Branje prinaša svetlobo med ljudi

19.5.2023 | 11:30

Branje prinaša svetlobo med ljudi
Branje prinaša svetlobo med ljudi

Bralke RIC-ove bralne skupine Beremo skupaj se že 17 let družimo v knjižnici vsak prvi torek. S predstavitvijo načrtovanih knjig odkrivamo svoj pogled na življenje in  značaj. Tako si postajamo vedno bližje in boljše. Knjige osrečujejo in širijo obzorja.  Majsko srečanje pa smo združile z bralnim krožkom slepih in slabovidnih Mi beremo v temi pri Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Novo mesto. Na februarskem srečanju s poezijo sta pesnico Mirjano Šernek predstavila zakonca Vincencija in Egidij Skube in nas povabila na srečanje. Kar 20 povabljenih bralk se je odzvalo na vabilo in v Trdinovi dvorani se je zbralo veliko ljudi. Predsednik Medobčinskega društva Slepih in slabovidnih Novo mesto Janez Kermc je pozdravil navzoče in se na koncu s šopkom zahvalil  pesnici za  lepo predstavitev.

Prireditev se je začela z videospotom Jutro upanja, da smo spoznali pesnico in njeno družino. Pogovor s pesnico je vodil in bral njene pesmi pisatelj gospod Franci Zorko. V prijetnem pogovoru smo izvedeli, da je predstavljena knjiga Dotik že njena druga pesniška zbirka. Prva knjiga Zate je posvečena sinu. V drugi knjigi je 76 pesmi, nekaj jih je tudi v srbščini, njenem materinem jeziku. Slišali smo nekaj izbranih, ki jih je pesmica brala s prsti, saj ima vse zapisane v brajici. Rojena je bila v Srbiji. Oslepela je stara 11 let in hodila v šolo za slepe in slabovidne. Z 19. leti je prišla v Slovenijo, kjer si je z možem Milanom ustvarila družino. Ta ji veliko pomeni. Z možem sta v glasbi našla še eno povezavo in oba glasba izpopolnjuje. S pesmijo, posvečeno pokojni Tinki Šetina, nas je spomnila na njeno vedrino, njeno knjigo Rdeče vrtnice in na barve njenih slik. Kljub slabovidnosti je ustvarjala, bila zbiralka lepih stvari in popotnica. Razveseljevala je ljudi in jih imela rada. Priklicala je njeno podobo in bila je z nami. Pesnica pa pripravlja že tretjo pesniško zbirko.

Z glasbo pa nas je razveselila tudi vokalna skupina Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto Mavrica, ki jo vodi gospod Matej Burger. Zazveneli sta pesmi Zapleši z menoj ta valček in Čez zelene trate. Glasba osrečuje pevce in poslušalce in nima mej.

V drugem delu pa smo spoznali še pesnico kot pevko zimzelenih melodij. Srečna je, saj je našla veliko drugih darov, ko je izgubila vid. Zaživela je bogato življenje in rada deli svoje darove z drugimi.

To je bil poseben dan, tudi dan zmage, saj nam je odprl oči in srce še za drug pogled v usodo ljudi, ki ne vidijo. Če branje osvetljuje bralca, ta pa s svetlobo osvetljuje svet (po Cirilu Kosmaču), potem lahko beremo skupaj tudi v temi. Nove izkušnje nas bogatijo in knjige nam širijo obzorja, svet, burijo domišljijo in so vedno blizu. Ta dan nas je združila knjiga in nova spoznanja, ki nas delajo bolj sočutne, da razumemo tudi drugačnost. Ta nam življenje naredi drugačno-bogatejše.

Zapisala Lizika Vardijan, animatorka bralne skupine RIC Beremo skupaj

Galerija

zzsernek (1)
zzsernek (2)
zzsernek (3)
zzsernek (4)
zzsernek (5)
zzsernek (6)
zzsernek (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava