Pohod na Svete Višarje, zbor pred OŠ Bršljin Novo mesto

27.5.2023 | 07:00

sobota, 27.5. 2023

Vabim, vse ljubitelje hribov in pohodništva, da se nam pridružite na atraktivni turi na Svete Višarje, znane kot romarski kraj Slovanov, Germanov in Romanov. Že v 16. stoletju so goro imenovali božjo pot treh narodov, danes pa jim pravijo božja pot Evrope. Cerkev, ki je posvečena Višarski Kraljici, je bila v letu 2000 prenovljena. Višarje pa niso le romarsko središče, saj razgled in gostinski lokali privabijo na vrh tudi številne turiste. Planinci pa za svoj cilj radi izberejo poldrugo uro oddaljen vrh Kamnitega lovca, ki nudi lep razgled na najvišje vrhove zahodnih Julijskih Alp. Našo dejavnost podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

ODHOD:

S parkirišča pri OŠ Bršljin ob 7. uri v smeri Ljubljane, Jesenic in Trbiža do zaselka Riofreddo oziroma po naše Mrzla voda.

TURA:

Naše izhodišče bo kar ob glavni cesti, ki vodi proti Predelu in Nevejskemu sedlu. Od tam se bomo po kolovozu podali strmo v gozd. Skozi smrekov gozd se bomo mimo križev povzpeli na greben, ki povezuje smučišči Svete Višarje in Trbiž. Nadaljevali bomo čez Višarsko planino, po kateri se bomo povzpeli do cerkve. Po krajšem postanku se bomo spustili proti gorski cesti, ki pripelje na Višarje in si poiskali primerno mesto za spremljanje gorskega kronometra na Giru d' Italija. V upanju na Rogličevo zmago bomo počakali do razglasitve rezultatov, potem pa se vrnili v dolino po poti vzpona.

POVRATEK

V Novo mesto se bomo vrnili v večernih urah.

OPREMA:

Potrebovali boste visoke pohodne čevlje in primerna oblačila glede na vreme (rokavice, kapa in topla oblačila). Ne pozabite, da se bomo srečali tudi s snegom. Priporočamo tudi pohodne palice.

HRANA:

Predvsem topla pijača in hrana naj bosta iz nahrbtnika. Bo pa tudi možno dobiti hrano in pijačo v kateri izmed tamkajšnjih gostiln.

CENA:

Cena za člane pohodniškega društva Novo mesto je 20 €.

PRIJAVE:

Prijave do petka zjutraj, 26. maja 2023, sprejemam Martin Luzar; na tel.: 041 800 876 ali martin.luzar64@gmail.com .

 VODENJE:

Vodja ture bo Martin Luzar, vodnik PZS in Pohodniškega društva Novo mesto. 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE

Lep planinski pozdrav,

PDNM