Nočna dieta, ki zares deluje!

29.5.2023 | 12:25

Čeprav je najpomembnejši obrok pri tej dieti večerja, ne smemo pozabiti na dober zajtrk.  (Foto: Dreamstime)

Čeprav je najpomembnejši obrok pri tej dieti večerja, ne smemo pozabiti na dober zajtrk. (Foto: Dreamstime)

Da je treba v posteljo brez večerje, če želimo shujšati, ne velja! Lahko si privoščimo večerjo, celo slasten obloženi kruhek, če le vemo, s čim ga je treba obložiti.

Ključ do vitkosti se v tem primeru skriva v pravi večerji, ki pomaga kuriti kalorije še dolgo po tem, ko sladko zaspimo. Raziskave se pokazale, da se pri tem lahko zanesemo na pet živil, ki jih v pravi kombinaciji zaužijemo v zadnjem obroku. Skupaj s polnozrnatimi izdelki, zelenjavo, nemastnimi mlečnimi izdelki, pustim mesom in ribami bo prebava delovala v šesti prestavi. Dan začnemo z zajtrkom; čeprav je najpomembnejši obrok pri tej dieti večerja, ne smemo pozabiti na dober zajtrk. Pripravimo si kosmiče s 150 g lahkega jogurta ali pest sadja s tremi žlicami ovsenih kosmičev, ali pa obložimo kos polnozrnatega kruha z žlico puste skute ali rezino šunke z rezinami kumare. Niti kosila ne smemo izpustiti! Privoščimo si 150 g mesa ali ribe z 200 g zelenjave, 30 g testenin ali riža ali 400 g krompirja. Spodaj pa ponujamo še nekaj predlogov za večerne prigrizke.

Zelenjavni namaz na polnozrnatem kruhu

Osmukamo vejico bazilike in lističe sesekljamo. Por narežemo na obročke, paradižnik na koščke. Vse zmešamo. Z vilicami zdrobimo 100 g lahkega sira feta, dodamo dve žlici lahkega jogurta ter pol zelenjave s porom. Solimo, popramo in z namazom premažemo dve rezini (po 45 g) polnozrnatega kruha. Potresemo s preostalim delom zelenjavne mešanice.

Pisani krožnik

Rdečo papriko in koromač narežemo na trakove, strok česna na rezine. Skupaj s 100 g šampinjonov popečemo na treh žličkah olja. Solimo, popramo. Zalijemo z dvema žlicama belega vinskega kisa in 100 ml zelenjavne juhe, dodamo vejici timijana in rožmarina. Kuhljamo pet minut. Ohlajeno pojemo z dvema grisinoma, ki smo ju ovili s pršutom.

Sendvič z mesom

Dve žlici puste skute zmešamo z žlico mleka, solimo, popramo. Vmešamo 20 g sesekljane pečene paprike. Dva goveja zrezka (po 40 g) popečemo v ponvi na malo olja, solimo. Polnozrnato štručko (120 g) razpolovimo, namažemo s skutnim namazom, potresemo z rukolo, obložimo z mesom, popramo in sestavimo v sendvič.

Motovilec z dimljeno postrvjo

Skuhamo 20 g leče. Solimo. Na trakove narežemo 100 g cikorije, na koščke pa 50 g kuhane rdeče pese in šalotko. Za preliv zmešamo dve žlici belega vinskega kisa, tri žličke olja, žlico vode, žličko gorčice, šalotko, sol, poper. Vmešamo lečo. Na drobno zrežemo postrv. Zmešamo vse sestavine, dodamo 50 g motovilca.

M. K.; Svet24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

30.5.2023Oceni Jožko 

Dieta za mladino ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava