Dozorele so slive, sadje, ki ureja prebavo in krepi kosti

11.9.2022 | 16:40

Slive so nepogrešljive pri hujšanju, saj pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov. Pri nakupu pazite, da slive niso ne pretrde ne premehke. Če jih nežno stisnete, se morajo vbočiti. (Foto: Dreamstime)

Slive so nepogrešljive pri hujšanju, saj pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov. Pri nakupu pazite, da slive niso ne pretrde ne premehke. Če jih nežno stisnete, se morajo vbočiti. (Foto: Dreamstime)

Končno so dobile tisto pravo, vijoličasto barvo. Ali pa rumenkasto belo in rdečo, odvisno od sorte. Slive odlikuje izjemno nizek glikemični indeks, a kljub temu hitro potešijo lakoto, osvežujejo in vračajo energijo.

Končno so dozorele, in če jih imate na domačem vrtu, ste te dni gotovo med srečneži, ki se bodo lahko pohvalili z bogato bero, saj so slive letos izjemno lepo rodile. Če jih kupujete, pa vedite, da lepa barva ni glavno merilo kakovosti. Tu je nekaj koristnih nasvetov.

Nakup

Izberite tiste, ki imajo na lupini še žametno prevleko. Bodite pozorni, da so mehke na otip, a ne premehke ali celo nagnite. Preverite tudi, da nimajo luknjic v bližini peclja, saj to nakazuje zajedavce in črve. Tudi premalo zrelih ne izberite, saj niso nič kaj prijetnega okusa. Če pa ste vseeno domov prinesli premalo zrele, jih nekaj dni pustite v papirnati vrečki. Pred nakupom jih rahlo stisnite, tako boste preverili mehkobo in zrelost, saj slive po tem, ko so obrane, ne morejo več zoreti.

Pospešite presnovo ogljikovih hidratov

Slive so izjemno priporočljive v času hujšanja, saj pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov in preprečujejo čezmerno telesno težo. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa (35) si jih lahko brez skrbi privoščite, a kljub temu ne pretiravajte, saj so tudi naravno odvajalo. Priporočljive so za ljudi z ledvičnimi obolenji in obolenji jeter ter pri težavah z revmatizmom. Vsebujejo tudi veliko vitamina E, ki zavira staranje in nastajanje gub.

Trdnost kosti

Uživanje predvsem posušenih sliv svetujejo v času menopavze. Ohranjale naj bi gostoto in trdnost kosti ter tako zmanjševale možnosti osteoporoze. Dovolj je že, če zaužijete do deset sliv na dan. Posušene vsebujejo več za zdravje pomembnih snovi kot sveže, v njih je skoraj dvakrat več vitamina A in do desetkrat več vitamina K. Vsebujejo tudi izjemno visoke vrednosti betakarotena, v suhih slivah ga je kar do petkrat več, luteina pa je celo do šestkrat več.

Sladki zreli sadeži

Vsem sortam sliv je skupno, da so najboljše dobro zrele. To prepoznamo po belkastem poprhu, ki ga dobijo šele z zrelostjo in ob dotiku izgine. Strokovnjaki svetujejo, da poprh pred zaužitjem zmeraj odstranimo, najlažje tako, da slive operemo v topli vodi. Če slive kupujemo, sicer niso nikoli tako sladke kot domače. Kot rečeno, pri nakupu pazimo, da izberemo čvrste sadeže, katerih meso se ob pritisku rahlo udre. Lupina naj bo gladka in enakomerno obarvana.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava