Korporativni velnes - za dobro mentalno, fizično, socialno, čustveno in duhovno počutje zaposlenih

27.3.2023 | 11:50

Zinka Kosec

Zinka Kosec

Lucija Imperl

Lucija Imperl

Tanja Žibert

Tanja Žibert

Skrb za dobro počutje zaposlenih v delovnem okolju je zelo pomembna, pri čemer je poudarek na krepitvi pozitivnih občutkov. »Če imam jaz zelo dober notranji občutek, se lažje osredotočam na delo, delam bolje in sem po končanem delu manj utrujena,« poudarja Zinka Kosec, strokovnjakinja za korporativni velnes.

Korporativni velnes je sestavljen iz petih področij: mentalnega, fizičnega, socialnega, čustvenega in duhovnega. »Elemente iz velnesa, ki skrbi za dobro počutje posameznika, prenašamo v delovno okolje. To pomeni, da mi na velnes ne gledamo kot na prostor, ampak je to notranji občutek. Če imam jaz zelo dober notranji občutek, se lažje osredotočam na delo, delam bolje in sem po končanem delu manj utrujena, seveda je nižja fluktuacija, nižji je absentizem, manj je poškodb pri delu,« razlaga Zinka Kosec, avtorica Kartic vrednot.

Na nedavnem predavanju so udeleženci spoznali vseh pet področij, hkrati pa so se seznanili tudi z orodji, s katerimi lahko skrbimo sami zase.  »Najbolj od vsega mi je ostalo v spominu predvsem to, da so občutki nalezljivi tako kot virusi. Tako da se mi zdi, da je res pomembno, da se potrudimo, da pridemo na delovno mesto z energijo, z elanom in s tem vplivamo tudi na dobro počutje drugih,« je o udeležbi na delavnici povedala ena od sodelujočih, Lucija Imperl iz podjetja IMP Armature. 

Dobro počutje zaposlenih je v veliki meri odvisno od upoštevanja želja zaposlenih, njihovih pričakovanj, časa in konkretne situacije. Predavanje je bilo del projekta Silver, ki se ukvarja s potrebami starejših zaposlenih v današnjem in prihajajočem delovnem okolju. »Čutimo in vidimo, kako velika je potreba po tem, da se tako zaposlene starejše kot tudi delodajalce, ki delajo s starejšimi zaposlenimi, osvesti, da se govori in predvsem dela v tej smeri, da se odrasli in starejši zaposleni zelo dobro počutijo na delovnem mestu. Kajti le tako verjamemo, da bo potem njihova volja, da ostanejo čim dlje zaposleni,« pa poudarja koordinatorka projekta Silver na CIK Trebnje Tanja Žibert.

Glavni namen projekta Silver, ki ga sofinancira Evropska unija in se v drugi polovici leta izteka, je sicer priprava usklajenega odziva za spodbujanje kariere v tretjem življenjskem obdobju z ozaveščanjem vodstev podjetij, kadrovskih služb in kariernih strokovnjakov.

CIK Trebnje
Foto: FotoEving

Zvočni zapisi

Lucija Imperl

Tanja Žibert

Zinka Kosec

Galerija

Delavnica Korporativni velnes, FotoEving (1)
Delavnica Korporativni velnes, FotoEving (2)
Delavnica Korporativni velnes, FotoEving (3)
Delavnica Korporativni velnes, FotoEving (4)
Delavnica Korporativni velnes, FotoEving (5)
Delavnica Korporativni velnes, FotoEving (6)
Delavnica Korporativni velnes, FotoEving
Delavnica Korporativni velnes, Lucija Imperl, foto Eving
Delavnica Korporativni velnes, Tanja Zibert, foto Eving
Delavnica Korporativni velnes, Zinka Kosec, foto Eving

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava