Melania je svarila Trumpa: "Motiš se, to boš za***!"

20.9.2022 | 13:45

Foto: dpa/STA

Foto: dpa/STA

Nova knjiga o nekdanjem ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu razkriva, da se je najvišji general nekdanjega predsednika Donalda Trumpa bal, da bo le ta še pred koncem svojega predsedovanja odobril napad na Iran. Trumpov šef obveščevalne službe se je spraševal, kaj ve Rusija o tedanjem ameriškemu predsedniku? Prijatelj milijarder pa je nekdanjega predsednika prepričal, da je poskusil kupiti Grenlandijo. Pol ducata najvišjih uradnikov je razmišljalo o množičnem odstopu ...

Celo njegova žena, prva dama Melania Trump, je bila "razburjena zaradi koronavirusa in prepričana, da Trump ni odreagiral prav," pravita v prihajajoči knjigi o Donaldu Trumpu njena avtorja, vodja dopisnikov New York Timesa iz Bele hiše Peter Baker in novinarka New Yorkerja ter analitičarka CNN za globalne zadeve Susan Glasser.

Tako razkrivata, kako napeto je bilo v Beli hiši, ko je izbruhnil korona virus: Melania Trump je poiskala pomoč pri prepričevanju svojega moža Domalda Trumpa, naj resneje vzame pandemijo. Poklicala je nekdanjega guvernerja New Jerseyja Chrisa Christiea, ki je kljub občasnim kritikam Trumpa ohranil vezi z Belo hišo.

Avtorja še pišeta: "Motiš se, to boš z***," se je spomnila Melania, da je rekla svojemu možu. "To je resno. Res bo hudo in to morate jemati bolj resno, kot jemljete.« Donald, njen mož jo je odslovil z besedami: 'Preveč te skrbi,' se je spomnila. Dodal je še: 'Pozabi.' "

V knjigi lahko preberemo še marsikaj zanimivega o Trumpovem 4-letnem mandatu v Beli hiši. Tako naj bi v resnici njegovi najvišji svetovalci skrbeli za usodo države. Trumpova nestanovitnost, kot ga opišeta avtorja, je v novih podrobnostih razkrita v knjigi z naslovom "The Divider: Trump v Beli hiši, 2017-2021." Knjiga se opira na dva intervjuja z nekdanjim predsednikom na njegovem posestvu Mar-a-Lago na Floridi, poroča CNN.

Foto: dpa/STA

Foto: dpa/STA

Strahovi med Trumpovim vladanjem so bili opravičeni

Baker in Glasser še pišeta, da so bili številni dobro znani strahovi glede Trumpovega predsedovanja v resnici bližje realnosti, kot so poročali prej, kar je povzročilo razširjene poskuse med tistimi, ki so delali zanj, da bi preprečili katastrofo.

Avtorja še pravita, da bi razkritja lahko tudi napovedala predsedovanje, če bi se Trump leta 2025 res vrnil v Belo hišo. Trumpovi sodelavci so za CNN povedali, da bi lahko napovedal predsedniško kandidaturo po novembrskih vmesnih volitvah. Toda, kot je Trump povedal Bakerju in Glasserju, ne bo povabil nekdanjega podpredsednika Mika Pencea, da se mu pridruži, potem ko se Pence ni želel vmešavati v potrditev volitev leta 2020.

Iran in Severna Koreja

Knjiga opisuje tudi globoko zaskrbljenost med Trumpovo ekipo za nacionalno varnost, ki jo vodi načelnik združenega štaba general Mark Milley in drugi, da bo takratni predsednik zanetil konflikt z Iranom v zadnjih dneh svojega predsedovanja ali da bi stopil v vojno s Severno Korejo.

Eden od uradnikov administracije je Trumpu pred volitvami leta 2020 rekel, da bi moral, če izgubi, udariti po iranskem jedrskem programu, poročajo avtorji.
Napetosti z Iranom so prežele celo zidove Mar-a-Laga. Trump je gostom na koktajlu med prazniki leta 2020 povedal, da odhaja predčasno, da bi se vrnil v Washington zaradi bojazni, da bi ga Iran morda poskušal umoriti, da bi se maščeval za umor najvišjega državnega generala leto prej, za katerega naj bi bili odgovorni Američani.

Izstop iz Nata

Zaskrbljenost zaradi Trumpovega obnašanja na svetovnem prizorišču se je začela skoraj takoj, ko je prevzel položaj. Trumpova želja po umiku Združenih držav iz Nata je bila več kot zgolj bežna zamera, v resnici naj bi bilo dolgotrajno prizadevanje, ki je bilo "veliko resnejše, kot so se ljudje zavedali," je dejal visoki uradnik Bele hiše. če bi se to uresničilo, bi rezultat lahko dramatično spremenil sedanjo vojno v Ukrajini.

Kaj vedo Rusi o Trumpu?

Po srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom leta 2018 v Helsinkih na Finskem – po katerem se je Trump postavil na Putinovo stran glede ameriških obveščevalnih agencij, ki so ugotovile, da se je Rusija poskušala vmešati v volitve leta 2016 – se je najvišji uradnik ameriške obveščevalne službe Dan Coats, takratni direktor nacionalne obveščevalne službe spraševal, kakšni so bili Trumpovi resnični motivi.

"Nikoli nisem mogel priti do zaključka. To je sprožilo vprašanje v mislih vseh: Kaj ima Putin o Trumpu, da ga uspe prepričati, da naredi nekaj, kar spodkopava njegovo verodostojnost?"

Nakup Grenlandije

Tu je še večmesečna fiksacija z nakupom Grenlandije na Danskem, ki je šla veliko globlje, kot je bilo razkrito prej, in jo je v zgodnjih dneh Trumpovega predsedovanja navdihnil njegov premožni prijatelj iz New Yorka, kozmetični dedič Ron Lauder. "Rekel sem:" Zakaj tega nimamo? Poglejte na zemljevid. Sem nepremičninar, jaz pogledam vogal stavbe in rečem: 'Moram dobiti to stavbo za trgovino, ki jo gradim,' itd. Ni tako drugače," je Trump povedal novinarjema za njuno knjigo.

Sčasoma pa so javna razkritja o Trumpovih načrtih za nakup otoka sprožila ogorčenje tako na Grenlandiji kot na Danskem, kar je vplivalo na vsa prizadevanja za krepitev vloge ZDA na vse bolj strateškem območju. Trump je danskega voditelja označil za "zlobnega", ker je zavrnil njegovo idejo, in odpovedal potovanje v Köbenhaven.

Trump je imel bolj prijateljske odnose z drugimi svetovnimi voditelji, vendar je pogosto vsiljeval svoje kaotično razmišljanje, trdita avtorja.

Baker in Glasser tako poročata, da je Trump nekoč nenadoma poklical jordanskega kralja Abdulaha II., da bi ga obvestil, da "mu bo dal Zahodni breg". 

Nominacija za Nobelovo nagrado za mir

In medtem ko je Trump rad pogosto hvalil, da ga je takratni japonski premier Shinzo Abe - ki je bil julija umorjen - predlagal za Nobelovo nagrado za mir, je Trump Abeja za to dejansko izrecno prosil med večerjo v New Yorku.
"Predsednik je med večerjo prosil Abeja, naj ga nominira," pravi v knjigi visoki Trumpov uradnik za nacionalno varnost.

Sodelavci načrtovali odstop

Baker in Glasser opisujeta prej neobjavljene načrte članov Trumpovega kabineta, da bi sredi kaosa kolektivno odstopili, a da so ostali na svojih položajih zaradi skrbi, koga bi lahko izbral za njihovo zamenjavo. V šifriranih besedilnih sporočilih je takratna ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen povedala glavnemu pomočniku, da je pet visokih uradnikov v Trumpovi administraciji – vključno z ministri za obrambo, izobraževanje in notranje zadeve – tik pred tem, da odstopi sredi posebej kaotičnega obdobja, to je bilo leta 2018.

"Ok, prvič me je res strah za državo. Norost je prevladala," je menda zapisala v sporočilih.

Ukinitev prizivnega sodišča

Trumpove zahteve do njegove ekipe so vključevale nenavadne zahteve, kot je ukinitev prizivnega sodišča devetega okrožja, potem ko je blokiralo eno od njegovih politik priseljevanja.

"Preprosto prekličimo," je Trump rekel Nielsenu in še, da če je za takšno potezo potrebna zakonodaja, naj "naredi osnutek zakona, da se 'znebite prekletih sodnikov' in ga čim prej pošljete v kongres."

Pandemija

Ko je šlo za odziv na pandemijo Covid-19, pa so ga njegovi najbolj zaupanja vredni svetovalci spodbujali, naj stori več, zlasti v prvih dneh, ko je bilo videti, da je Trump ravnodušen glede resnosti krize. Tu naj bi pomembno vlogo odigrala prav Melania Trump, njegova slovenska žena.

E. J.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava