DL: Mladi virtuoz Maksim Gal - Šehić: Pri petnajstih dobil svojo skladbo

24.3.2023 | 14:15

Maksim je na tekmovanju Virtuosos 4+ dobil posebno nagrado Placida  Dominga, unikatno violino s podpisi žirije, ki mu jo je izročil sin  slovitega tenorista, Placido Domingo jr. (Foto: Virtuosos 4+)

Maksim je na tekmovanju Virtuosos 4+ dobil posebno nagrado Placida Dominga, unikatno violino s podpisi žirije, ki mu jo je izročil sin slovitega tenorista, Placido Domingo jr. (Foto: Virtuosos 4+)

Maksim in njegov profesor Jan Gričar na tekmovanju Virtuosos 4+ (Foto: osebni arhiv)

Maksim in njegov profesor Jan Gričar na tekmovanju Virtuosos 4+ (Foto: osebni arhiv)

Ko se prsti dotaknejo tipk saksofona, se glasba stopi v barve, čustva in ideje. To so besede 17-letnega Maksima Gala - Šehića, odličnega in nadarjenega mladega saksofonista, ki so ga ljubitelji klasične glasbe in glasbe nasploh lahko občudovali na mednarodnem tekmovanju Virtuosos 4+, ki podpira mlade talente klasične glasbe. Na njem se vsako leto predstavljajo nadarjeni mladi glasbeniki iz štirih držav višegrajske skupine – Madžarske, Češke, Poljske in Slovaške, lani pa je štiri predstavnike kot gostujoča država imela tudi Slovenija, vse so skrbno izbrali na avdicijah po državah.

Kot polfinalist je pred žirijo, ki so jo sestavljali svetovno priznani glasbeniki, kot so Placido Domingo, Stjepan Hauser, Pablo Sainz Villegas, Erika Miklosa in Guy Pratt, uspešno nastopil tudi Maksim. Oba polfinala in finale je konec decembra lani predvajala Televizija Slovenija. Čeprav ni bil med finalisti, je izjemno ponosen na darilo Placida Dominga, unikatno violino s podpisi žirije in 3.000 evrov za njegov nadaljnji glasbeni razvoj.

VES ČAS POSEGAL PO ZLATIH PRIZNANJIH

Maksim z družino – mamo Majo, očimom Romanom, mlajšima sestrama Zojo in Luciano ter mlajšim bratom Julijem – živi v Grosupljem, rojen pa je bil v Novem mestu, njegova mama je Novomeščanka. Je prvi glasbenik v družini, sam v šali pravi, da bo začetnik nove slovenske glasbene dinastije, saj želi, da bi bili tudi njegovi otroci glasbeniki, so se pa glasbi zapisali tudi njegovi sorojenci.

Glasbeno pot je Maksim začel v Glasbeni šoli Grosuplje, najprej je igral kljunasto flavto v razredu Vaska Dokuzova, nato pa klasični saksofon pod mentorstvom Mirnčana Andreja Tomažina. Pri njem je uspešno končal šest razredov in se udeleževal mnogih mednarodnih in državnih tekmovanj, na katerih je ves čas posegal po zlatih priznanjih. Leta 2020 se je vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana (KGBL), v razred prof. Jana Gričarja, ki je iz Trebnjega. Že v prvem letniku se je udeležil dveh mednarodnih spletnih tekmovanj in osvojil dve zlati priznanji, v drugem je zmagal na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu in na avdiciji za solistični nastop s simfoničnim orkestrom KGBL, dobil pa je tudi zlato priznanje na državnem tekmovanju TEMSIG. Leta 2021 je na mednarodnem spletnem tekmovanju mladih saksofonistov Saxiana med udeleženci z vsega sveta osvojil 2. mesto, ena izmed nagrad pa je bila tudi skladba Drizzle, ki jo je posebej zanj napisal svetovno priznani profesor saksofona Vincent David.

Maksim Gal - Šehić (Foto: osebni arhiv)

Maksim Gal - Šehić (Foto: osebni arhiv)

TREMA IZGINE, KO STOPI NA ODER

Maksim zdaj obiskuje tretji letnik KGBL in najbrž ni treba poudarjati, da mu glasba pomeni tako rekoč vse. »Igranje mi omogoča izražati čustva, pomaga mi, da se sprostim. Je del mene in ne predstavljam si življenja brez glasbila,« pravi nadarjeni 17-letnik, ki dnevno vadi tudi po štiri ure. Mama Maja doda, da si vedno znova zastavlja nove cilje, ki bi jih rad osvojil pri tehniki svojega igranja. Zelo rad se udeležuje mojstrskih izobraževanj doma in v tujini, kar mu omogoča poglobitev znanja in drugačen uvid v igranje.

Seveda je na nastopih po malem prisotna tudi trema, a ta bolj ali manj izgine, ko stopi na oder. »Če sem zares dobro pripravljen, je trema odveč,« pristavi Maksim, ki je med številnimi nastopi poleg že omenjenega na tekmovanju Virtuosos 4+ izpostavil lanski solistični nastop s simfoničnim orkestrom KGBL na podelitvi Škerjančevih nagrad. Te ljubljanski konservatorij podeljuje dijakom za izjemne glasbene dosežke in letos jo bo 1. februarja prejel tudi sam. Zelo ponosen je tudi na svoj prvi samostojni koncert, ki ga je imel novembra lani v projektu Zvoki mladih Glasbene mladine Ljubljane.

ŽELI V PARIZ

Njegovi vzorniki v svetu klasične glasbe so njegov profesor Jan Gričar ter Vincent David in Claude Delangle, iz sveta popularne glasbe pa pokojni Freddie Mercury. Pri Delanglu, ki poučuje na Nacionalnem višjem glasbenem konservatoriju v Parizu, si tudi želi nadaljevati študij. Od vseh smeri klasičnega saksofona mu je namreč najbližja francoska šola. Zato se je že začel učiti francoščino. »V prihodnosti bi, poleg študija v Parizu, rad tekmoval še na mednarodnem tekmovanju Adolphe Sax v belgijskem Dinantu,« je o svojih željah dejal Maksim, ki se po končanem šolanju vidi v koncertiranju in poučevanju saksofona.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 19.  januarja 2023

Mojca Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava