DL: Kaj počnejo neizvoljeni poslanci - Nekdanji vsak po svoji poti

1.7.2022 | 14:45

Igor Zorčič

Igor Zorčič

Zorčič: Imam pogovore o zaposlitvi, na to so vezane vse druge odločitve – Pavlin začasno dela na ministrstvu za pravosodje – Šiško, še ne ve, kje bo delal – Izstopil iz stranke SNS

Nova sestava državnega zbora je že začela delati. Z območja, ki ga pokriva Dolenjski list, je bilo v parlament izvoljenih 12 kandidatov, šest, ki so kandidirali na listi SDS, trije liste Gibanja Svoboda, dva z liste NSi in eden z liste SD. Dvema nekdanjima poslancema z našega konca ni uspelo zadržati poslanskega mandata, eden pa sploh ni kandidiral. Preverili smo, kaj zdaj počnejo in ali mogoče koristijo poslansko nadomestilo, ker ne morejo dobiti nove službe.

Vsem poslancem (razen tistim, ki so upokojenci), zakon namreč omogoča, da pol leta po koncu mandata prejemajo nadomestilo v višini 80 odstotkov zadnje plače. Pravica se jim lahko podaljša še za največ šest mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev. Prav tako lahko nadomestilo dlje časa prejemajo poslanci, ki so funkcijo opravljali več mandatov zapored, in sicer tri mesece za vsak mandat, a ne več kot šest mesec skupaj.

Igor Zorčič je naše poizvedovanje, kam ga bo vodila pot po izteku mandata in ali bo izkoristil omenjeno nadomestilo, odgovoril zelo na kratko: »Imam pogovore o zaposlitvi. Na to so vezane vse ostale odločitve.« Zorčič je sicer po izobrazbi pravnik in je bil zaposlen v družinski odvetniški pisarni v Brežicah, v kateri je delal do leta 2014, ko je prvič kandidiral in bil izvoljen za poslanca Stranke Mira Cerarja (SMC). Tudi na državnozborskih volitvah leta 2018 je bil izvoljen za poslanca SMC. Istega leta jeseni se je poskusil še na lokalnih volitvah, na katerih je v brežiški občini kandidiral za župana. Skupaj z Ivanom Molanom se je uvrstil v drugi krog, kjer je zmagal Molan. Tako je ostal poslanec SMC, od 3. marca 2020 do 13. marca 2022 je bil predsednik DZ. Že drugi mandat, torej od leta 2014, pa je tudi občinski svetnik, izvoljen je bil na listi SMC, ko pa je marca lani iz stranke SMC izstopil, so skupaj z drugimi svetniki SMC postali Neodvisni.

ZAČASNO NA MINISTRSTVU ZA ZAPOSLOVANJE

Blaž Pavlin

Blaž Pavlin

Blaž Pavlin, ki je kandidiral na listi stranke NSi, a v volilnem okraju Trebnje ni bil izvoljen, po izteku mandata ni zaprosil za poslansko nadomestilo, ampak se je po izteku mandata vrnil na ministrstvo za pravosodje, kjer je pred leti že delal kot analitik v sektorju za izvrševanje kazenskih sankcij v oddelku za kazensko evidenco in evidenco vzgojnih ukrepov. Kot poudarja, je tukaj zaposlen začasno. Pred poslanskim mandatom je bil sicer kot strokovni sodelavec zaposlen v poslanski skupini NSi v državnem zboru, v stranki pa je opravljal funkcijo organizacijskega tajnika, pravi Pavlin, ki je po izobrazbi gimnazijski maturant.

ŠIŠKO IZSTOPIL IZ SNS

Dušan Šiško

Dušan Šiško

Krčan Dušan Šiško, po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir logistike, je politične izkušnje nabiral kot občinski svetnik že v dveh mandatih (2002–2010) in je tudi med aktivnejšimi svetniki krškega občinskega sveta v tem mandatu. Na predčasnih parlamentarnih volitvah je bil izvoljen v državni zbor na listi SNS, kjer je bil v preteklem mandatu eden najdejavnejših poslancev. 53-letni Šiško nam je povedal, da še ne ve, kje bo nadaljeval svoje delo, in da ne bo v celoti izkoristil »odpravnine«. Krčani ga sicer dobro poznajo tudi kot dolgoletnega tajnika KS mesta Krško. Očitno bo Šiško nadaljeval politično kariero, saj je napovedal kandidaturo za krškega župana, toda ne več kot član SNS, saj je naznanil, da je poslal odstopno izjavo vodstvu SNS. »Ne morem se strinjati z izjavo predsednika, ki je pred dvema letoma rekel, da je narod glup, to glupo izjavo pa je pred dnevi še ponovil.« Šiško je prepričan, da je s svojim delom dokazal, da je človek povezovanja, zato ne more delovati na tak način in da bo od zdaj kot politik delal samostojno, neodvisno in nestrankarsko.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 26. maja 2022

R. N., J. K, P. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava