VIDEO: Matjaž Kumelj - Po težkem obdobju spet veliki projekti

1.7.2022 | 14:20

VIDEO: Matjaž Kumelj - Po težkem obdobju spet veliki projekti
VIDEO: Matjaž Kumelj - Po težkem obdobju spet veliki projekti
VIDEO: Matjaž Kumelj - Po težkem obdobju spet veliki projekti
VIDEO: Matjaž Kumelj - Po težkem obdobju spet veliki projekti
VIDEO: Matjaž Kumelj - Po težkem obdobju spet veliki projekti
VIDEO: Matjaž Kumelj - Po težkem obdobju spet veliki projekti
VIDEO: Matjaž Kumelj - Po težkem obdobju spet veliki projekti

V Sloveniji je res veliko umetnikov, glasbenikov, igralcev ... A malokateri je tak, kakršen je Matjaž!

Postaven, lep, uspešen, izjemno nadarjen, simpatičen in, netipično, človek, ki je zelo dostopen, prijazen in ima jasno postavljene načrte. »Fant od fare,« bi rekla kakšna starejša gospa. Po dolgem premoru, ki je seveda nastal zaradi pandemije, je Matjaž spet v akciji – in to res vrhunski. Predstavlja nam novo skladbo in napoveduje nove projekte. Pogovarjala sva se ob ledeni kavi v srcu Trnovega, tik ob Gradaščici, kjer je v teh dneh kljub sopari in neverjetni vročini res lepo in prijetno. Sploh pa, kako tudi ne bi bilo, če je bil ob meni tak sogovornik.

Matjaž, koliko časa je minilo od vaše zadnje skladbe?

Predolgo. Minila so kar tri leta od nastopa na Popevki. Pesem, ki jo trenutno predstavljam, je bila v načrtu takoj za tem, a me je presenetilo to čudno obdobje dveh let.

Zakaj smo morali toliko čakati?

Vedno delujem po načelu, da mora vsaka stvar dozoreti, in ko pride pravi čas, vem in grem v akcijo. No, vsem je jasno, da je nas pevce doletel dvoletni premor, ki si ga nismo ravno želeli. Če sem čisto iskren, nisem niti imel motivacije za ustvarjanje.

Kako ste se pa vi počutili v vsem tem vmesnem času?

Na začetku precej dobro. Očistil sem celotno stanovanje, kar naenkrat sem imel ogromno časa in za nič se ni mudilo. Toda vsekakor je vse skupaj trajalo predolgo. Na začetku sem si govoril, da bom izkoristil čas zase, za nove pesmi, ampak na koncu ni bilo ravno tako. Vse manj je imelo smisla, zakaj bi sploh ustvarjal. Spomnim se, da sem se pogovarjal z glasbeno kolegico Nušo Derendo, ki je imela prav takšne občutke, kot sem jih doživljal sam. Morda zato, ker sva oba ovna. (smeh)

Obdobje covida je tudi na vas slabo vplivalo. Kako ste torej občutili tiste dneve, tedne, mesece?

Znašel sem se v obdobju, ki ga nisem izkoristil za nič produktivnega. V nekem trenutku sem si želel delati spletne koncert, čez eno uro to ni imelo nobenega smisla. V tem neprijetnem obdobju sem se prvič v življenju vprašal: a takšna je depresija? Zdaj vem, da je to nekaj, česar si ne želim, niti komu drugemu. Je pa res, da se je to dotaknilo marsikoga. Vesel sem, da smo znova zaživeli in – evo me, nov izdelek je tu pred vami.

Ste pa bili vseeno aktivni na družbenih omrežjih? Kdo vam tu pomaga?

Verjetno sem bil tudi tam manj aktiven, saj se ni nič zanimivega dogajalo, a vseeno je bil to stik z oboževalci in tudi medij, na katerem smo poleg drugih spletnih strani izvedeli kaj novega. Svoje profile na družbenih omrežjih sem vedno upravljal sam in samo jaz. To je nekako osebna izkaznica in res ne vem, kako bi bilo, če bi kdo drug objavljal namesto mene. Gotov bi šlo vse samo z mojo potrditvijo. (smeh) Pomagajo pa mi dobri fotografi, s katerimi ustvarjamo vsebine.

Končno pa je prišel čas za novo skladbo.

Resnično končno! Zelo sem vesel, da sem lahko posnel novo pesem in videospot zanjo (na ogled spodaj pod tekstom), kar sem si zadal že pred epidemijo. Pesem Kdo te objame je poslana med ljudi in upam, da jim bo všeč. Zaznamujejo jo poletni ritmi znanega reggaetona, ki trenutno vlada v svetu. Mislim, da smo z ekipo popolnoma zadeli zgodbo same pesmi, besedila in seveda videospota. Ne smem pozabiti tudi na pomoč Admirala Slovenije, pri katerem so zaslužni, da sem lahko izpeljal projekt.

Kaj nam lahko poveste o avtorjih?

Moja ekipa je že nekaj let ista. Krešimirju Tomcu sem ponovno zaupal, da je producent celotne pesmi. Z njim sem se ujel že takoj na začetku svoje solo kariere. Vedno mi daje dober občutek in občutek predanosti. Vedno naredi več, kot se od njega pričakuje, da ne govorim o tem, da je mojster latino ritmov. Melodijo pesmi pa sem ustvaril sam in zelo sem ponosen, ko vidim, da se že pojejo nekateri deli pesmi.

Kako sodelujete z avtorji?

Precej enostavno. Vedno pridem z neko idejo o pesmi. Včasih imam v glavi že veliko več, kot bi moral imeti. (smeh) Velikokrat se mi zgodi, da imam izdelano že celotno zgodbo nastopa ali videospota in tudi vedno dobro vem, o čem želim peti in imam izbrane akterje. Seveda so povod tudi moji trenutni občutki. Z vsemi, s katerimi delam že dalj časa in me precej dobro poznajo, se stvar hitro zgodi in začne udejanjati. Potem skupaj pridemo do vrhunskega zaključka.

Kaj pa besedilo? Sodelujete tudi pri zgodbi? Je tudi delček vas v njej?

Pri besedilu imam vedno prvo besedo, potem pa profesionalci poskrbijo, da lepo teče, kot rečemo po domače. Tekst za pesem Kdo te objame je kot za večino mojih pesmi napisal Rok Lunaček. Z njim se že dolgo poznava in lahko rečem, da me tako dobro pozna, da potrebujeva pol minute pogovora po telefonu ali mejlu, pa je pesem že skoraj narejena. Všeč mi je, ker je hiter, a kakovosten pisec besedil. A veste, kako je, ko se razidete z ljubljeno osebo, a si želite tistih pet minut, da jo ponovno začutite? No, o tem govori moja nova pesem. Mislim, da se bo v besedili našel marsikdo.

Slišali smo, da ste pripravili tudi sijajen videospot. Kaj se dogaja v njem?

Videospot je v mojem slogu – zanimiv, seksi in moker. (smeh) Snemanje videospota sem zaupal odličnemu snemalcu in režiserju Maticu Gabrijelu, s katerim sva ustvarila zanimivo zgodbo. Dogajanja je veliko, na koncu pa ne boste ravno vedeli, ali je vse res ali je to le zgodba v moji glavi. Matic zna narediti moderen videospot, saj se ravna po trenutno popularnih smernicah. Mislim, da gledalci in poslušalci ne bodo ostali ravnodušni. Misija je torej uspela!

Kdo je glavna igralka, ki je ob vas?

V videospotu si vedno želim nekaj posebnega, če pa je pesem poletna, pa vsekakor nekaj eksotičnega. To sem našel oz. sva našla z Maticem: v mojem videospotu je zaigrala Emma Peralta. Emma je sicer iz Dominikanske republike, zdaj pa že približno deset let živi v Sloveniji. Ko sva se spoznala, sva se takoj ujela in padla v pogovore. Je krasno dekle, da o videzu ne govorim. Dosegla je vsa pričakovanja, in prav zaradi nje je spot še toliko bolj seksi.

Kako vam je uspelo obdržati hladno kri ob taki lepotici?

Še dobro, da sem jo pred snemanjem spoznal, sicer bi bil verjetno kar v zadregi. (smeh) Vse skupaj smo seveda vzeli kot delo in se na snemanju zelo zabavali. Bilo je zelo sproščeno in pozitivno. Oba sva vedela, kje so meje, in bila profesionalna. Sicer pa je na snemanju treba misliti na veliko stvari in ne gre ravno v to smer, v katero si predstavljate. (smeh)

Se med snemanjem vročih prizorov dogajajo tudi vroče stvari v zakulisju ali morda, ko so kamere ugasnjene?

Mislim, da je bilo več vročih trenutkov pred kamero kot pa v zakulisju. Ko boste videli spot, mislim, da bo jasno, da se kaj več že skorajda ne more zgoditi. (smeh) Je pa res, da je bilo za kamero ogromno smeha in zabave, za kar sta poskrbela vrhunski frizer Kristijan Kiki's Hair in odlična vizažistka Sara Kaisersberger. Onadva sta imela več časa za zabavo. Seveda dovoljeno, saj sta delo opravila več kot odlično.

Kako boste promovirali to skladbo?

Pesem je bila poslana med radijske valove in že nestrpno pričakujem komentarje in predvsem to, kako jo bodo poslušalci sprejeli. Mislim, da je prava za poletje na kakšnem bazenu s koktajlom v roki. V jeseni, ko se vrnemo po daljšem dopustu, pa bom dal poudarek na TV-nastopih in tudi nastopih na splošno. Mislim, da me boste v treh mesecih imeli dovolj. (smeh)

Vedno gledate naprej in zdi se mi, da vseskozi kaj načrtujete.

Če bo vse po sreči, se bo zgodilo tudi nekaj večjega. Načrtujem sicer, da bo to jeseni. Že nekaj časa se ukvarjam s tem, da bo izšel odličen duet z nekom od naših južnih sosedov. Želim si tega in verjamem, da mi bo tokrat uspelo! Idejam zagotovo ni videti konca.

Za konec pa še to: kje in s kom boste preživeli letošnje poletje?

Zelo spontano. Po navadi je tako, da se slišim s prijatelji, jih poberem in – akcija. Načrtujem dopust v Splitu, pozneje pa bi se spet želel vrniti na Portugalsko. Tokrat želim raziskati severni ali čisto južni del te države, ki ima poseben čar in je nekako postala že moja stalna destinacija, ki se je ne naveličam. Letos si želim, da bo to z več prijatelji in prijateljicami, da zaužijemo poletje, kot je treba!

K. Š.; odkrito.si
Foto: Amadej Hercog

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava