Selitev Romov: županski kandidat bi lahko ob izvolitvi uresničil svoje načrte

17.11.2022 | 14:40

Zaradi verjetne gradnje drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško bodo v občini narasle cene nepremičnin. (Foto: STA)

Zaradi verjetne gradnje drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško bodo v občini narasle cene nepremičnin. (Foto: STA)

Pravnik Iztok Starc za župana Krškega kandidira na listi SLS. (Foto: FB)

Pravnik Iztok Starc za župana Krškega kandidira na listi SLS. (Foto: FB)

Kandidat SLS za župana Krškega Iztok Starc bi lahko ob izvolitvi lažje uresničil poslovne načrte iz leta 2008, ko je ustanovil podjetje SI Investicije. Družba je kupila kmetijska zemljišča, na katerih je romsko naselje Loke. Dobrega pol leta kasneje je občina pristopila k izdelavi novega prostorskega načrta. Danes so to stanovanjske površine, tam živeče Rome pa bi lahko Starc kot župan preselil kar s pomočjo državnega denarja.

Zgodba se je začela odvijati konec leta 2008, ko je bil takrat 35-letni Iztok Starc direktor območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, po naših informacijah pa tudi osebni svetovalec v podjetju Job Krško. Gre za eno izmed večjih nepremičninskih podjetij v Sloveniji. Starc je 15. decembra 2008 ustanovil podjetje SI Investicije, d. o. o., ki je registrirano za trgovanje z lastnimi nepremičninami.

Ob ustanovitvi podjetje ni imelo nobenih nepremičnin, medtem ko je imelo 7500 evrov lastnih sredstev. Toliko jih je sicer potrebnih za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo.

V začetku februarja 2009 se je podjetje SI Investicije na podlagi darilne pogodbe z denacionalizacijskimi upravičenci, ki je bila podpisana 20. januarja, v zemljiško knjigo vpisalo kot lastnik več kmetijskih zemljišč v Krškem. Skupna površina zemljišč presega sedem hektarjev oziroma 70 tisoč kvadratnih metrov.

Prebivalci v okolici so se spraševali, kdo in zakaj bi sploh kupil zemljišča, na katerih že 40 let v naselju Loke živi večje število Romov. V nekdanji Jugoslaviji so na zemljišču v družbeni lasti v zameno za delo živeli s soglasjem lokalnega gozdnega gospodarstva.

Odgovor, zakaj bi kdo kupil kmetijska zemljišča, na katerih živijo Romi, se je kmalu razkril. Čeprav je šlo za kmetijska zemljišča, je Starc na njih nameraval zgraditi sosesko nadstandardnih hiš. Je morda že ob nakupu vedel, da bi se lahko spremenila namembnost? Že s tem bi se vrednost njegovih zemljišč krepko povišala.

Starc je podal predlog za spremembo namembnosti iz kmetijskih zemljišč v gradbene parcele, Občina Krško pa je jeseni 2009 pristopila k pripravi novega prostorskega načrta. Treba je poudariti, da Občino Krško že več kot dve desetletji obvladuje SLS. Od leta 1998 do 2011 jo je vodil Franc Bogovič (SLS), ki je kasneje za nekaj časa prevzel tudi vodenje stranke. Bogovič je oktobra 2009 podpisal sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) stanovanjske gradnje Gmajna 3, na območju katerega so bile nekoč kmetijske parcele, ki jih je dobil Starc. Krški občinski svet je OPPN Gmajna 3 sprejel leta 2016.

Rome bi lahko »preselil« z državnim denarjem

Državni zbor je konec leta 2020 sprejel zakon o finančni razbremenitvi občin, ki Starcu omogoča, da bi v primeru izvolitve »svoje« Rome preselil s pomočjo državnega denarja. Zakon je namreč spremenil zakon o financiranju občin tako, da je občinam z evidentiranjem romskih naselij zagotovil sredstva iz državnega proračuna za nakup stanovanjskih objektov.

Kmalu zatem je krški občinski svet sprejel pravilnik o sofinanciranju urejanja bivanjskih razmer pripadnikov romske skupnosti v Krškem. Gre za sofinanciranje nakupa stanovanjskih enot za Rome. Občina je v OPPN Gmajne 3 po naših informacijah vnesla določbo, ki investitorja zavezuje, da pred začetkom gradnje reši vprašanje preselitve Romov.

Odhajajočega župana Krškega Mirana Stanka, ki v nedeljo ne bo kandidiral za nov mandat, smo povprašali, za koliko Romov, predvsem iz naselja Loke, ki leži na parcelah SI Investicije, je občina že poskrbela.

»Za prvo reševanje stanovanjskega problema pripadnikov romske skupnosti v občini se je prek javnega razpisa porabilo 26.298 evrov,« so nam med drugim odgovorili. Ob tem so zapisali, da je »za urejanje bivanjskih razmer prek javnih razpisov v letu 2022 namenjenih 80.000 evrov«. Iz njihovih odgovorov sicer ni razbrati, koliko Romom iz naselja Loke je občina iz tega naslova priskrbela stanovanjske enote.

Od kod županskemu kandidatu denar

Lokalna javnost se že več kot deset let sprašuje, od kod Iztoku Starcu denar. Kot že zapisano, je imel konec leta 2008 ob odprtju podjetja SI Investicije 7500 evrov sredstev; toliko, kolikor jih potrebuje za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo.

V letih 2008 in 2009 je podjetje pri poslovanju beležilo izgubo, je razvidno iz javno dostopnih podatkov aplikacije Gvin. V tem obdobju je imel namreč prijavljenih za dobrega tisočaka odhodkov in prav toliko izgube. Sredstva podjetja pa so se s 7500 evrov leta 2008 enormno povečala, saj je imelo podjetje leta 2009 za 568.467 evrov sredstev.

Leta 2010 je sledila skokovita rast prihodkov. Družba SI Investicije je imela takrat 985.300 evrov prihodkov, ob tem pa 984.365 odhodkov, zato so poslovni izid zaključili z 890 evri dobička. V istem letu so se sredstva podjetja povišala z dobrih 568.000 na slabih 597.000 evrov.

Kot je razvidno iz tabele, so sredstva podjetja od leta 201 do lani postopoma naraščala od dobrih 620.000 do slabih 915.000 evrov. Ob tem je Starčeva družba v 11 letih, torej od leta 2011 do lani, zabeležila skupno za slabih 54.000 evrov prihodkov, a je SI Investicijam v tem obdobju vsako leto od tekočih prihodkov na računih ostalo od praktično nič do največ 544 evrov.

Že pred desetletjem so se v lokalnem okolju pojavile govorice, da naj bi za podjetjem SI Investicije s svojim kapitalom stali vplivneži iz Krškega in okolice, a je te govorice Starc zavračal kot neresnične.

Iz aplikacije Gvin je še razvidno, da je podjetje Iztoka Starca danes lastnik 11 nepremičnin, katerih skupna površina je 73.625 kvadratnih metrov. Po oceni geodetske uprave pa je njihova trenutna vrednost nekaj manj kot 354.000 evrov.
Največja kmetijska parcela, katere lastnik je leta 2008 postalo njegovo podjetje, pa meri kar 38.248 kvadratnih metrov, 98 odstotkov parcele je danes stanovanjska površina. Če bo Starc uresničil svoje poslovne načrte, bo vrednost poskočila do astronomskih zneskov.

Iztok Starc je bil leta 2012 med ustanovitelji Odvetniške družbe Grilc, Starc in partner. Od ustanovitve do lani je družba skupno zabeležila dobrih 91.000 evrov čistega dobička.

Mihael Korsika, Svet24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

18.11.2022Oceni JožeŽ 

Lepa prihodnost za vse.

23.11.2022+6     + (6)     – (0)     Oceni tapravpodgurc 

Vse rome preselite v Grosuplje, in pa kam na Rudnik. Pa ne pozabiti še kakšnega iz Dobruške vasi in Žabjaka sabo vzet

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava