100 let DKD Svoboda Senovo

19.3.2023 | 12:50

100 let DKD Svoboda Senovo
100 let DKD Svoboda Senovo

Gledališka skupina DKD Svoboda Senovo je v soboto, 11. marca obeležila 100 let delovanja in v ta namen je potekala svečana prireditev s predpremiero komedije Silvestrska sprava.

Režiser Rok Sanda je vabil na predstavo z besedami, da Silvestrska sprava govori o sporu, ki je za naše generacije star, odmaknjen, tuj. »Ne rabimo pogledati daleč, da vidimo, kako globoko se lahko stare zamere zarežejo v neko družbo in kam to lahko pripelje.« Jože in Frenk sta odraz nas samih in naših nesmiselnih prepirov, ker si ne znata oziroma ne zmoreta odpustiti starih zamer. Režiser Sanda pravi, da je najtežje odpustiti; »Kako bomo pa drugače zacelili rane, če ne tako, da se ozremo na lastne prepire in opazimo, kako zelo bedasti so. Še posebej dobro to vidimo, ko si dva metuzalema v zadnjem desetletju življenja še vedno ne zmoreta odpustiti.«

Voditeljica Tina Šoln pred samo uprizoritvijo je predstavila delovanje gledališke skupine DKD Svoboda Senovo skozi časovno obdobje. Skupina je bila ustanovljena leta 1923 in do danes smo uprizorili več kot 100 premier. Kronološko dogajanje smo uprizorili tudi s pomočjo projekcije kronoloških fotografij in posnetkov gledaliških predstav.

Gledališčniki gledališke skupine DKD Svoboda Senovo smo gostovali po domačih odrih in odrih širom sveta. Obiskali smo Stuttgart, Berlin, Beograd, Novi Sad, Niš in Sarajevo. Večkrat smo se uvrstili na čufarjeve dneve in nastopali tudi v okviru Evropske prestolnice kulture.

100 let DKD Svoboda Senovo
100 let DKD Svoboda Senovo

Leta 1994 je za režisersko paličico poprijela Boža Ojsteršek in v tem času pomembno zaznamovala delovanje naše skupine. Gledališčniki zadnjih 30 let predano uprizarjamo dela slovenskega dramatika Toneta Partljiča.

Slavnostni govornik je bil znan, eminenten slovenski igralec Gojmir Lešnjak – Gojc, ki je v svojem govoru poudaril, da mu je v čast, da smo ga gledališčniki povabili k besedi in nam čestital za naše dosedanje delo. Dejal je; »Prepričan sem, da smo po vsaki dobri predstavi – ali likovni razstavi, koncertu – za en kanček boljši, plemenitejši. Za kak milimeter zrastemo, o tem sem prepričan. Zato naj živi ljubiteljstvo, še na mnoga leta, in upam ter verjamem, da tudi Senovčani skrbijo za podmladek, da bo ta zgodba trajala še naslednjih sto let,« in za to požel gromek aplavz.

Prireditev je s svojo prisotnostjo počastil krški župan Janez Kerin, ki je poudaril pomembnost ljubiteljskega gledališča.

Po slavnostnem govoru in nagovoru župana je prišel trenutek za uprizoritev predpremiere  Silvestrska sprava izpod peresa Toneta Partljiča v preobleki Roka Sande. Producent komedije je David Radej, vodja predstave pa Andreja Brili. Šepetalka je Alenka Poznič ob pomoči Karmen Perme in Irene Kozole. Za luč in multimedijo je odgovoren Gašper Rodman, za glasbo pa je poskrbel Kai Engel skupaj z režiserjem, ki je v sodelovanju z Gunijem Fabjančičem poskrbel tudi za scenografijo.

Predstavo sta v svojem slogu odigrala starosti gledališke skupine DKD Svoboda Senovo Ernest Breznikar in Branko Margon in ob koncu požela bučen aplavz in vso dvorano dvignila na noge. Boštjan Arh jima je v imenu JSKD OI Krško podelil častni Linhartovi znački, čestital pa jima je tudi predsednik DKD Svoboda Senovo Jože Šoln.

Gledališčniki DKD Svoboda Senovo

Galerija

_zzDKD (1)
_zzDKD (2)
_zzDKD (3)
_zzDKD (4)
_zzDKD (5)
_zzDKD (6)
_zzDKD (7)
_zzDKD (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava