Svetovni dan Sonca - vse se se vrti okoli njega

28.5.2023 | 11:45

Simbolna slika (Foto: arhiv lokalno.si)

Simbolna slika (Foto: arhiv lokalno.si)

Med milijardami galaksij, ki se nahajajo v vesolju, je tudi galaksija Mlečna cesta in v njej je svoj prostor našlo naše Osončje. Zakaj ime Mlečna cesta. Ko so stari Grki opazovali nebo, zvezde, komete ... so med drugim opazili tudi črto, podobno traku, belo kakor mleko. Hitro so jo poimenovali Galaksija – Galaxias, kar v grščini pomeni mlečen.

Galaksija je gravitacijsko povezan sistem zvezd, plina, prahu, meglice in vsa nebesna telesa v našem osončju se vrtijo okrog Sonca. Včasih smo rekli za neko osebno, ki se je delala vzvišeno nad vsemi »Kaj misli, da se vse vrti okrog nje?« Sonce pa si zasluži, da se vse vrti okrog njega, kajti brez Sonca bi bil naš planet, mrzel, negostoljuben, na njem ne bi bilo življenja brez vode, svetlobe, toplote in energije. Vse to pa nam daje Sonce.

Sonce je sijoče, plinsko nebesno telo, naši Zemlji najbliže. Staro je 4,6 milijarde let, torej je nastalo v približno istem času kot naše Osončje. Vse od začetka nastanka naše Zemlje, oziroma rojstva naših prednikov – starih ljudstev, so ti častili Sonce in ga smatrali za Boga, saj so vedeli, da brez njega ne bi bilo niti njih in ne nas. Brez Sonca, njegove svetlobe, toplote in vode, življenje ne bi moglo obstajati, naša Zemlja bi bila podobna ostalim nebesnih telesom, ki nimajo te sreče, da bi jim Sonce dajalo vse dobrine, da bi lahko življenje obstajalo. Bila bi vklenjena v led z nizkimi temperaturami, ki si jih niti ne moremo zamisliti.

Stara ljudstva, ki so živela v Ameriki, so posebno častila Sonce, mu gradila svetišča, kjer so opravljali obrede in žrtvovanja, da bi jim bog Sonce bil milosten in bi imeli dovolj svetlobe, dežja in toplote in bi lahko preživeli. Azteki in Maji so žrtvovali ljudi, večinoma vojne ujetnike, pa tudi device, medtem ko so Inki žrtvovali živali (lame). Za nobenega teh ljudstev žrtvovanje ni pomenilo konec življenja ali celo zlobno početje, bil je le del neskončnega kroga.

Pri starih Slovanih je bil najvišji bog Svarog, ki je predstavljal sonce in ogenj, okrog sebe je imel številne bogove in vsakemu je namenil svojo nalogo. Pravzaprav kaj dosti ne vemo o tem, ker je katoliška vera, ko se je širila, prepovedala vsa čaščenja ali pa njihov pomen izkrivljala, češ da so poganska in tako se je te dediščine prav malo ohranilo in se je sčasoma pozabila.

Kot omenjeno, brez Sonca na Zemlji ne bi bilo življenja, ne bi se pa temu mogli nikamor umakniti, naš planet bi postal mrtev, bičali bi ga orkanski vetrovi in kraljeval bi mu led.

Poleg tega, da nam Sonce nudi vse dobrine, nas prijetno greje, pa v nas izboljša tudi razpoloženje, postanemo bolj veseli, lažje zvečer zaspimo. Vendar tudi sončnim žarkom se ne smemo prepustiti preveč časa, poleg vseh dobrih stvari je pa lahko tudi naš sovražnik, saj predolgo izpostavljanje ultravijoličnim žarkom povzroča kožnega raka. Najbolj so na udaru belopolti ljudje, ki živijo v bližini ekvatorja.

Ne zavedamo se, da nam pretirano izpostavljanje škodi, da nam ultravijolični žarki povzročajo raka. Ko smo mladi, komaj čakamo poletje in že se pražimo na soncu ure in ure, da bi čimprej porjaveli in bi se pred drugimi postavljali. Leta gredo hitro mimo in posledice neodgovornega ponašanja v mladosti se kaj hitro pokažejo v starosti. Pravimo, da je to naša dediščina.

V zadnjih letih je začel kožni rak skokovito naraščati in zahteva več smrtnih žrtev. Bodimo pametni, obnašajmo se odgovorno, vsekakor boljše, kakor da objokujemo smrti. Kožni rak je tudi edina oblika raka, ki je lahko vidna že s prostim očesom, zato je zelo priporočljivo, da opazujemo svojo kožo.

Vsako spremembo jemljimo zelo resno, le če bomo to storili, bomo lahko še ob pravem času ukrepali in prihranjeno bo mnogo življenj.

Svetovni dan kožnega raka - melanoma praznujemo 18. maja, zato tudi ni nič čudnega, da praznovanje dneva Sonca, 28. maja, in dneva melanoma nekako združimo. Sonce nam prinaša mnogo dobrega, vendar je tudi krivec za melanom, če ga preveč izkoriščamo.

Zatorej pamet v glavo, Sonca mora biti ravno prava mera, saj nihče si ne želi te smrtne bolezni melanoma in objokovanja svojih dragih.

E. C.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava