Intervju: Magda Lukančič - nagrajenka Društva Šola zdravja za leto 2021 iz skupine Turjak

26.10.2022 | 11:00

Magda Lukančič

Magda Lukančič

Magda Lukančič je kot vodja skupine Šole zdravja na Turjaku letos za svoje delo prejela priznanje Društva šola zdravja. Med razlogi za priznanje so predlagatelji navajali, da je Magda ljudem vzor pri skrbi za svoje telo in zdrav način življenja, da je članom navdih, da njena neizmerna življenjska energija in optimizem prevevata vse člane skupine, da je neutrudna pri iskanju novih članov in možnosti ustanovitve novih skupin, da ima odlične organizacijske sposobnosti ter smisel za humor, in še bi lahko naštevali.

Pa poglejmo, kaj nam je naša sokrajanka povedala o telovadbi 1000 gibov, ki se na Turjaku vsako jutro ob 7.30 izvaja na prostem, in o svojem delu v skupini.

Kaj te je spodbudilo, da si začela z izvajanjem vaj 1000 gibov?

Na okenski polici knjižnice v Velikih Laščah sem nekoč zagledala gradivo, ki me je pritegnilo, zato sem ga vzela. Ko sem ga kasneje doma pregledala, sem vedela, da je ta stvar zame. Kmalu za tem mi je sestra povedala, da to telovadbo vsako jutro izvajajo v Želimljah, nekaj več kot 10 km od mojega doma. Že naslednji dan sva šli skupaj pogledat, za kaj gre, in takoj sem se začela udeleževati telovadbe.

Kako je potekala ustanovitev skupine na Turjaku in pridobivanje njenih članov?

Gospa Marija Miklič, ki vodi skupino v Želimljah, me je kmalu po moji pridružitvi začela nagovarjati, naj ustanovim skupino na Turjaku. Menila je, da mi lahko zaupa in ni podvomila v mojo sposobnost, da bi vodila skupino. Želja, da bi imeli skupino na Turjaku, je v meni tlela kar dolgo. V Ljubljani sem se dvakrat udeležila usposabljanja za pravilno izvajanje vaj »1000 gibov«, nato pa sem se na hitro odločila, da o svoji nameri glede ustanovitve skupine obvestim podobno misleče v svoji okolici. Moje nagovarjanje ljudi je obrodilo sadove in 14. oktobra 2019 smo na Turjaku prvič začeli z vajami »1000 gibov«. Vsi smo bili navdušeni. Kmalu se je izkazalo, da bi radi imeli skupino tudi v 6 km oddaljenih Velikih Laščah. Že po enem mesecu sem zainteresiranim za te vaje v Laščah nekajkrat pokazala vaje in nova skupina Velike Lašče, katere vodenje je prevzela Danica Cvetko, je bila ustanovljena že v drugi polovici novembra 2019. Leto pozneje, po raznih omejitvenih ukrepih zaradi Covida 19,  je Danica Cvetko ustanovila še skupino na Rašici, tako da imamo v naši majhni občini kar tri skupine. Kasneje sem sama pomagala ustanoviti še skupino v Dolenji vasi pri Ribnici, ki jo uspešno vodi Breda Lovšin.

Intervju: Magda Lukančič - nagrajenka Društva Šola zdravja za leto 2021 iz skupine Turjak

Na kakšen način si usvojila pravilno izvajanje vaj in njihov vrstni red?

V največjo pomoč mi je bilo usposabljanje, ki ga je izvajal strokovni sodelavec Društva Šola zdravja Andraž Purger, profesor športne vzgoje. Kasneje pa seveda ni šlo brez priročnika avtorja teh vaj dr. Nikolaja Grishina. Največjo težavo mi je predstavljala trema, ki pa sem se je sčasoma rešila tako, da sem si v možgane vtisnila misel, da od telovadbe največ pridobi tisti, ki jo vodi.

Kako doživljaš jutranjo vadbo in druženje s sovadečimi?

Jutranja vadba mi predstavlja način življenja, druženje pa sprostitev, ki traja preko celega dne. Ko se po vadbi peljem domov s kolesom, sem polna življenja in energije. Ljudje res ne vedo, kaj zamujajo, ko ne vadijo in se ne družijo, še posebej v teh časih, ko smo se morali odpovedati raznim drugim oblikam socialnih stikov.

Kaj bi lahko izpostavila kot najbolj pomembno in kaj te pri vodenju teh vaj oz. skupine najbolj navdihuje in izpolnjuje?

V prvi vrsti je pomembna skrb zase in za svoje zdravje, takoj za tem pa socialni stiki, ki pripomorejo k psihični stabilnosti in duševnemu zdravju. V čast in veselje mi je tudi, da sem prostovoljka, navdihuje me pa to, da lahko z malimi sredstvi pridemo do večje gibljivosti in dobrega psihičnega počutja.

Kaj bi svetovala ljudem v tretjem življenjskem obdobju?

Da poskrbijo zase, za svoje zdravje in gibljivost, da bodo na ta način lahko še v visoki starosti ohranili samostojnost in skrbeli sami zase.

Magda med telovadbo (v sredini)

Magda med telovadbo (v sredini)

S katero misijo bi zaključila najin pogovor in kakšen je tvoj pogled za naprej?

Velikokrat premišljujem o besedah Steva Jobsa, ki govorijo o 6 zdravnikih, ki bi jih morali ljudje v tretjem življenjskem obdobju vedno imeti ob sebi. To so: sončna svetloba, počitek, telesna aktivnost, zdrava hrana, prijatelji in samozavest. Moja želja je, da bi s skupnimi napori na razdalji od Škofljice do Kočevja ustanovili čim večje število skupin Šole zdravja za izvajanje vaj 1000 gibov.

Upajmo, da se Magdina želja čim prej uresniči.

»Z malimi sredstvi do večje gibljivosti in dobrega počutja« ...

Pogovor pripravila: Danica Cvetko

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava