Slovesnost v spomin na Zoro Rupena - Katjo

24.1.2023 | 11:20

Slovesnost v spomin na Zoro Rupena - Katjo

Nasproti glavnega vhoda v Osnovno šolo Center v Novem mestu, prej Osnovna šola Katje Rupena, je postavljen doprsni kip učiteljice in partizanske aktivistke Zore Rupena, s partizanskim imenom Katja. Krajevna organizacija Zveze borcev za vrednote NOB Mestne njive - Ločna - Mačkovec je 22. januarja, tj. na dan, ko se je leta 1920 v Mirni Peči rodila Katja, na tem mestu organizirala prvo slovesnost v njen spomin.

Mitja Gros, predsednik krajevne organizacije, je predstavil svetel lik Katje, ki je lahko danes mladim za vzgled, kako pomembno je skupno korist postaviti pred obdobje osebnega okoriščanja, karierizma in materialnih dobrin. Po zaključeni meščanski šoli v Novem mestu je v Prokuplju (Republika Srbija) maturirala na gospodarskem učiteljišču, edini tovrstni šoli v nekdanji Kraljevini Jugoslaviji. Bila je odlična učenka in po maturi se je leta 1940 kot učiteljica zaposlila v Mali Nedelji v Prlekiji, in sicer kot vodja potujočega gospodinjskega tečaja. Zaradi svoje preprostosti, tovarištva, dela, vedrosti in humorja je bila pri sodelavcih zelo priljubljena. Vseskozi je bila aktivna na kulturnem področju, v društvu kmečkih fantov in deklet, pri Sokolu, v kulturnem društvu, nastopala je ob spremljavi kitare, pela v pevskem zboru in igrala v dramski skupini.

Ob začetku 2. svetovne vojne na tleh nekdanje Jugoslavije se je aprila 1941 iz Prlekije vrnila v domačo Mirno Peč. Tu je takoj začela aktivno sodelovati v osvobodilnem gibanju in junija 1942 odšla k partizanom, kjer je bila politična delavka v podokrožju Trebelno. Spomladi 1943 je bila poslana na Primorsko, kjer je postala sekretarka Slovenske protifašistične ženske zveze (SPŽZ) za Slovensko primorje, članica Pokrajinskega odbora OF in bila prva urednica lista primorskih žena »Slovenke«. Na Zboru odposlancev slovenskega naroda v Kočevju oktobra 1943 je bila izvoljena za članico Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta. Spomladi 1944 je postala članica sekretariata PK SKOJ za Slovenijo. Odšla je na II. kongres Združene antifašistične mladine Jugoslavije od 2. do 4. maja 1944 v Drvarju, ostala tam v višji partijski šoli, doživela desant na Drvar in se poleti 1944 vrnila v Slovenijo. Nato je odšla na Štajersko.

Katja je padla na pragu svobode 27. februarja 1945 pri Sv. Antonu, stara komaj petindvajset let, zadeta v srce prav blizu vasi, kjer je pred vojno službovala in kjer so jo tudi pokopali. Ni dočakala osvoboditve, o kateri je sanjala. Po vojni so jo mladinci prekopali in prenesli na pokopališče v Ormož, naslednje leto pa jo je mati prepeljala v Mirno Peč na tamkajšnje pokopališče. Po smrti ni bila pozabljena. Po njej so se v Tomažu pri Ormožu po vojni imenovali lovska družina, zadruga in pionirski odred, po njej se je imenoval tudi pionirski odred v Osnovni šoli Ivana Cankarja v Mariboru, imela je spominski prostor v muzeju v Novi Gorici, po njej se je v Novem mestu poimenovala osnovna šola, njeno ime pa je nosilo tudi kulturno umetniško društvo pri Lenartu v Slovenskih goricah.

David Matjašic, učenec šole, je Katjo opisal kot osebo, močno navezano na mamo, ki je moč črpala iz iskrene in neomajne vere v svobodo in lepšo prihodnost, hrepenenje mladega dekleta po ljubezni, varnosti in družini. Svobodo v najširšem pomenu besede je že čutila in se z vsem srcem optimistično, idealistično, nekoliko romantično usmerjala v novo obdobje življenja in novo obdobje v življenju naroda.

Med leti 1961 in 1992 se je po njej imenovala današnja Osnovna šola Center v Novem mestu, pred katero stoji doprsni kip, ki so ga leta 1985 šoli darovali Katjini sorodniki in je delo kiparja Stojana Batiča. Ni bilo dovolj, da so šolo preimenovali, hoteli so odstraniti tudi njen doprsni kip, vendar je takratni ravnatelj Franc Nahtigal dosegel, da je ta ostal na mestu, kjer stoji še danes. So šolo leta 1992 preimenovali samo zato, ker je bila Katja partizanka in ker ni bila doma iz Novega mesta? Nekdanji učenci še danes s ponosom povejo, da so hodili na Katjo, spomin nanjo in na šolo z njenim imenom pa bo v njihovih mislih živel še naprej.

K doprsnemu kipu Katje sta ikebano položila ravnateljica OŠ Center Marta Pavlin in mag. Dušan Černe, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto. Ob prisotnosti praporščakov ter članov Dolenjskega spominskega partizanskega bataljona sta v kratkem kulturnem programu nastopili še učenki Iza Zupančič in Iva Šinkovec. Slovesnost bo po besedah Mitje Grosa postala tradicionalna.

Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto
Darko Pucelj

Galerija

_zzKatja Rupena (01)
_zzKatja Rupena (02)
_zzKatja Rupena (03)
_zzKatja Rupena (04)
_zzKatja Rupena (05)
_zzKatja Rupena (06)
_zzKatja Rupena (07)
_zzKatja Rupena (08)
_zzKatja Rupena (09)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava