DL: Drugačno življenje mesta - Iz padle tovarne vstaja soseska

21.12.2022 | 14:30

Pri rušenju nekdanje Tovarne pohištva Brežice so morali odstraniti poleg  zidov tudi napeljavo in veliko različne opreme. Tako so morali podreti  in odpeljati tudi nekdanji silos za žaganje. (Foto: M. L.)

Pri rušenju nekdanje Tovarne pohištva Brežice so morali odstraniti poleg zidov tudi napeljavo in veliko različne opreme. Tako so morali podreti in odpeljati tudi nekdanji silos za žaganje. (Foto: M. L.)

Na prostoru nekdanje Tovarne pohištva Brežice gradijo TOP-sosesko Brežice – 6 blokov in 6 enostanovanjskih hiš, poslovno-stanovanjski objekt in podzemna parkirišča – Bližnji stanovalci omenjajo hrup in prah in sprašujejo o drevesih

Potem ko je Občina Brežice objavila v začetku leta javni poziv k sodelovanju pri oblikovanju izhodišč za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za novo stanovanjsko sosesko v Brežicah, na tem območju izvajalci pospešeno pripravljajo vse potrebno za gradnjo načrtovanih stanovanj in spremljajočih objektov.

Stanovalci v okolici: Ob delih na gradbišču se tresejo stene stanovanj.

TOP-sosesko Brežice, kot so poimenovali napovedan stanovanjski predel, bodo zgradili na 3,2 hektarja, na prostoru nekdanje Tovarne pohištva Brežice. »Fizično pa je nekdanja Tovarna pohištva zrušena. Ostala je le transformatorska postaja, ki je še v funkciji,« je povedal Silvester Lopatič iz družbe SL-inženiring.

Severni del soseske, ob še dokaj novi soseski Trobentica, namenjajo parkirnim in zelenim površinam z otroškim igriščem ter manjšemu poslovno-stanovanjskemu objektu. Sicer predvidevajo še gradnjo 6 stanovanjskih blokov, 6 enostanovanjskih hiš – tem namenjajo prostor na južni strani, in podzemne garaže. Višina predvidenih objektov se znižuje od severa proti jugu.

Silvester Lopatič: »Trudili se bomo, da bo gradnja nove soseske čim manj moteča in v omejenih parametrih.«

Silvester Lopatič: »Trudili se bomo, da bo gradnja nove soseske čim manj moteča in v omejenih parametrih.«

»Celotno območje soseske je zasnovano tako, da bo zagotovljena visoka kakovost bivanja, tudi z upoštevanjem sosednjih obstoječih objektov. Nove večstanovanjske stavbe so v prostor umeščene tako, da ne poslabšujejo osončenosti okoliškega prostora, prav tako ne omejujejo pogledov na odprt prostor z večjega območja. Višina objektov narašča z oddaljenostjo od naravnega roba – brežine na jugu območja OPPN,« so zapisali na občini v omenjeni javni poziv k sodelovanju pri snovanju nove soseske. »Gre za trenutno najboljšo lokacijo v Brežicah,« pravijo v podjetju SL-inženiring o nastajajoči stanovanjski soseski, ki je zdaj gradbišče.

»Obodne stene hal smo rušili nazadnje, da bi bili čim manj moteči za okolico.« Silvester Lopatič

Radi bi drevesa

Prav o tem, da je omenjeni brežiški prostor, ki je južni rob poseljenega dela mesta, zdaj gradbišče, je slišati kritike med stanovalci iz okolice nekdanje Tovarne pohištva. Kot so rekli, je na gradbišču ob izkopih ali drobljenju materiala precejšen hrup, tresejo se tudi stene bližnjih stanovanj. Veliko je bilo prahu. S temi pripombami občanov smo se obrnili na podjetje. »Rušenje Tovarne pohištva Brežice je tehnološko potekalo znotraj zakonsko predpisanih ravni hrupa, za kar skrbi varnostni inženir, ki ima nadzor nad zaščito okolja. Izveden je bil tudi inšpekcijski nadzor, ki ni ugotovil nobenih kršitev zakonodaje,« je pojasnil Silvester Lopatič. Dodal je, da so tresljaji, kakršni se prenašajo po zemlji in jih zaznavamo pri vsaki gradnji, na gradbišču v dovoljenih mejah. »Izvajali smo tudi vse protiprašne ukrepe, kot so uporaba filtrov, vlaženje usedlin, zaslombe. Tudi obodne stene hal smo rušili nazadnje, da bi bili čim manj moteči za okolico,« je dejal.

Medtem ko so gradbinci odstranili zidove, kot rečeno, ponekod na gradbiščnem prostoru še rastejo breze, smreke in lipa. Stanovalce iz okolice zanima, ali bodo drevesa ostala ali jih bodo odstranili zaradi gradnje in nove ureditve prostora. Kot zagotavljajo v SL-inženiringu, bodo drevesa poskušali obdržati, kolikor bo le mogoče. OPPN predvideva ohranjanje vegetacije in zazelenitev v čim večji možni meri. »Naš namen je urediti sosesko kot mirno okolje,« zagotavlja Lopatič.

Ohranjanje vegetacije in zazelenitev v čim večji možni meri

Sodov ni več

Nekdanji delavci Tovarne pohištva Brežice pravijo, da so v tleh na prostoru nove stanovanjske soseske posode s kemičnimi snovmi, ki jih je uporabljala tovarna. Kot je potrdil predstavnik SL-inženiringa, so v lakirnici nekdanje tovarne našli sode z odpadnimi barvami in laki. Zbrali so jih in ustrezno predali pooblaščeni zbiralnici. V podzemnih skladiščih ob kotlarni so bili predvsem odpadno pohištvo in polizdelki, kar so tudi odstranili po predpisih. Kot poudarja Lopatič, so odstranili vse temelje in zbiralnike. Vsi novi objekti bodo namreč podkleteni, imeli bodo podzemna parkirišča, kar pomeni, da tam od starega materiala, razen proda, ne bo ostalo nič.

»Razumemo sosede, da smo jim zmotili mir, ki so ga imeli osem let, odkar se je zaprla tovarna. Trudili se bomo, da bo gradnja nove soseske čim manj moteča in v omejenih parametrih. S projektom v ta prostor umeščamo stanovanjsko naselje, ki bo močno izboljšalo bivalno kakovost območja glede na prej delujočo tovarno pohištvenih izdelkov,« je povedal Silvester Lopatič.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista 10. novembra 2022

M. Luzar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

22.12.2022+6     + (6)     – (0)     Oceni tapravpodgurc 

spet bodo lahko ljubljančani pokupovali vsa stanovanja....... lepo je kakati s polno kapo denarja a ne? pa še kakšen dodatek za gripo zraven? medtem si pa delavec ne more privoščiti 10 kvadratov stanovanja......

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava