MO Krško med občinami z najvišjim življenjskim standardom

7.1.2023 | 09:00

MO Krško med občinami z najvišjim življenjskim standardom

Krško je v zadnjih letih utrdilo položaj v zgornji četrtini najbolj razvitih občin v Sloveniji. In sicer je med vsemi občinami na 48. mestu, med mestnimi občinami pa na 7. mestu.

Mestna občina Krško izstopa po ravni aktivnosti, nadpovprečno je doseženo razvojno stanje ter prav tako razvojna dinamika. Življenjski standard je med najvišjimi v Sloveniji in sicer se med vsemi občinami Krško uvršča na 6. mesto. K temu pripomore tudi spodbujanje gradnje stanovanj, vlaganje v kulturo ter nadpovprečna oskrba z osnovnim zdravstvom.

Šibke vrednosti so na področju brezposelnosti, medtem ko je po število delovnih mest na visokem 36. mestu.

Slednje lahko pripišemo tudi visoki vrednosti investicij v gospodarstvu, kjer se občina uvršča na 9. mesto med vsemi slovenskimi občinami. Še dve mesti višje pa je na področju povprečne neto mesečne plače, ki je na ravni države 1.147 evrov, na ravni občine pa 1.341 evrov. Najbolj izraziti problematični področji sta trenutno previsok delež dolgotrajno brezposelnih ter visok delež obsojenih storilcev kaznivih dejan. Poleg slednjih pa tudi beg možganov, ter posledično negativen selitveni prirast in povečano dinamiko staranja prebivalstva.

Celovito gledano je razvojni položaj mestne občine Krško ugoden. Ima močno gospodarstvo, racionalno ravnanjem s proračunom, precej stabilen trg dela ter za slovenske razmere visoko stopnjo blaginje prebivalcev.

Vir: Krško 2022 (Analiza ISSO z analizo preboja 2019 - 2022), Zlati kamen: Za razvoj slovenskih občin (skupni projekt družb Planet GV in SBR)

Izdelava analize: SBR d.o.o.

MO Krško

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava