David Birk - državni prvak v olimpijskem dvigovanju uteži

3.1.2023 | 09:15

David Birk - državni prvak v olimpijskem dvigovanju uteži

22-letni Stražan David Birk je diplomant Univerze v Ljubljani, Fakultete za elektrotehniko in študent podiplomskega magistrskega programa Elektrotehnike. Za svojo diplomsko nalogo je razvil Asistenčni sistem za vadbo dvigovanja uteži, ki pa je pravzaprav njegov hobi. David je v mesecu novembru 2022 dosegel 1. mesto na državnem tekmovanju v olimpijskem dvigovanju uteži za člane, v kategoriji do 81 kg. Dvignil je 104 kg potega in 130 kg naloga in sunka. Tekmovanje je potekalo 19. novembra na Fakulteti za šport, v Ljubljani. Prav tako je aprila lani na državnem tekmovanju za kadete, mladince in študente dosegel 2. mesto v kategoriji do 81 kg. Dvignil je 88 kg potega ter 112 kg naloga in sunka.

David trenira dvigovanje uteži komaj eno leto, pod okriljem trenerja Martina Janžekoviča iz Športnega centra Panda v Ljubljani. Trenira 5x tedensko po 2-3 ure. Njegov trener Martin se je izobraževal v Angliji, Franciji in - najpomembnejše - na Kitajskem. Tam je treniral kitajsko tehniko pod vodstvom izkušenih dvigovalcev in dvigovalk, ki so bili včasih tudi del državne reprezentance. Prav kitajska reprezentanca nosi rekord za največ priborjenih medalj na državo - 30 na svetovnem prvenstvu v dvigovanja uteži.

Tekmovanje olimpijskega dvigovanja uteži poteka tako, da dvigovalci tekmujejo v naprej določenih kategorijah, razdeljenih po telesni teži. Vsak dvigovalec ima na voljo tri poizkuse pri obeh dvigih, na koncu pa se sešteje največje dvignjene teže obeh dvigov. Za uspešen dvig se je potrebno držati pravil dvigovanja, kot npr. da začnejo z dvigom, preden se izteče ena minuta od klica imena dvigovalca, ne stopijo s platforme med dvigom, drog spustijo pred sabo, ko sodnik pokaže signal.

Dvigovanje uteži je na prvi pogled videti precej preprost šport, toda v resnici zahteva popoln nadzor nad telesom in umom. Nekateri dvigovalci so sposobni dvigniti nad glavo tudi več kot dvakratnik lastne telesne teže, kar pa ne zahteva le mobilizacije vsake mišice v telesu, ampak tudi popolno osredotočenost, vrhunsko tehniko in predvsem borben duh.

Dvigovanje uteži je uradni olimpijski šport, pri katerem skušajo atleti dvigniti najvišje možne teže v potegu in nalogu ter sunku. Poteg je prvi izmed dveh dvigov, ki se izvajajo na tekmovanjih dvigovanja uteži. Za poteg je značilno hitro neprekinjeno gibanje, kjer športnik dvigne drog z utežmi iz tal nad glavo. Nalog in sunek pa sestavljata dve fazi gibanja z vmesnim premorom. Nalog je prva faza dvigovanja, kjer športnik dvigne v neprekinjenem gibanju drog z utežmi s tal na ramena. Sledi sunek, kjer športnik uporabi kratek hiter spust, ter s telesom in rokami potisne drog nad glavo. Ti dve vaji se pogosto uporabljata tudi v ostalih športih, kot na primer v košarki, odbojki, ragbiju in atletiki, kajti dvigovanje pozitivno vpliva na eksplozivnost in moč.

Merjenje moči se je začelo razvijati že povsod v starodavnem svetu v obliki dvigovanja težkih kamnov in podobnih predmetov. Dviganje uteži kot organiziran šport pa je bilo vključeno v program že na prvih modernih olimpijskih igrah v Atenah leta 1896. Leta 2000 so v Sydneyju na olimpijskih igrah v dvigovanju uteži začele tekmovati tudi ženske.

B. Š.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

3.1.2023Oceni Jožko 

Čestitke David ! Zelo lepe teže za samo leto vadbe. Včasih je bil še "tezni" dvig, kjer po nalogu, samo z rokami dvigneš drog z utežni nad glavo. Tega se več ne izvaja.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava