MORS in mladi – bi še zmogli braniti domovino?

2.7.2022 | 15:30

MORS in mladi – bi še zmogli braniti domovino?

Tudi letos potekata, v Vojašnici Franca Uršiča, od 27. junija do 2. julija, tabora MORS in mladi. Z življenjem in delom vojakov se bosta seznanili dve izmeni dijakinj in dijakov iz cele Slovenije. V izmeni se bo po 105 udeležencev seznanilo z osnovnimi postopki ravnanja vojakov, preživetjem in taborom v naravi, prvo pomočjo, streljanju z zračno puško in podobno. Predstavile se bodo tudi posamezne enote z njihovo opremo in oborožitvijo.

29. in 30. junija je bila izvedena, s štirimi skupinami, zgodovinska ura, ki je namenjena seznanitvi udeležencev z dogajanji v procesu osamosvajanja Slovenije. Pri tem je poseben poudarek dan vlogi Teritorialne obrambe na splošno in bojnim spopadom na področju takratnega 2. Pokrajinskega štaba Teritorialne obrambe Dolenjske. Mladi so si ogledali spominsko sobo Teritorialne obrambe in muzejsko zbirko Teritorialna obramba in naborniška vojska. Predstavitev je izvedel predstavnik Območnega združenja slovenskih častnikov Novo mesto in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska.

Kot velikokrat doslej ugotavljamo, da se temu obdobju zgodovine v šolah posveča premalo pozornosti. V kolikor se mladi ne bodo zavedali, da je potrebno svobodo ne le izboriti, temveč tudi braniti, je vprašanje, kako bodo reagirali ob naslednji krizi, ko bo/če bo potrebno braniti Slovenijo. To ni zadeva samo vojakov, temveč celotnega prebivalstva, kar je bilo izpričano leta 1991.

Brez spoštovanja naše vojaške zgodovine ni spoštovanja države in domovine.

Besedilo: Vasko Maraš
Fotografije: 72. brigada

Galerija

_01 Predstavitev bojev v letu 1991 na podrocju 2 PSTO Dolenjska
_02Spominski koticek Franca Ursica
_03Predstavitev spominske sobe Teritorialne obrambe
_04Pogled na artefakte iz vojne za samostojno Slovenijo
_05Pocitek po ogledu ali zelja po delu na terenu
_06Pogled na spominski koticek vojnega poveljnika TO Dolenjske in nacelnika GSSV

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava