Balet spet navdušil Mokronog

26.5.2023 | 11:15

Balet spet navdušil Mokronog
Balet spet navdušil Mokronog

Potem ko so v Mokronogu oktobra lani gostili izjemen baletni koncert Društva baletnih umetnikov Slovenije, so se baletni biseri maja vrnili na mokronoški oder. Izjemen dogodek, ki je bil tudi tokrat posvečen baletnemu plesalcu Janezu Mejaču, je navdušil obiskovalce.

Baletni dogodek so sestavljali krajši odlomki iz najlepših in najbolj znanih klasičnih baletov ter neoklasičnih in sodobnih koreografij, ki navdušujejo s svojo izvornostjo. Pri sestavi programa je Društvo baletnih umetnikov Slovenije upoštevalo zanimivost in stilno raznolikost, tako da je lahko vsak obiskovalec našel nekaj za srce in dušo. V Mokronogu so nastopili priznani baletni plesalci, ki delujejo v Sloveniji.

Tudi tokratni dogodek je bil posvečan častnemu občanu Občine Mokronog-Trebelno Janezu Mejaču, ki se je koncertu tudi pridružil. Baletnik, koreograf, pedagog in režiser Janez Mejač, ki se je rodil v Mokronogu, je bil več kot štiri desetletja tesno povezan z baletno umetnostjo. V svoji bogati karieri je nastopil v kar 84 solističnih vlogah, postavil 62 koreografij, dvajset let je vodil baletno izobraževanje za mlade v Trstu, bil je predavatelj za odrski gib in zgodovinske plese na Akademiji za glasbo v Ljubljani, bil je tudi vodja ljubljanskega baleta. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade, med drugim je leta 2018 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Baletni koncert pripravlja Društvo baletnih umetnikov Slovenije v sodelovanju s trebanjsko območno izpostavo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), omogoča pa ga Občina Mokronog-Trebelno. V Mokronogu si želijo, da bi dogodek postal tradicionalen.

Besedilo in foto: JSKD OI Trebnje

Galerija

_balet (1)
_balet (2)
_balet (3)
_balet (4)
_balet (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava