DL: Julijana je dopolnila 110 let - Ne počuti se še stare

10.12.2022 | 18:45

S pranečakom Tonetom Vintarjem pozdravlja vaščane, ki so ji postavili mlaj. (Foto: M. G.)

S pranečakom Tonetom Vintarjem pozdravlja vaščane, ki so ji postavili mlaj. (Foto: M. G.)

Zdravnika je že pozabila, vsa leta sama skrbi zase – Tudi korona ji ne more do živega – Upokojila se je leta 1970

V Podulaki pri Velikih Laščah v samostojnem gospodinjstvu pri pranečakovi družini živi Julijana Zakrajšek, ki je 28. oktobra dopolnila 110 let in je po podatkih Wikipedie najstarejša živeča oseba v Sloveniji.

Rodila se je leta 1912 v nekoliko višji vasi Oplakovo, ki je bila takrat še del avstro-ogrske monarhije. Za svoja leta je neverjetno čila in zgovorna, predvsem pa zdrava in vedno nasmejana. Življenjski jubilej, ki je dan le redkim in je, kot je dejala, božji dar, je praznovala v krogu številne družine, čeprav svojih otrok nima.

»O, ja, sem še kar v redu. Če me ne bi kolena bolela, pri hoji uporabljam hoduljo, bi gotovo še šla na sprehod po vasi. Naravo in ljudi opazujem z balkona, takrat pa se s kom tudi pogovarjam. Malce mi nagaja sluh, a ni težav pri komunikaciji,« se je Julijana tekoče zapletla v pogovor in kmalu stopila skozi vrata. Z razdalje je pozdravila vaške možje in mladino, ki so ji prišli postavit mlaj, na vrhu katerega so pritrdili tablo z napisom: »Julijana Zakrajšek 110 let – priporočljiva starost«.

Kot je povedala, je bilo doma devet otrok, pet sester in štirje bratje, med katerimi še edina živi. V mladih letih se je izučila za pletiljo in se preselila v Ljubljano, kjer je do upokojitve leta 1970 delala kot strojna pletilja. Pet let pozneje je prišla domov k mami in tam živela do pred petnajstimi leti. Ni bila poročena, saj, kot je dejala, v času, ko naj bi se ljubezen porajala, to je bilo med drugo svetovno vojno, za to ni bilo prave priložnosti. Ima veliko pra- in prapranečakov, a ne ve natančno, koliko. »Vsi me imajo radi, to najbolj šteje,« se zasmeji.

Ob sedmih zvečer se postavi pred televizijo. Zanimajo jo poročila. Tudi ročna dela, da si krajša čas, pravi. Sama skrbi zase in urejenost hiše, kdaj pa kdaj tudi za vrt. Kaj pa zdravje in zdravniki?

»Ne spomnim se, kdaj sem jih obiskala zadnjič,« je ponosno izstrelila. »Večkrat je bila pri frizerjih kot pri zdravnikih. Proti koroni se ni cepila, mi, sorodniki, ki smo prejeli vse odmerke, pa smo po vrsti zboleli. Očala si nadene, kader bere, ali pri kvačkanju,« jo dopolni pranečak Tone Vintar. Pri hrani je že od nekdaj skromna. Med tednom ji obrok dostavljajo iz Ribnice, ob koncu tedna pa kuhajo domači. Vsak ima svoj recept za zdravje, njen pa je dobra volja in smeh. Priporoča ga vsem.

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista 3. novembra 2022

M. Glavonjić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

11.12.2022Oceni Jožko 

... "proti koroni se ni cepila, mi sorodniki, ki smo prejeli vse odmerke,pa smo vsi po vrsti zboleli" ... komentar po vsem tem cirkusu, razumnemu, ni potreben !!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava