Nekoliko drugačna sladica: Cheesecake baklava
18.3.2023 | 17:50
Tale recept združuje najboljše iz obeh svetov – vlečeno testo, oreščki in med zastopajo baklavo, sočen in bogat skutni nadev, tokrat z noto vanilje in limone, pa cheesecake oziroma po naše skutno torto.
Če ste navajeni na hudo sladko baklavo, naj vas opozorim, da je v tej inačici količina sladkorja močno zmanjšana – super za vse tiste, ki se radi posladkate, a nimate radi presladko. Po želji količino sladkorja seveda prilagodite. V vsakem primeru je tale tortica nekaj posebnega. Nekoliko drugačna, a odlična sladica, ki vas ne bo pustila ravnodušnih.
Sestavine
6 listov vlečenega testa
120 g stopljenega masla
100 g zdrobljenih ali mletih pistacij
120 g zdrobljenih ali mletih orehov
120 g medu
Za skutno torto:
750 g rikote ali skute
250 ml sladke smetane
6 jajc
50 g medu
70 g sladkorja
2 vaniljeva sladkorja
1 ČŽ vaniljeve arome
lupina 1 bio limone
75 g moke
ščep soli
Za zgornjo plast oreščkov
65 g vode
130 g sladkorja
115 g nasekljanih orehov
Za premaz iz sirčka:
150 g kremnega sirčka (maskarpone)
100 g kisle smetane
45 g sladkorja v prahu
2 lista želatine
100 g zdrobljenih pistacij
Priprava
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač premera 24 centimetrov premažemo z oljem, dno pokrijemo s peki papirjem.
2. Vsak list vlečenega testa premažemo z maslom in položimo v pekač. Nekoliko zatlačimo ob stranice pekača in nadaljujemo, dokler nam ne zmanjka testa. Presežek testa odrežemo okoli 1 cm nad robom pekača.
3. Orehe in pistacije malo prepražimo ter dodamo med. Dobro premešamo in razporedimo po plasti vlečenega testa.
4. Vse sestavine za cheesecake zmešamo ter vlijemo na oreščke in vlečeno testo.
5. Pečemo 20 minut na 180 stopinjah, nato temperaturo znižamo na 160 stopinj in pečemo še nadaljnjih 55–70 minut, odvisno od pečice.
6. Nož zapičimo v sredino torte – če izvlečemo čistega, je torta pečena. V nasprotnem primeru jo za nekaj minut vrnemo v pečico. Ohladimo.
7. Za zgornjo plast oreščkovlončku zmešamo vodo in sladkor ter vremo 5 minut. Prelijemo čez mlete pistacije in nekoliko ohladimo. Razporedimo po ohlajenem cheesecaku.
8. Za kremni premaz najprej v mrzli vodi namočimo želatino. Namakamo 10 minut.
9. Skupaj zmešamo kremni sirček, kislo smetano in sladkor. Želatino ožamemo in razpustimo na nizki temperaturi. Polovico preliva segrejemo in vanj vlijemo raztopljeno želatino. Združimo s preostankom preliva in prelijemo čez torto.
10. Postavimo v hladilnik za kako uro, da se strdi. Ohlajeno okrasimo z zdrobljenimi pistacijami.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 10, 7. 03. 2023.
Vaša fotka: Spet vlak v Straži
Jožko: Vlak je v Straži skoraj vsak delovni...
Titov kuhar, ki je očaral tudi z ajdovimi...
FranciD: Mojster Ivačič, s kakšnim spoštovan...
DL: Ali angleškim turistom tudi govorijo v...
FranciD: DOBRO VPRAŠANJE!
DL: Poslanka Jožica Derganc - Verjela, da...
FranciD: Seveda se da kaj spremenit na bolje:...
Župan Gregor Macedoni prejel priznanje za...
true truic: priznanje iz Pekla.....priznanje...
DL: Martin Strel se je poročil
čet, 25.7.2024
Slovo od skrivalnic: Anže Kuplenik odkrito o ljubezni in partnerju
pet, 26.7.2024
Uporaben: Rman je zel, s katerim je Ahil zdravil svoje vojake
tor, 23.7.2024
Lucija Selak: O frajtonarici, Avsenikih in strahu pred kačami
sre, 24.7.2024
Nuša Derenda bo šla prvič na dopust za 14 dni
tor, 23.7.2024