Baza 20: V Kočevskem rogu je donela partizanska pesem

5.7.2022 | 13:45

Baza 20: V Kočevskem rogu je donela partizanska pesem
Baza 20: V Kočevskem rogu je donela partizanska pesem
Baza 20: V Kočevskem rogu je donela partizanska pesem
Baza 20: V Kočevskem rogu je donela partizanska pesem
Baza 20: V Kočevskem rogu je donela partizanska pesem

2. julija 2022 je Baza 20 po nekaj letih ponovno oživela. Že ob 9. uri se je v spremstvu vodnika iz Dolenjskega muzeja prva skupina obiskovalcev podala na ogled barak, ki so jih spomladi obnovili in opremili s QR kodami. Množica članov Zveze borcev iz dolenjskih in belokranjskih združenj so se pomikali mimo obeležij, posvečenim štirim komandantom, proti prireditvenemu prostoru pred Krkinim objektom, ki sicer že leta sameva prazen in pozabljen. Tokrat je bilo vse drugače: na nastop so se pripravljali člani Trobilnega kvinteta policijskega orkestra in Partizanskega pevskega zbora; po dveh letih prireditvene suše so se srečali tovariši in tovarišice iz dolenjskih in belokranjskih združenj, veseli, da se ponovno lahko družijo, in v pričakovanju, da bo zadonela partizanska pesem.

Prvo julijsko soboto je namreč Pokrajinski svet Zveze borcev za vrednote NOB Dolenjske in Bele krajine izbral za organiziranje pravega partizanskega mitinga. Udeležba je bila nad pričakovanjem, saj se ga je udeležilo več kot 500 tovarišev in tovarišic, ki so želeli obuditi spomine na vlogo in pomen Baze 20.

Miting je bil namenjen oživljanju Baze 20, edinstvene kulturne dediščine, ki bi si zaslužila umestitev na Unescovem seznamu. Baza 20 je namreč pomnik boja in žrtev za svobodo demokratičnega slovenstva, saj je bila od aprila 1943 do decembra 1944 bivališče političnega vodstva narodnoosvobodilnega boja. Bila je edini na tako skriven način zgrajen ter ohranjen sedež kakšnega odporniškega gibanja v Evropi in je pomemben spomenik slovenske državnosti. Baza 20 je konec leta 1943 obsegala kompleks 26 barak, v njej pa se je zadrževalo okoli 140 borcev in politikov. Zaradi izjemnih varnostnih in konspirativnih ukrepov ni bila nikoli odkrita.

Miting je bil odlična učna ura o vrednotah in pomenu partizanskega boja, ki je bil tesno povezan tudi s kulturo – partizansko pesmijo. Tako so lahko zbrani ob prisotnosti praporščakov in 1. Dolenjskega spominskega partizanskega bataljona prisluhnili znanim partizanskim pesmim, nastopu recitatorke Terezije Potočar Korošec, govornikom in odličnemu povezovanju voditeljice Nine Štampohar. Prisotne sta nagovorila župan Občine Dolenjske Toplice Franci Vovk in predsednik pokrajinskega sveta Borut Likar, glavni govornik pa je bil minister za obrambo Marjan Šarec, ki se je v govoru sprehodil skozi slovensko zgodovino, se spomnil na zasluge Rudolfa Maistra v bojih za slovensko severno mejo, tigrovcev in njihovega upora proti fašizmu ter poudaril pomen partizanskega boja, ki je postavil temelje za kasnejšo osamosvojitev in ustanovitev lastne države. Posebej je opozoril na vlogo sodobne slovenske vojske kot ponosne naslednice partizanske vojske, ki je slovenskimu narodu izbojevala svobodo in omogočila, ki danes lahko govorimo svoj jezik, neovirano negujemo svojo kulturo in se ponosno kot polnopraven narod uvrščamo med vse druge narode Evrope in sveta. Govornik je poudaril, da je slovenski narod veliko preveč pretrpel, da bi danes dopustili omalovaževanje in potvarjanje zgodovinskih dejstev o narodnoosvobodilnem boju, brez katerega prav zagotovo ne bi imeli pogojev, da bi se leta 1991 osamosvojili.

Partizanski miting je bil priložnost, da se spomnimo, koliko poguma je moralo biti v ljudeh, da se niso uklonili dosti močnejšemu in bolj oboroženemu okupatorju, da niso kot hlapci ponižno sklonili glave in se prodali, ker bi bilo to lažje. Vojna je sama po sebi zlo in zato je pomembno, da ne pozabimo grozot, ki jih je zmožen storiti človek sočloveku.

Baza 20 je simbol partizanskega boja za svobodo in lastno državo, zato si dolenjska in belokranjska združenja borcev za vrednote NOM želimo, da ponovno oživi kot kraj spomina. Morda se ponovijo časi, ko so učenci iz cele Slovenije obiskovali Bazo 20 in tam spoznavali vrednote, kot so svoboda, enakost in bratstvo ter veliko junaštvo. To so bile vrednote, ki so jim sledili partizanski borci in borke v boju proti fašizmu in nacizmu, s tem pa v boju za obstoj in preživetje slovenskega naroda.

Množica udeležba na spominski slovesnosti na Bazi 20 je dokaz, da smo člani ZB za vrednote NOB še vedno tu in da bo vsak poskus njenega izbrisa iz slovenske civilne družbe samo še povečal število naših članov. Resnice in zgodovine o NOB se z lažmi ne da spreminjati, ker je bilo zanju prelite preveč krvi slovenskih partizank in partizanov ter civilnih žrtev vojnega nasilja.

Iz tistega časa je le še malo prič in zato so udeleženci mitinga s toliko večjim spoštovanjem pozdravili borca NOB, generala v pokoju Lada Kocijana in borca Cankarjeve brigade Stanka Kušljana. Na mesto prič in udeležencev NOB dandanes stopajo zgodovinarji in udeleženci mitinga so z zadovoljstvom pozdravili tudi Martina Premka, ki je trden branik nasproti tistim, ki krojijo zgodovino po svoji meri.

Prijetna sobota se je v senci kočevskih gozdov zaključila z družabnim srečanjem in partizanskim golažem ob zvokih ansambla Mavrica.

Za Pokrajinski svet Zveze borcev za vrednote NOB Dolenjske in Bele krajine Darko Pucelj
Fotografije: arhiv Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto

Galerija

_zBaza (1)
_zBaza (10)
_zBaza (11)
_zBaza (12)
_zBaza (13)
_zBaza (14)
_zBaza (15)
_zBaza (2)
_zBaza (3)
_zBaza (4)
_zBaza (5)
_zBaza (6)
_zBaza (7)
_zBaza (8)
_zBaza (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava