DL: DSO Trebnje - Dom preuredili in ukinili enoto v Šmarjeti

16.8.2022 | 14:15

Petra Kušar Stojakovič (Foto: R. N.)

Petra Kušar Stojakovič (Foto: R. N.)

Država denarno podprla nadzidavo in preureditev DSO Trebnje – Pripravljajo razpis za izbiro izvajalca – Ukinili bodo enoto v Šmarjeti – Jeseni bo vrata odprl dnevni center

V Domu starejših občanov (DSO) Trebnje so se konec maja razveselili odločitve, da bo država sofinancirala nadzidavo in preureditev njihovega doma. Z naložbo bodo zagotovili kakovostnejše, varnejše in prijaznejše bivalno okolje za stanovalce ter delovno okolje za zaposlene. S tem bodo tudi zagotovili okolje, ki ustreza najsodobnejšim standardom in normativom, ter energetsko in siceršnjo učinkovitost objekta. »To bo velika pridobitev in velik izziv za nas,« pravi direktorica doma Petra Kušar Stojakovič.

Že lani so se prijavili na javni razpis za sredstva evropskega sklada React EU, a žal niso bili uspešni. »Ena vrata so se nam zaprla, a na srečo so se odprla druga. Verjamem, da je vedno tako v življenju. Zelo smo veseli, da bo država izdatno podprla investicijo v naš dom,« pravi direktorica.

V sklopu projekta bodo nadzidali mansardo in preuredili prvo nadstropje, omogočeno bo ločevanje čistih in nečistih poti ter vzpostavitev sivih in rdečih con. Po pravilniku o standardih in normativih, ki veljajo za domove za starejše, do leta 2026 naj ne bi bilo več 4- in 5-posteljnih sob. »Pri nas v Trebnjem imamo 16 sob, v katerih skupaj prebivajo štirje ali pet stanovalcev. Sobe z manj stanovalci zagotavljajo bolj humano in kakovostno prebivanje v domu. Med epidemijo koronavirusa se je še bolj pokazala potreba po preureditvi 4- in 5-posteljnih sob,« poudarja Kušar Stojakovičeva.

Naložba je ocenjena na okoli 5,3 milijona evrov, od tega bo 4,1 milijona evrov prispevalo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, preostalo pa bo zagotovil DSO Trebnje. »Za nas bo to kar velik delež, a vsa ta leta smo denar načrtno varčevali za to investicijo,« pravi direktorica. Pripravljajo dokumentacijo za javni razpis za izbiro izvajalca. Upajo, da glede na trenutne razmere v gradbeništvu prejete ponudbe ne bodo občutno presegale ocenjene vrednosti. Nadzidavo bodo začeli že letos, naložba pa naj bi bila predvidoma končana naslednje leto.

»Predvidevamo, da bomo takrat ukinili našo enoto v Šmarjeti, v kateri imamo 36 stanovalcev. Prostore tam imamo v najemu, bi pa nam bilo zaradi oddaljenosti enote, logistike in racionalizacije poslovanja smiselno, da so vsi naši stanovalci pod streho na eni lokaciji,« pove Kušar Stojakovičeva in dodaja, da zaznavajo veliko povpraševanje za vpis v dom. Od začetka leta je na čakanju 417 vlog, kar nekaj pa jih imajo še od lani.

DSO Trebnje bo jeseni odprl vrata dnevnega centra, ki predstavlja eno izmed skupnostnih oblik oskrbe starejših. Z zunanjimi deli so že pri koncu, pospešeno urejajo tudi notranje prostore, ki bo nudili dnevno varstvo za 12 uporabnikov. V dnevnem centru bodo za starejše izvajali najrazličnejše aktivnosti. Namenjen bo starostnikom, ki želijo nekaj ur dnevno preživeti v družbi ali potrebujejo občasno pomoč ter že težje skrbijo zase, hkrati pa jim hišna in gospodinjska opravila vzamejo preveč moči. Dnevni center bo omogočal uporabnikom, da s pomočjo dnevnih aktivnosti v centru ostanejo čim dlje časa v domačem okolju, hkrati pa vpeti v druženje z drugimi ljudmi. Zavzemali se bodo tudi za medgeneracijsko povezanost z lokalnim okoljem in različnimi ustanovami. Ocenjena vrednost naložbe je nekaj več kot 840.000 evrov; od tega 85 odst. sofinancirata država in Evropska unija.

Članek je bil objavljen v 27. številki Dolenjskega lista 7. julija 2022

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava