Zlati nasveti: Ravnajte takole, pa bo testo popolno

19.3.2023 | 17:45

Uporabite tople sestavine. (Foto: Pexels)

Uporabite tople sestavine. (Foto: Pexels)

Moko presejte, jajca pustite nekaj časa na sobni temperaturi. (Foto: Dreamstime)

Moko presejte, jajca pustite nekaj časa na sobni temperaturi. (Foto: Dreamstime)

Foto: arhiv njena.si

Foto: arhiv njena.si

Ne glede na recept za testo, je dobro slediti drobnim trikom, zaradi katerih je priprava še posebej uspešna.

Da bo vaše testo videti, kot bi ga izdelal izkušen kuharski mojster, sledite naslednjim korakom:

- Še preden boste pričeli z delom, naj vam misli odromajo k sestavinam. Jajca in maslo tako že poprej vzemite iz hladilnika. Naj počivajo nekaj časa na sobni temperaturi, preden jih boste zmešali z ostalimi sestavinami.

- Uporabite prekuhano vodo, saj klorirana voda oslabi delovanje kvasa. Pomembno je tudi, da voda ni hladna, saj se škrob v mrzli vodi slabo topi.

- Se pri peki ravnate po načelu: bolje malo več, kot premalo? Zavrzite to misel, ko beseda nanese na pecilni prašek in kvas. Če boste z omenjenima sestavinama pretiravali, se zlahka zgodi, da bo testo prekomerno naraslo in vas razžalostilo z razpokami.

- Dlje kot bo testo vzhajalo, bolj bo okusno. Če vzhaja premalo časa, boste zaznali neprijeten okus po kvasu. A tudi tukaj ne gre pretiravati, če je testo preveč vzhajano, se bo zvrnilo samo vase.

- Držite se tega, da testo vedno položite v že ogreto pečico. Potem, ko nastavite ustrezno temperaturo, počakajte 10 do 15 minut - nikar ne prehitevajte peke s predčasno namestitvijo v hladno pečico, saj boste zgolj poslabšali kvaliteto končnega izdelka.

V. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava