Povodni mož Ambrož, KC Janeza Trdine Novo mesto

16.3.2023 | 17:00

Z LJUBEZNIJO IN EKOLOGIJO OBARVANA PLESNO-GLEDALIŠKA ZGODBA.

Ambrož živi v svetu, v katerem ni nobenih strojev, nobenih tovarn in nobenih trgovin. Vse, kar potrebuje, raste in plava v njegovem jezeru. Iz dolgočasja nagaja ribičem ter se igra z vodnimi živalmi in predmeti, ki jih v njegovo jezero vržejo ljudje. Ko pa v jezero pade čevelj, se Ambrož spomni, da sta mu starša naročila, da si mora nujno poiskati ženo. A kje naj jo najde? Odpravi se na kopno, kjer pa je svet zelo drugačen. Tamkajšnji ljudje nosijo obleke in namesto vode pijejo čudne tekočine. Ambrož si ne upa približati se kopenskim ženam, dokler ga ena ne prosi, da bi ji odmašil odtok, skozi katerega spušča vso nesnago iz svoje hiše naravnost v reko …

Plesno-gledališka uprizoritev temo povodnega moža izpiše povsem na novo, kot ljubezensko zgodbo z ekološko in družbeno noto. Osnovno dogajanje začrta z jedrnatim pripovedovanjem, odrski prostor pa odmeri predvsem bogastvu uprizoritvenih oblik in izoblikuje dinamično ter večplastno odrsko celoto, ki se odlikuje po gibalni, zvočni in vizualni igrivosti. Domiselna raba scenografskih elementov in zvočil ter pestrost impulzov in asociacij v koreografski ter vizualni podobi podpirajo ustvarjalno dojemanje umetniških izrazil, s katerimi uprizoritev zarisuje Ambroževo pot ter življenje in odnose v podvodnem ter kopenskem svetu – polno domišljije v poteku in z relevantnimi indici na problematične plati naše družbe.

/Zlata paličica, strokovna komisija: Nika Arhar, Martina Peštaj in Adriana Gaberščik/

 ***

Soustvarjalci in izvajalci: Barbara Kanc, Katarina Barbara Kavčič / Veronika Valdés, Tines Špik, Andrej Rozman Roza k. g., Joži Šalej (glasbenik na posnetku)