90 let Jožeta Liliča; radensko so si privoščili enkrat na leto

4.8.2022 | 14:20

90 let Jožeta Liliča; radensko so si privoščili enkrat na leto
90 let Jožeta Liliča; radensko so si privoščili enkrat na leto

Jože Lilič iz Radovice pri Metliki je 29. julija 2022 obeležil poseben jubilej, praznoval je namreč svoj 90. rojstni dan.

Gospod Jože, ki je rojen v Združenih državah Amerike, je bil star le 2 meseca, ko se je družina podala na tri tedne trajajočo plovbo domov, v Slovenijo. Po morju je plul, a na morju, kot pravi, ni bil nikoli. Življenjska pot ga je odpeljala v Radovico, kjer si je ustvaril družino in dom. Vse življenje je kot hišni gospodar delal na kmetiji, kjer je opravljal številna in raznolika dela. Številnih kmečkih opravil iz časov, ko se je vse še delalo ročno, kot pravi, ne bo nikoli pozabil. Spomini na ličkanje koruze, košnjo trave z vaškimi kosci, mlatenje žita s cepci, obdelovanje vinograda, pa nošenje vreč žita na ramenih v mlin Jamnik, dobro uro hoda od doma, so še kako živi. Dobro se spominja tudi mesečnih nakupov izdelkov, kot so vžigalice, kvas, milo in tu in tam kakšen vijak ali žica, medtem ko je bila radenska že pravo razkošje; kupili so jo le enkrat ali dvakrat letno, ob večjih praznikih.

Gospod Jože redno spremlja vsa dnevna poročila, prebere časopis, zelo rad pa si ogleda tudi televizijski kviz. V okolici je poznan kot zelo marljiv in delaven možak, ki je vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Danes si dneve krajša z manjšimi opravili na vrtu ob hiši, nahrani svoja hišna ljubljenčka, muco in psa in doda, da vsa dela že od nekdaj opravlja z velikim veseljem in dobro voljo.

Družini, sorodnikom, sosedom in prijateljem smo se z najboljšimi željami pridružili tudi predstavniki krajevne organizacije Rdečega križa Radovica, Občinske organizacije Rdečega križa Metlika, krajevne skupnost Radovica, gasilskega društva Radovica in podžupanja občine Metlika Martina Legan Janžekovič.

OZ RK Metlika

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava