DL: 140 let mokronoških gasilcev - Ob jubileju novo vozilo

6.8.2022 | 11:45

DL: 140 let mokronoških gasilcev - Ob jubileju novo vozilo

PGD Mokronog pripravil slovesnost, na kateri so med drugim namenu predali novo gasilsko vozilo GVC 24/50 – Pri nakupu velik delež prispevala občina – Podelili gasilska priznanja

Prostovoljno gasilsko društvo Mokronog, ki je eno najstarejših v Sloveniji, letos praznuje 140-letnico delovanja. Visok jubilej so obeležili na sobotni slovesnosti, ki se je začela z gasilsko povorko, končala pa s predajo novega gasilskega vozila.

Prejšnje je bilo staro že 25 let. Z njim so se udeležili številnih intervencij v domači občini in na območju Gasilske zveze Trebnje ter pomagali tudi pri naravnih in drugih nesrečah po vsej Sloveniji. Narejeno je bilo po takratni tipizaciji, a danes so standardi drugačni. »Staro vozilo, ki smo ga prodali na Hrvaško, in sicer Prostovoljnemu gasilskemu društvu Donja Stubica, tudi ni imelo sprednjega pogona, kar je za naš teren priporočljivo, saj imamo precej hribovitega območja. Novo vozilo znamke MAN ima pogon na vsa štiri kolesa, vgrajen je rezervoar za 5.000 litrov vode, kajti v občini imamo še kar nekaj predelov, kamor v sušnih obdobjih pogosto dovažamo vodo, vgrajena je črpalka z zmogljivostjo pretoka 2.400 litrov vode na minuto. Vozilo je tehnološko res napredno,« je o novi pridobitvi povedal poveljnik mokronoških gasilcev Matjaž Lovše in dodal, da so z njim od 12. aprila, ko so ga dobili, opravili že 33 intervencij, predvsem zaradi poplav po občini.

Za novo gasilsko vozilo GVC 24/50 so odšteli dobrih 300.000 evrov, od tega je Občina Mokronog – Trebelno prispevala okrog 240.000 evrov, preostalo so dodali gasilci sami ter ob pomoči krajanov in donatorjev. »Ob tej priložnosti se vsem zahvaljujem. To je velika pridobitev za naše društvo, pa tudi za celotno občino,« je dejal namestnik predsednika Andrej Jevnikar. Predsednik društva Janez Bregant je bil zaradi bolezni odsoten.

Dobro opremljeni gasilci lahko po mnenju župana Antona Mavra še hitreje in učinkoviteje ukrepajo ob nesrečah. Zahvalil se jim je za dobro sodelovanje v vseh letih županovanja, jim zaželel vse dobro tudi v prihodnje in jim čestital ob jubileju. »To je naš skupni praznik. Ta praznik je mejnik, ki pomembno zaokroža trud in delo številnih generacij. Je spomin na naše prednike, na vse prejšnje generacije, ki so v vseh teh letih dokazovale pripadnost ideji gasilstva, prostovoljstva solidarnosti in pomoči,« meni Maver.

Začetki gasilstva v Mokronogu segajo v leto 1882, ko se je skupina naprednih in premožnih krajanov odločila ustanoviti društvo. »Njihova opremljenost na začetku je bila, če danes gledamo, slaba. A počasi se je to izboljševalo, društvo je danes opremljeno s sodobno opremo, imamo urejen gasilski dom, raznovrsten garažni park, predvsem pa je pomembno, da imamo tudi znanje, kako posredovati ob nesrečah, kajti člani se pri celotni uporabi gasilske tehnike vseskozi izobražujemo,« je poudaril Jevnikar.

Mokronoške gasilce vseskozi združuje močna želja pomagati pomoči potrebnim. Društvo danes šteje več kot 160 članov, medse želijo privabiti še več mladih, saj se zavedajo, da brez podmladka ni prihodnosti.

Na slovesnosti so podelili tudi gasilska priznanja; plaketo gasilskega veterana je prejel Jože Mojsilovič, odlikovanje Gasilske Zveze Slovenije prve stopnje Andrej Jevnikar, plamenico GZ Slovenije prve stopnje pa Alojz Bregant.

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista 23. junija 2022

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava