DL: S harmoniko že od vrtca - Vzornika sta Slak in učitelj Toni

24.11.2022 | 13:40

Nik Baškovč in njegov učitelj Toni Sotošek ob prejemu srebrne plakete na  tekmovanju Zlata harmonika Ljubečne (Foto: osebni arhiv)

Nik Baškovč in njegov učitelj Toni Sotošek ob prejemu srebrne plakete na tekmovanju Zlata harmonika Ljubečne (Foto: osebni arhiv)

»Veliko pesmi sem se naučil igrati sam po posluhu, sploh dalmatinske, ki  jih rad poslušam in igram,« pravi Nik, ki je letos s tekmovanj prinesel  že precej nagrad. (Foto: osebni arhiv)

»Veliko pesmi sem se naučil igrati sam po posluhu, sploh dalmatinske, ki jih rad poslušam in igram,« pravi Nik, ki je letos s tekmovanj prinesel že precej nagrad. (Foto: osebni arhiv)

Nikov vzornik je zaradi srčnega igranja in ljudskega izvajanja skladb Lojze Slak. (Foto: osebni arhiv)

Nikov vzornik je zaradi srčnega igranja in ljudskega izvajanja skladb Lojze Slak. (Foto: osebni arhiv)

Nik Baškovč se je pred kratkim udeležil predtekmovanja za 8. državno  tekmovanje v igranju na diatonično harmoniko v Sevnici in se uvrstil na  državno tekmovanje, ki bo novembra v Dravogradu. (Foto: osebni arhiv)

Nik Baškovč se je pred kratkim udeležil predtekmovanja za 8. državno tekmovanje v igranju na diatonično harmoniko v Sevnici in se uvrstil na državno tekmovanje, ki bo novembra v Dravogradu. (Foto: osebni arhiv)

Mladi harmonikar Nik Baškovč ima kljub enajstim letom že veliko izkušenj s harmonikarskimi nastopi, zato, kot pravi, treme nima več. Veliko vaje se mu obrestuje, saj ima že zavidljivo število nagrad in plaket. Poleg igranja na diatonično in klavirsko harmoniko tudi poje. Pri desetih letih je že posnel svojo prvo avtorsko pesem.

Učenje v glasbeni šoli in na vajah

Enajstletni Senovčan Nik Baškovč se je za glasbo začel zanimati že v vrtcu, ko je obiskoval otroški zborček, plesno šolo Lukec v Krškem in sodeloval v folklorni skupini. V prvem razredu je začel obiskovati Glasbeno šolo Krško in se začel učiti igranja na diatonično harmoniko, ki je kmalu postala del njegovega življenja. »Obiskujem peti razred Glasbene šole Krško in vaje pri glasbeniku in instrumentalistu Toniju Sotošku,« o učenju nasmejano pove Nik, ki vsak dan na diatonično harmoniko vadi od dve do tri ure, pred nastopi in tekmovanji pa za glasbilo poprime še pogosteje. »Veliko pesmi sem se naučil igrati sam po posluhu, sploh dalmatinske, ki jih rad poslušam in igram,« pravi Nik, ki se je letos začel učiti tudi igranja na klavirsko harmoniko.

Njegov vzornik je Lojze Slak

Nik poleg igranja harmonike prosti čas rad preživlja tako kot njegovi vrstniki v naravi, sploh na kolesu. Za svoja leta je z nastopi s harmoniko precej zaseden. Sodeluje na prireditvah Osnovne šole Senovo in različnih prireditvah v mestni občini Krško. Sodeloval je v oddaji Naj harmonikar TV Golica in z Dejanom Krajncem. Svoj glas je posodil v pesmih Krokodili in Uspavanka. Z ansamblom Spev je letos julija nastopal v Mirni Peči, na prireditvi ob 90-letnici rojstva Lojzeta Slaka. Prav Slak je poleg učitelja Tonija Sotoška tudi njegov vzornik. »Moj največji vzornik je zaradi srčnega igranja in ljudskega izvajanja skladb Lojze Slak. Njegove pesmi so spevne in gredo hitro v uho. Moj vzornik je seveda tudi moj učitelj diatonične harmonike, ker obvlada harmoniko, živi z glasbo in svoje znanje dobro predaja naprej mlajši generaciji,« pravi mladi talent, ki se je, kot zanimivost, rodil istega leta, ko je vsem poznani Mirnopečan Slak umrl.

S tekmovanj ne prihaja praznih rok

Nadobudni Nik s Senovega veliko nastopa in obiskuje tekmovanja, s katerih domov ne prihaja praznih rok. Marca je osvojil srebrno plaketo in drugo nagrado na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije, maja je na tekmovanju harmonikarjev Turističnega društva Škocjan v prvi skupini osvojil prvo mesto, pred mesecem dni pa je z enega najprestižnejših harmonikarskih tekmovanj pri nas, Zlate harmonike Ljubečne, odšel s srebrno plaketo. Nedavno se je udeležil predtekmovanja za 8. državno tekmovanje v igranju na diatonično harmoniko v Sevnici in se uvrstil na glavni del tekmovanja, ki bo novembra v Dravogradu. Oktobra se bo udeležil Slakovega tekmovanja v Mirni Peči.

Prva avtorska pesem pri desetih letih

Pred letom dni je izšla njegova prva avtorska pesem z naslovom Glasbo rad imam. Objavljena je na njegovem kanalu na Youtubu. »Sam sem napisal besedilo in melodijo za pesem, ki govori o tem, da imam rad glasbo, da je na vsakem koraku z menoj in da z glasbo in s harmoniko razveseljujem ljudi,« pove mladi glasbenik, ki si v bližnji prihodnosti želi posneti še kakšno pesem in imeti čim več nastopov in poslušalcev.

Članek je bil objavljen v 41. številki Dolenjskega lista 13. oktobra 2022

Nuša Vavtar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava