DL: Zlata maša škofa Andreja Glavana - križev ni manjkalo

9.8.2022 | 14:10

Slavljenec msgr. Andrej Glavan (v sredini) v družbi novomeškega škofa  msgr. dr. Andreja Sajeta (na levi), apostolskega nuncija v Sloveniji  msgr. Jeana-Marie Speicha, nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta  (na desni) in narodnih noš (Foto: L. M.)

Slavljenec msgr. Andrej Glavan (v sredini) v družbi novomeškega škofa msgr. dr. Andreja Sajeta (na levi), apostolskega nuncija v Sloveniji msgr. Jeana-Marie Speicha, nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta (na desni) in narodnih noš (Foto: L. M.)

V novomeški stolnici sv. Nikolaja je zlato sveto mašo ob 50. obletnici duhovniškega posvečenja daroval upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Vse od ustanovitve, to je petnajst let, je vodil Škofijo Novo mesto in postavil njene temelje, te dni pa bo leto dni od njegove upokojitve, ko je papež Frančišek na čelo škofije imenoval novega škofa, msgr. dr. Andreja Sajeta.

Slovesne zahvalne maše na Kapitlju se je udeležilo več kot 60 duhovnikov novomeške škofije, 16 škofov in apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich, Glavanovi sorodniki – med njimi sestri Zinka in Marija, ter mnogi verniki in ugledne osebnosti iz družbenega življenja.

Kot je dejal slavljenec, je za 50 let duhovništva, med katerimi je bil kar 22 let škof, zelo hvaležen mnogim. »Najprej pa Bogu, ki me je poklical, da sem mogel ob dobroti podpornikov postati duhovnik. Vse, zlasti pa duhovništvo, je milost, in tega se ob zlati maši bolj zavedam kot ob novi maši.«

ZAHVALA MNOGIM

Poudaril je, da gre za 50 čudovitih duhovniških let, a v njih niso bili samo veseli dnevi. »Ne bi bili Jezusovi učenci, če ne bi vsak dan nosili tudi svojega križa, kamor nam On naroča. Prvi je bil, ko mi je pred 50 leti, le dva meseca pred duhovniškim posvečenjem, umrl oče, ki se je bolj kot kdor koli drug veselil nove maše. Že takrat sem ponavljal: zgodi se Tvoja volja,« je povedal Andrej Glavan v nagovoru.

Darilo novomašnikov, ki jim je škof Glavan vedno stal ob strani – monštranca in talar. (Foto: L. M.)

Darilo novomašnikov, ki jim je škof Glavan vedno stal ob strani – monštranca in talar. (Foto: L. M.)

In tako je bilo še velikokrat. Ob povezanosti z Bogom, ki ga je vedno postavljal na prvo mesto, pa so se tudi križi in preizkušnje spreminjali v veselje in radost.

Glavan se je zahvalil vsem, ki so ga spremljali na duhovniški poti in zanj molili, med drugim duhovnikom, škofom in sv. očetu papežu Frančišku za prisrčno voščilo, ki ga je prebral mag. Igor Luzar, letošnji srebrnomašnik.

NAJPREJ KEMIJA

O zlatomašnikovi duhovni poti je v pridigi spregovoril nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Andrej Glavan, ki se je rodil 14. oktobra 1943, prihaja iz župnije Soteska pri Dolenjskih Toplicah. Rodil se je kot predzadnji od enajstih otrok očetu Jožetu in mami Mariji. Po osnovni šoli, nižji gimnaziji v Dolenjskih Toplicah ter višji v Kranju je po maturi leta 1961 nadaljeval študij kemijske tehnologije na ljubljanski univerzi in postal diplomirani inženir. Nekaj mesecev je stažiral v žužemberški Iskri, po enoletnem služenju vojaškega roka pa je leta 1967 vstopil v bogoslovje in bil leta 1972 posvečen v duhovnika.

Zore se je spraševal, katero od obdobij je bilo najpomembnejše za njegovo odločitev, da se je ta mladenič, s perspektivno izobrazbo diplomiranega inženirja kemije, v času trdega komunizma odločil za študij teologije.

Kot kaplan je Glavan začel delovati najprej v Škofji Loki, sodeloval je pri ustanovitvi nove župnije na Suhi in bil njen prvi župnik, nato je do škofovskega imenovanja župnikoval v Stari Loki. Od leta 2000 je opravljal škofovske naloge – bil je ljubljanski pomožni škof pa škofijski upravitelj, generalni vikar in kasneje nekaj časa tudi apostolski administrator ljubljanske nadškofije, vodil je Slovensko škofovsko konferenco, v zgodovino novomeške škofije pa bo trajno zapisan kot njen prvi škof.

DARILO PRSTAN

Zore je poudaril, da je bil Glavan, ne glede na to, v kateri vlogi, vedno pripravljen delati, pri tem pa so ga vodile zazrtost v Boga, ljubezen in skrb za človeka in bližnjega. Jubilantu je v znamenje hvaležnosti in globokega spoštovanja izročil repliko prstana mučeniškega škofa božjega služabnika Antona Vovka, ki je v svojem trpljenju povezan z Novim mestom.

Ob koncu maše, ki sta jo obogatila ubrano petje združenega pevskega zbora stolnega in šentpetrskega zbora in zbora Mezzo ter solist Marko Fink ob spremljavi organista Mateja Burgerja, so sledile prisrčne zahvale, čestitke in lepe želje msgr. Glavanu. Jakob Piletič je Glavanu voščil v imenu novomašnikov – poklonili so mu monštranco in talar; v imenu vikariata vojaški kaplan Matjaž Muršič Klenar; kanonik, žužemberški župnik Franc Vidmar v imenu stolnega kapitlja in zakonca Mušič v imenu vseh družin.

Članek je bil objavljen v 26. številki Dolenjskega lista 30. junija 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava