DL: Pol stoletja star kombi je v ponos

17.7.2022 | 15:00

Pol stoletja star gasilski kombi je PGD Dobrava v ponos. (Foto: M. Jordan)

Pol stoletja star gasilski kombi je PGD Dobrava v ponos. (Foto: M. Jordan)

Gasilska povorka in slavnostna prireditev ob 90-letnici PGD Dobrava – Hvaležni rojaku iz Venezuele Alojzu Jeraku, ki je pomagal pri nakupu dveh vozil – Dom obnovljen, vozni park urejen – Več kot 200 članov – Pritegniti mlade – Tudi priznanja

Z gasilsko povorko, na čelu katere je korakal Pihalni orkester občine Šentjernej, se je v soboto začela slavnostna prireditev ob 90-letnici PGD Dobrava, enega od sedmih gasilskih društev v škocjanski občini.

V povorki so poleg domačih gasilcev sodelovali še gasilci sosednjih PGD Šmarjeta in PGD Šentjernej ter pobratenih društev PGD Šmarje pri Jelšah, PGD Kokrica in PGD Sv. Gregor.

Že kratek pregled devetih desetletij dolge zgodovine PGD Dobrava pove veliko o zagnanosti in požrtvovalnosti tamkajšnjih gasilcev. Ob ustanovitvi leta 1932, za katero so zaslužni Anton Cvelbar (prvi predsednik), Alojz Jerak, Jože Granda in Jože Selak, je društvo štelo 36 članov. Danes jih je več kot dvesto.

Zastopanost pomembnih gostov na praznovanju 90. obletnice PGD Dobrava je  bila dobra. Tretji z leve je predsednik društva Jože Granda. (Foto: M.  Jordan)

Zastopanost pomembnih gostov na praznovanju 90. obletnice PGD Dobrava je bila dobra. Tretji z leve je predsednik društva Jože Granda. (Foto: M. Jordan)

Že v prvem letu delovanja so gasilci s skupnimi močmi postavili gasilski dom, naslednje leto pa kupili prvo motorno brizgalno in pri gasilskem domu postavili stolp. Med drugo svetovno vojno je delovanje zamrlo, okupator je zasedel in uporabljal gasilski dom, večina opreme je bila uničena, razen motorne brizgalne, ki so jo vaščani skrili.

Po vojni je društvo spet zaživelo in se okrepilo. Kot mejnik v razvoju dobravški gasilci omenjajo pomoč rojaka in slovenskega izseljenca Alojza Jeraka iz Venezuele, ki jim je ob 40-letnici društva podaril nov Volkswagnov kombi z vso pripadajočo opremo znamke Ziegler. Kombi je uporaben še danes, tudi za gašenje, najraje pa gredo ponosno z njim na razne povorke in praznovanja. Jerak jim je pomagal še večkrat, tudi v letu 2000 pri nakupu novega gasilskega vozila MAN GVC 16-15 z nadgradnjo Pušnik. Za pomoč so mu zelo hvaležni. Danes njihov vozni park bogati še novo vozilo Renault Traffic GVM1.

V teh letih je društvo PGD Dobrava s prostovoljnimi prispevki in ob številnih urah prostovoljnega dela požrtvovalnih gasilcev, vaščanov in dobrotnikov postavilo nov gasilski dom, ki je središče dogajanja v kraju in ga uporabljajo vsa društva. Večja dvorana v podstrešju, ki so jo uredili tudi ob pomoči Občine Škocjan, je središče družabnega življenja. Uredili so še garažo, v zadnjih letih pa dom obnovili z novo fasado in lesom. Nazadnje je dobil novo streho, okna, fasado z izolacijo in novo centralno ogrevanje. Uredili so tudi okolico doma.

Kot pove predsednik društva Jože Granda, jim je zdaj glavna naloga k delu v gasilstvu pritegniti mlade, jih izobraziti in s tem poskrbeti za ohranjanje in delovanje društva.

Ob jubileju sta slavljencu čestitala predsednik GZ Novo mesto Franc Anderlič in škocjanski župan Jože Kapler. GZS, GZ Novo mesto in Občina Škocjan so PGD Dobrava podelili priznanje ob 90. rojstnem dnevu, društvo pa je priznanje za požrtvovalnost namenilo Mateju Jermanu, priznanje za častnega člana Antonu Mojstroviču in zahvalo podjetju Instalacije Dulc.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 2. junija 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava