Društvo šola zdravja spodbuja h gibanju; jutranje vadbe tudi v naši regiji

6.5.2023 | 10:40

Arhiv Šole zdravja Otočec - nordijska hoja

Arhiv Šole zdravja Otočec - nordijska hoja

10. maja, na Svetovni dan gibanja za zdravje, Društvo šola zdravja spodbuja in vabi k skupinskemu gibanju. Na več kot 250 lokacijah po Sloveniji bodo potekale brezplačne jutranje vadbe po metodi »1000 gibov«.

Pridruži se lahko vsakdo. Potrebujete le sproščena oblačila in udobno obutev.

Vadbe bodo organizirane na prostem, ob 7.30, nekatere pa ob 8.00 zjutraj.

Več o društvu in lokacijah vadb: www.solazdravja.com  

*************************************************************************

Gibanje vnaša barve v življenje. Kdor se giblje lahko opazi, kako se splošno počutje telesa in duha izboljša po telesni aktivnosti.

Redna telesna aktivnost je dobra naložba tudi za zdravje v naši prihodnosti, saj je to dober način preprečevanja ali zdravljenja različnih bolezni (kot so bolezni srca, kapi, sladkorne bolezni, nekatere vrste raka…). Prispeva tudi k preprečevanju prekomerne telesne teže in debelosti, ter izboljšuje duševno zdravje. Ker krepi kakovost življenja in splošno počutje, tudi vpliva na produktivnost še delovno aktivnega prebivalstva, starejšim pa podaljšuje možnost samostojnega življenja in jih obvaruje pred pojavom demence ali pa vsaj odloži njen začetek v kasnejše starostno obdobje.1

KORAK ZA KORAKOM DO ZDRAVJA IN DOBREGA POČUTJA

Ena izmed bolj razširjenih telesnih dejavnosti v Sloveniji, je hoja. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je bilo leta 2016 v Sloveniji približno 56 % prebivalcev visoko intenzivno in zmerno telesno dejavnih (v skladu s priporočili WHO za telesno dejavnost za krepitev zdravja odraslih). Med drugim so izpostavili hojo, kot razširjeno telesno dejavnost - 46 % odraslih moških in 49 % odraslih žensk je vsaj 5 dni v tednu hodilo po 30 minut dnevno.2

Prav hoji se je posvetila tudi strokovna sodelavka našega društva Eva Jeza, ki je za našo interno revijo Društva šola zdravja zapisala nekaj zanimivosti o tej razširjeni telesni dejavnosti, ki je pogosta aktivnosti tudi med člani Društva šola zdravja. Njen članek lahko preberete spodaj v priponki.

 GIBANJE V SKUPINI NAVDIHUJE IN OSREČUJE

V Društvu šola zdravja se zavedamo posledic, ki jih prinesejo slabe življenjske navade, vključno s pomanjkanjem gibanja. Še posebej izrazito se le-te začnejo kazati v starejšem obdobju, ko je lahko motivacije za gibanje še manj.

A to zgodbo spreminjajo naše številčne skupine Šole zdravja, v katerih vsakodnevno telovadi že več kot 4.500 članov. Vadba po metodi »1000 gibov« namreč postaja vse bolj priljubljena oblika telesne aktivnosti med starejšimi.

Skupnosti vadečih se povezujejo tudi v ostale aktivnosti, kot so na primer skupinski izleti, včasih telovadijo tudi skupaj z oskrbovanci v domovih za ostarele, obiskujejo šole in vrtce in podobno. Takšni posamezniki, oziroma skupine s svojo ljubeznijo do gibanja, tudi ostale spodbujajo k telesnim aktivnostim in bogatijo lokalne skupnosti.

Trudimo se, da bi lahko našo brezplačno vadbo omogočili v vsakem kraju, oziroma občini Slovenije in tako h gibanju spodbudili še več ljudi. Pri tem nam lahko pomagate domačini, ki bi radi imeli tovrstno brezplačno vadbo v svojem kraju. Sporočite nam svojo željo po sodelovanju in z veseljem se bomo odzvali in poskusili spodbuditi boljše gibalne navade tudi v vaši lokalni skupnosti.

Spodbujajmo se. Korak za korakom, z gibanjem do boljšega zdravja in počutja. 

OSTALI PROJEKTI DRUŠTVA ŠOLA ZDRAVJA:

ZDRAVAPREHRANA
  DIHAMO Z NARAVO
VAJE ZA MOČ

Projekt »Jutranja vadba 1000 gibov« podpirajo Ministrstvo za zdravje, FIHO - fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, Fundacija za šport, Športna unija Slovenije in 31 občin. Uspešno spodbujanje prebivalstva h gibanju so prepoznali tudi pri Mednarodnem združenju za šport in kulturo (ISCA), ki so Društvo šola zdravja in projekt »Jutranja telovadba 1000 gibov« izbrali kot primer dobre prakse, ki ga prikazujejo na mednarodnem področju.  

VIRI:

More active people  for a healthier world, (24.4.2023), https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/272722/9789241514187-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y

ZDRAVJE V SLOVENIJI, 2021 (25.4.2023), https://nijz.si/wp-content/uploads/2022/07/zdravje_v_sloveniji_e-verzija.pdf


Ana Pirih
 PR Društva šola zdravja

Prispevek Eve Jeza [.doc] (51 kB)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava