DL: Vremenska postaja - Trikrat na dan sporoča v Ljubljano

4.10.2022 | 14:45

Postaja med koruzo (Foto: M. G.)

Postaja med koruzo (Foto: M. G.)

Zakaj je pod Dobličko Goro najvišja in najnižja temperatura v Beli krajini – Francka jo meri že 30 let

Po podatkih Agencije za okolje so 23. julija v Dobličah pri Črnomlju izmerili 39,4 stopinje Celzija, kar je julijski rekord za ta kraj. Prej je bila izmerjena najvišja julijska temperatura 38 stopinj Celzija.

»Ja, pri nas je letos, tako kot navsezadnje tudi drugod, res pasje vroče. Bela krajina leži v kotlini, če jo pogledamo z Gorjancev ali iz Kočevskega roga. Po svoje je zaprta, zrak manj kroži, zato se hitreje ogreva, pozimi pa so temperature nizke,« je razložila čila in zgovorna upokojenka Francka Štrukelj, ki se na te reči še kako dobro spozna. Z možem sta namreč že 30 let skrbnika merilne postaje Agencije za okolje (ARSO), ki je nameščena tik ob hiši, na rahli vzpetini nad cesto Črnomelj–Stari trg ob Kolpi.

»Prepričana sem, da bi enako ali celo za stopinjo več lahko izmerili denimo sredi Črnomlja. Tam je strnjeno, prometno naselje, brez veliko zelenila. Segret asfalt je žerjavica,« Francka slikovito opiše pripeko ob reki Lahinji. Čeprav je postaja samodejna, ima nalogo, da trikrat na dan, vse leto, podatke o temperaturi sporoča v Ljubljano, kar ji po svoje dela malce težav, hkrati pa z možem to delo rada opravljata.

»Teh številk je bilo toliko, da se niti ne spomnim, koliko se je pri nas živo srebro najnižje spustilo pod ničlo. Po tej neznosni vročini bom še pozornejša na zimske temperature,« si je Francka zadala nalogo.

Čisto ob koncu je še dejala, da je ARSO zemljo za postajo večkrat nameraval odkupiti, a da z možem nista privolila v to.

Članek je bil objavljen v 33. številki Dolenjskega lista 18. avgusta 2022

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava