občana, ki je bil na sprehodu s svojim psom. Zbal se je, da ju bodo napadli. Na srečo se je krdelo razkadilo,« pripoveduje Rožič. Po njegovem mnenju trenutna zakonodaja, ki rešuje to problematiko, ni ustrezna in bi jo morali spremeniti.

Raztrgana srna po napadu potepuških psov (Foto: Lovska družina Novo mesto)

Raztrgana srna po napadu potepuških psov (Foto: Lovska družina Novo mesto)

PRISTOJEN KONCESIONAR

Z Mestne občine Novo mesto so nam sporočili, da so seznanjeni s težavo. Za odlov potepuških psov je po njihovem mnenju pristojen koncesionar za zagotavljanje javne službe za zavetišče za male živali, to je Zavetišče Turk z Zajčjega Vrha pri Stopičah. »Stanovalcem predlagamo, da podajo prijavo veterinarski inšpekciji, ki bo podlaga za odločbo za odlov,« so še dodali.

ŽE VEČKRAT ISKALI, A JIH NISO NAŠLI

Solastnica zavetišča Turk Marija Turk je povedala, da so se zaradi klicev oz. prijav o potepuških psih na območju prečenske krajevne skupnosti že večkrat odpravili na teren. »Denimo na velikonočni ponedeljek smo jih iskali dopoldne, čez nekaj dni pa s policijo. Obakrat žal neuspešno. Preden pridemo na kraj, kjer so jih ljudje opazili, se psi večinoma že premaknejo drugam. Ljudje samo kličejo, da so jih opazili, nihče pa ne sodeluje in pomaga, da bi jih laže ujeli. Če gremo na teren, a nobenega ne ujamemo, je to za nas samo strošek, kajti plačani smo le, če psa pripeljemo v zavetišče,« pove Turkova. Verjame, da so ljudje prestrašeni, če nanje nepričakovano naletijo na sprehodu.

Lani so na območju KS Prečna ulovili pet potepuških psov, eden pri njih še vedno čaka na novega lastnika. Trenutno imajo v zavetišču 44 psov, 21 je takšnih, ki imajo posebnosti in zanje zelo težko najdejo posvojitelje, le nekaj jih je primernih za oddajo. »Stroške za prvih 30 dni nastanitve psa pri nas krije občina, naslednjih 90 dni so pri nas na naše stroške, po tem obdobju pa bi po zakonu nadaljnje stroške morala kriti država, a v praksi ni tako. Malo smo že obupani nad neurejenimi razmerami,« pove Marija Turk.

Prej so pri lovu uporabljali tudi pasti, a kar nekaj so jih nepridipravi ukradli. Na vprašanje, zakaj ne gredo v skupno akcijo z lovci, Turkova odgovarja, da nimajo pristojnosti, da bi jih pozvali. To bi morala odrediti veterinarska inšpekcija. Po njenem mnenju je rešitev težave še tesnejše sodelovanje z občani in drugimi. »Nimamo čarobne paličke pri lovljenju psov, to je zahtevno delo,« še dodaja Turkova, ki si tudi sama želi, da bi se ta težava čim prej rešila.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista 12. maja 2022

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava