Propad našega zdravstva: Na tej urgenci ne bo zdravnika

18.7.2022 | 14:40

Trudili so se, a kljub temu ni bilo mogoče zagotoviti 24-urne prisotnosti zdravnika na NMP Kočevje. (Foto: Nataša Juhnov)

Trudili so se, a kljub temu ni bilo mogoče zagotoviti 24-urne prisotnosti zdravnika na NMP Kočevje. (Foto: Nataša Juhnov)

To je pa zelo slaba novica ... (FB)

To je pa zelo slaba novica ... (FB)

Direktor Zdravstvenega doma Kočevje Gregor Košir je sporočil, da se njihova ekipa reševalcev prvič v zgodovini srečuje z realnostjo slovenskega zdravstva kot posledico desetletij podcenjevanja problemov na tem področju.

Občanom je moral prenesti obvestilo, da bo naslednje tedne občasno omejena razpoložljivosti zdravnika na njihovi urgenci v nočnem času. Za zahtevno situacijo je krivo koriščenje dopustov in številne ostale odsotnosti v njihovem kadrovskem sestavu, je sporočil. "Navkljub večtedenskem trudu ni bilo mogoče zagotoviti 24-urne prisotnosti zdravnika na NMP Kočevje (urgenca). Tudi zdravniki, ki sicer pokrivajo dežurstva v okviru pogodbenega sodelovanja, so število razpoložljivih terminov v poletnem času bistveno zmanjšali," je napisal.

Povedal je še, da bodo sicer reševalne ekipe delovale v celoti in to v okrepljeni sestavi, v tesnem sodelovanju z centralno urgentno službo 112 ter zdravniškim kadrom okoliških zdravstvenih institucij. "Vse nujne oz. urgentne zadeve bodo obravnavane v skladu s strokovnimi protokoli. Vse nenujne zadeve pa bodo striažirane in ustrezno preusmerjene," je razložil in obenem dodal, da so o kadrovskih težav obveščeni tudi na ministrstvu za zdravje in da skupaj z njimi sodelujejo pri iskanju najustreznejših rešitev.

Ob tem obvestilu, ki je domačine zelo vznemiril, se je na družbenem omrežju Twitter oglasil Rok Petrovčič, mladi urgentni zdravnik in napisal, da to niso edini problemi, ki pestijo slovensko nujno medicinsko pomoč (NMP) in poleg kadrovski izpostavil še: "nedokončano izgradnjo urgentnih centrov, neenoten način dela in doktrina v urgentnih centrih in prehospitalu, neenotno organizacijo mreže NMP, izzive helikopterske nujne medicinske pomoči, neobstoj standardov in normativov, nedokončano vključevanje v sistem dispečerskega centra,« je samo nekaj ključnih, ki jih našteva.

Izpostavil je, da je potrebno vložiti čas in razmislek v reorganizacijo NMP, da bomo lahko še naprej zagotavljali oskrbo, "pa ne samo obvezni minimum, ampak kvalitetno, mednarodno primerljivo urgentno medicino. Če bi vsaka vlada vsaj pri razvoju NMP vsak malo pomagala, bi v nekaj letih lahko naredili velike premike. Ker ko te sredi noči infarkt, ni več pomembno, kakšen je tvoj družbeni status, ni pomembno katere privatne zdravnike poznaš ali si jih lahko privoščiš, ampak, ali bo do tebe prišel dežurni zdravnik oz. te bodo pripeljali v urgentni center. In takrat si želiš, da te bo oskrbel spočit in motiviran tim, ker je to edina ekipa, ki je takrat na voljo. Zato je vlaganje v NMP, vlaganje v zdravje populacije v najhujših trenutkih in najhujših bolezenskih stanjih," so Petrovčičeve besede.

Dogajanje v Kočevju ni ‘osamelec’. Prejšnji mesec se je enako zgodilo vsaj še v Zdravstvenem domu Velenje, ko je zaradi nenadnega obolenja prišlo do odsotnosti dežurnega zdravnika, nekoga, ki bi ga nadomestil, pa ni bilo. Na problem je opozoril domačin Tomaž Jenšterle, ki je s svojim poškodovanim otrokom iskal medicinsko pomoč. Naletel je na zaprta vrta, dežurnega zdravnika ni bilo.

P. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava