Obletnice mature - za 4. b srednje ekonomske že 58. po vrsti

2.7.2022 | 17:50

4. b -58. obletnica mature

4. b -58. obletnica mature

Zbornika

Zbornika

»Veselimo torej se, mlada nam je duša!« ... Ta misel nam ob besedi matura takoj izzove melodijo in vse dobre in slabe stiske, ki so spremljale naše »maturiranje«. Letošnje je mimo in sedaj čakajo na rezultate. Potem pa sledi dolgo vroče poletje do oktobra. Jeseni pa pravi izpit zrelosti in samostojnosti. Sam si krojiš čas in delo in ni več navodil in prisile. Tega mnogi ne zdržijo in odnehajo, drugi pa ojeklenijo in dosežejo cilj. Za nas je bilo glavno, da hitro in dobro končamo in pridemo do služb.

Potem pa pridejo obletnice in spomini na prehojene poti, na skupna doživetja in dogodke, ki smo jih različno doživljali in z leti prekvasili po svoje. Tako dobi vsaka dogodivščina svoj obraz po naši meri. Vsako vabilo na obletnico izzove vznemirjenje in pričakovanje. Za obletnico ostanejo fotografije in novi spomini. Za dijakinjami in dijaki 4. b razreda Srednje ekonomske šole iz Novega mesta pa sta ostala kar dva zbornika spominov: na 40. obletnico in 50. obletnico mature letnikov 1960-1964.

Čas matur in obletnic je in oba zbornika sta prava poslastica za branje. Čeprav nismo končali skupaj, so zgodbe podobne. Na 225 straneh so zbrani spomini 21 dijakinj in dijakov na prehojenih 50 let 4. b razreda. Obogatena sta z mnogimi fotografijami prisotnih in lepimi posnetki stare in sveže podobe njih in Novega mesta. Seveda tega ne bi bilo, a so med njimi Neži But, kronistka in povezovalka med sošolci, Rezi Povše, pesniška usmerjevalka, zdaj že pokojni Jože Medle kot lektor, Peter Cigler, fotograf , dali vse od sebe in glavni Tone Vesel je v svoji tiskarni natisnil in poplačal izid obeh zbornikov.

Ob prebiranju zbornikov se lahko vsak maturant vrne v ta čas. Tudi sama sem doživljala vaše srečanje in obletnico mature, ki ste ju zaznamovali z zbornikoma. Za 40. obletnico je knjiga zelena, 50. obletnica pa diši po modrem zaradi modrosti in bližine neba, kamor potujemo vsi. Vsebina pa priča o vaši navezanosti in povezanosti tudi po tolikih letih. Toliko lepih zgodb, pristnih odnosov, skrbi za posameznika je čutiti iz teh zapisov. Tudi pripadnost razredu, ki po tolikih letih ne izgine, saj še vedno držijo skupaj. Kot zanimivost so nas spomnili tudi na obleke tistega časa in šale, ob katerih smo se smejali.

Verjetno ni veliko takih zbornikov, čeprav je v Sloveniji še vedno veliko dijakov 4. b razreda ekonomske ali druge srednje šole. Veselim se z njimi, saj že pripravljajo zgodbe za Zbornik spominov 60. letnice. Letos so se zbrali za 58 .obletnico. Ta misel na novo srečanje jim bogati življenje in lajša tegobe. Ob prijetnem pričakovanju novih srečanj jim lepšajo vse dni in osmislijo življenja.

Hvaležna sem, da sem z njimi lahko delila druženje. Preberite zbornika tudi vi, uživali boste! Lepe junijske dni in noči vam želim. Bodite kronistki in optimisti prav vsi. Veselimo se življenja!

Zapisala Lizika Vardijan, sošolka na daljavo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava