Uspeh čebelarjev ČD Novo mesto - pri Gabrju sodoben čebelnjak

26.9.2022 | 14:00

Uspeh čebelarjev ČD Novo mesto - pri Gabrju sodoben čebelnjak
Uspeh čebelarjev ČD Novo mesto - pri Gabrju sodoben čebelnjak

Ob praznovanju 115. letnice od ustanovitve Čebelarskega društva Novo mesto; ki je bilo ustanovljeno v Čefidljevi gostilni v Bršljinu, Novo mesto, je sedanjim članom, predvsem pa sedanjemu upravnemu odboru in predsedniku Francu Kobetu iz Dolža, bil cilj postaviti na lokaciji pod Gorjanci, v bližini vasi Gabrje, sodoben čebelnjak, ki bo zadostil vsem zahtevam delovanja uspešnega društva. Čebelnjak bo poskrbel za druženje čebelarjev društva, obiske šolarjev, za apiterapijo in pridobivanje medu za društvene potrebe. Odprt objekt ima izobraževalni namen s področja poznavanja čebele in tisočletnega druženja človeka s to marljivo žuželko.

Za dograditev objekta je bilo potrebno postoriti mnogo ur prostovoljnega dela članov. Zaslužni za to so predvsem tisti, ki znajo opraviti različna obrtniška dela; posek lesa v gozdu, razrez, sušenje, oblikovanje, mizarska dela, krovska dela, betoniranja in še in še. Motor vsega tega je bil predsednik, ki je verjel v ta projekt.

Pri otvoritvi, zbralo se je preko dvesto ljudi, so v programu sodelovali župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, gospoda župnika iz Brusnic in Mirne Peči, domače društvo kmečkih žena in deklet, harmonikarja, praporščaki čebelarskih društev, pevci … Celotno prireditev je spretno z mnogo lepih besed zahvale povezovala Jasna Kuljaj.

Do izgradnje ne bi bilo moč priti, če ne bi bilo številnih donatorjev, kot je Branko Lobe, ki je zagotovil zemljišče ... in zakonca Marta in Slavko Medle, ki sta podarila smrekov les za čebelnjak. Omeniti bi morali vse tiste obrtnike, ki so navozili zemljo za izravnavo terena, gramoz za betoniranje škarp, stopnic, platojev za zunanji VC, ribnika, iz katerega se bodo napajale čebelice.

Vse je bilo odlično pripravljeno. Zahvale in pohvale so kar deževale. Od KS Gabrje, pa veterinarskega zavoda, pokrajinskih društev in zveze čebelarjev. Vsi so bili tam in hvala jim, so porekli najzaslužnejši.

Zaključek je potekel v prepevanju, zvokih harmonike, petju čebelarske himne, s toplim pečenim odojkom, čevapčiči na krožniku. Seveda niso manjkale tudi dobrote iz peči pridnih deklet in žena.

Še na mnoge uspehe, čebelarji, so porekli radovedneži, ki so spremljali dogodek.

Članek in slike podarja vsem ljudem dobre volje Jože Pečnik.

Galerija

_zcebelnjak__1_
_zcebelnjak__2_
_zcebelnjak__3_
_zcebelnjak__4_
_zcebelnjak__5_
_zcebelnjak__6_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava