DL: Šentjernejska godba - V orkestru po tri generacije ene družine

12.7.2022 | 12:00

65-članski Pihalni orkester občine Šentjernej trenutno vodi Sandi  Franko, orkester pa deluje od leta 1911. Za jubilej so glasbeniki  nastopili v novih uniformah (na sliki), koncert pa so začeli in končali s  šentjernejsko himno. (Foto: MEGA foto Hočevar)

65-članski Pihalni orkester občine Šentjernej trenutno vodi Sandi Franko, orkester pa deluje od leta 1911. Za jubilej so glasbeniki nastopili v novih uniformah (na sliki), koncert pa so začeli in končali s šentjernejsko himno. (Foto: MEGA foto Hočevar)

Šentjernejčani so upravičeno ponosni na svojo godbo, ki spada med najstarejše na Slovenskem. Lani je Pihalni orkester občine Šentjernej, ki šteje več kot 60 glasbenikov, slavil že 110 let delovanja, a je godbenikom praznovanje preprečila korona, zato so ga prestavili na letos.

V soboto so tako glasbeniki pod taktirko Sandija Franka, ozaljšani v nove uniforme, zaigrali na slavnostnem koncertu v Kulturnem centru Primoža Trubarja in se številnemu občinstvu predstavili z opusom del iz zadnjih štirih desetletij delovanja orkestra.

Na slavnostnem koncertu so najzaslužnejšim članom društva podelili plakete za delovanje v ljubiteljski kulturi. Posebne pozornosti pa so bili deležni tisti, ki v orkestru igrajo 40 let in več, zato so prejeli častno značko Vinka Štrucla. To so: Slavko Recelj (51 let igranja), Tone Simončič (49), Tomaž Gorenc (42) in Janez Selak (49). Slednji je s somišljeniki zaslužen, da je šentjernejska godba leta 1973 po 13 letih nedelovanja znova zaživela in je danes še kako živa.

VEČ MLADIH, IZOBRAŽENIH

V njej trenutno igra 65 glasbenikov, starih od 13 do 73 let. Kot pove predsednik godbe Jani Selak, so veseli, da je njihov kolektiv vse bolj izobražen in da v njihovo družbo še zlasti po koroni, ko je bilo njihovo delovanje okrnjeno, prihaja vse več mladih iz glasbenih šol. V društvu že dve leti deluje tudi lastna glasbena šola, za vse mlade, ki niso sprejeti v uradne glasbene šole.

Jani Selak (Foto: L. M.)

Jani Selak (Foto: L. M.)

Orkester ima pester repertoar. Igrajo koračnice, polke, valčke, pa tudi zahtevnejše skladbe klasike in zabavne glasbe slovenskih in tujih avtorjev. V Šentjerneju so pred leti uprizarjali celo muzikal. »Po letu 1973 so se zvrstili dirigenti Mladen Škrbič, Bratislav Roguljič Buco, Sandi Franko, Aleš Makovac in Miro Saje, zdaj že šesto leto spet delujemo pod umetniškim vodstvom domačina Sandija Franka. Prav vsak od vodij je zasedbi dal nekaj posebnega, svojstvene poudarke in programe, zaradi katerih smo napredovali in za kar smo jim hvaležni,« pove Selak.

DOBRODELNA NOTA

Zadovoljen je tudi zaradi dobrega sodelovanja z Občino Šentjernej. Ta je po finančnih težavah dotedanjega pokrovitelja godbe, tovarne Iskra, leta 1998 prevzela pokroviteljstvo, orkester pa se je preimenoval v občinskega. Občina orkestru vseskozi pomaga finančno, tudi z nakupi glasbil. Glasbeniki vadijo v kulturnem domu.

Čestitke in zahvalo je orkestru na praznovanju izrekel župan Jože Simončič, v imenu Zveze slovenskih godb pa predsednik Boris Selko. Koncert je imel tudi humanitarno noto, saj so celoten izkupiček od pobranih vstopnic namenili Luki Cuglju Janževiču (zbrali so 1.960 evrov), občina pa se je za ta namen odpovedala najemu dvorane. V avli centra so godbeniki pripravili razstavo o zgodovini godbeništva v Šentjerneju, ki bo na ogled do sredine junija.

Pihalni orkester občine Šentjernej, ki je leta 1911 nastal po zaslugi ustanovitelja, naprednega in razgledanega župnika Antona Lesjaka, bo zagnano delal še naprej in bogatil življenje v domačem okolju in drugod. Junija se bodo tako glasbeniki že tretjič udeležili mednarodnega festivala pihalnih orkestrov na Malem Lošinju.

Kot pravi Selak, godbeništvo pomeni način življenja in ponosni so, da v njihovi zasedbi igra tudi veliko članov iz treh generacij ene družine. Naj tako ostane še naprej!

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 26. maja 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava