Po poteh spominov in tovarištva do partizanske vasice Veliki Podljuben

15.7.2022 | 14:40

Po poteh spominov in tovarištva do partizanske vasice Veliki Podljuben
Po poteh spominov in tovarištva do partizanske vasice Veliki Podljuben

Člani Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto, ki delujemo v Krajevnih organizacijah Birčna vas, Podgrad in Uršna sela ter Združenja borcev za vrednote NOB Straža, smo skupaj pripravili in izvedli Pohode po poteh spominov in tovarištva ter Spominsko slovesnost pri spomeniku NOB v Velikem Podljubnu, MO Novo mesto.

Pohodi so potekali po treh pohodnih smereh, ki so se združile v partizanski vasici Veliki Podljuben. Na domačiji Šmajdek so se nam priključili tudi krajani in drugi, skupno se nas je zbralo preko 90 oseb. Odšli smo do spomenika padlim in pobitim partizanom NOB, kjer je bila spominska slovesnost ob 79. obletnici tragičnih dogodkov v tem kraju. Pod streli okupatorja in njegovih pomagačev je padel prvoborec in organizator partizanskega boja v tem rajonu Franc Šali iz Vavte vasi, do smrti pa so pobili še dva krajana Velikega Podljubna, aktivista OF.

Z venčkoma, svečo, minuto tišine, pozdravi in v kulturnem delu z branjem pesmi Karla Destovnika – Kajuha, smo se poklonili spominu na padle borce. Tovariš Franci Šali je v svojem govoru še posebej izpostavil pomen miru za razvoj in napredek v sodobni družbi. Žal je dež prekinil program, ki smo ga nadaljevali pod streho na Šmajdkovi domačiji.

Po slovesnosti smo se družili ob tradicionalni klobasi in pijači. Zahvalili smo se vsem za zgledno sodelovanje pri organizaciji dogodka in donatorjem.

Bogdan Mali,
KO ZB za vrednote NOB Birčna vas

Galerija

_velikipodljuben (01)
_velikipodljuben (02)
_velikipodljuben (03)
_velikipodljuben (04)
_velikipodljuben (05)
_velikipodljuben (06)
_velikipodljuben (07)
_velikipodljuben (08)
_velikipodljuben (09)
_velikipodljuben (10)
_velikipodljuben (11)
_velikipodljuben (12)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava