Pogled vojnih veteranov 91 na trenutne razmere v Sloveniji

30.5.2023 | 13:00

Pogled vojnih veteranov 91 na trenutne razmere v Sloveniji

Letošnji praznovanje praznika vojnih veteranov 91, združenih v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih združenj Sever, z dne 17. maja na Geometričnem središču Slovenije, je bila priložnost, da slovenski javnosti pojasnimo svoja stališča ne samo o naši vlogi v pripravah na osamosvojitev in osamosvojitveni vojni, pač pa tudi o zapletenih družbenih razmerah, v katerih se po treh desetletjih samostojnosti nahajamo.

Vojni veterani se zavedamo, da se z oddaljevanjem in poglabljanjem zgodovinskega spomina na vojne napore družbe in tragične posledice le te briše zavedanje pomena vseh, ki smo v vojni sodelovali. Vendar je le tisti, ki je v vojni sodeloval, lahko avtentična priča zla, katero prinaša vsaka vojna. Zaradi tega moramo kot vojni veterani in kot veteranska organizacija imeti aktivno vlogo v vodenju dialoga z nosilci oblasti, saj smo že bili priča različnim zakonskim spremembam, katerih cilj je bila sprememba tako statusa kot tudi bonitet veterank in veteranov. Da pa bi takšnim ciljem lahko sledili, je predpogoj politična nepristranskost veteranske organizacije, vendar to ne pomeni, da se odpovedujemo pravici oblikovanja mnenja do načina vodenja države in aktualnih družbenih dogodkov. Pravico do tega nam daje naš prispevek v preteklosti, saj smo jo aktivno gradili, sooblikovali in obranili. Zato ne samo, da imamo pravico imeti mnenje, ampak imamo dolžnost, da to mnenje na podlagi argumentov tudi izrazimo, saj se družba ne brani samo z orožjem, ampak tudi z argumenti in besedami. In tudi besede so orožje, še posebej, če jih ljudstvu sporočajo spretni strankarski voditelji. Zato velja opozorilo in razmislek, da vsaka družba potrebuje ljudi, ki razen da govorijo, vedo tudi kaj povedati!

Danes, ko na vratih Evrope divja vojna in umirajo tisoči, ko se za vojaško obrambo pripravljajo tudi naše obrambne sile, so nepremišljene in sovražne besede, ki jih poslušamo, popolnoma neumestne in imajo skrajno negativen učinek na vse ljudi, še posebej na mlade, kateri bodo poklicani braniti svojo domovino, tako, kot smo bili mi, danes veterani osamosvojitvene vojne. Takšno obnašanje je skrajno neodgovorno!

Sedaj, ko so se s predlogom o novem spomeniku osamosvojitvi odprle nove možnosti podpore ali zanikanja in razprave o tem, kdo je bil prvi predlagatelj, je čas, da se strankarski voditelji ustavijo in razmislijo. Politično in strankarsko pregrete glave morajo izkoristiti trenutek in pomisliti na prihodnost. Vendar ne le na prihodnost sebe in svoje stranke, ampak na prihodnost nacije in države.

Vojni veterani opozarjamo - ne zapravite eno zadnjih priložnosti, ki nam je ponujena! Ob tem pa poudarjamo, da se ne odrekajte svoje zgodovine, pač pa jo sprejmite takšno, kot je bila. Z vsemi pozitivnimi in tudi negativnimi izkušnjami in zavedajte se, da se samozavestni narodi ne sramujejo svoje zgodovine! Slovenski narod je svojo samozavest in ponos pokazal in dokazal v vseh zgodovinsko pomembnih časih, tako leta 1941 kot tudi leta 1991! Nesprejemljivo in žalostno je, da nam tujci, katerih države so med drugo svetovno vojno sodelovale v Hitlerjevi osi zla, danes izrekajo opozorila in skoraj grožnje, kako ravnati s svojo zgodovino.

Skoraj trideset let se predvsem v mesecu maju in juniju ponavljajo razprave o storjenih napakah, o tem, kdo je bil za in kdo proti osamosvojitvi Slovenije, kdo je imel pomembnejšo vlogo v oboroženem odporu proti JLA in podobno. Nismo presenečeni, saj smo doživeli že vse-od zanikanja pomena osamosvojitve do izpolnitve tisočletnih sanj Slovenk in Slovencev; od zanikanja, da je v Sloveniji vojna sploh bila do epskih podvigov posameznikov; od tega, da je TO leta 1968 bila ustanovljena zato, da osamosvoji Slovenijo do tega, da je Slovenijo osamosvojila neka druga TO in neka druga milica.

Vse to nenehno sprožajo tisti, katerim mirno življenje in sobivanje ni v interesu. Pozabljajo na časovno rojevanje naše države ter njeno dolgo, mučno in v določenih obdobjih krvavo pot v samostojnost, neodvisnost in suverenost, za katero so zaslužne generacije vseh Slovenk in Slovencev. Pozabljajo na pogum in svobodoljubje tistih, ki so v najtežjih trenutkih, v katerih se je znašel slovenski narod in slovenstvo, vedeli kam in na katero stran zgodovine se morajo postaviti.

Zato ponovno in še enkrat-prihodnost korenini v preteklosti! Zato ne pozabite nanjo in na prispevek tistih, ki so v celotni zgodovin uporništva naroda z orožjem branili in obranili svojo domovino. Vojni veterani 91 se bomo tudi danes postavili v bran sožitju, miru in blagostanju slovenskega naroda!

Upokojeni generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo
Dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

31.5.2023+10     + (13)     – (3)     Oceni legat 

Lipič in njemu podobni so naredili veteranom največ škode z postvojnim besedičenjem in precejšnjim potvarjanjem kot v tem članku.Že v času vojne za Slovenijo so nekateri častniki TO blefirali in v rit lezli srbskim oficirjem in niso bili vsi tako odločeni in pogumni kot berem v tem članku.Vojak je zato na bojnem položaju, da vestno izvršuje svoje naloge in odstrani napadalca,ki je bil takrat jasen v obliki srbskega JNA kadra.Pogajanja sledijo v miru,ko ni več strahu. Pravi Slovenci smo se hoteli znebiti teh srbskih takratnih gospodarjev, kot danes Ukrajinci Rusov.Slava jim ! Nekateri smo videli kam pelje ta njihova "prikrita rdeča"norija. Za 2. svetovno vojno ne vem, ker me ni bilo zraven. Že takrat 1991 me je motilo to politično vojno pajdašenje in ta balkanska kolaboracija se kaže še danes v tem , da so navlekli nazaj srbske župane in tujerodne ljudi na odgovorne položaje v Sloveniji. Na kratko rečeno;Domačini danes zopet nimamo svobode zaradi neodločnih in nesposobnih rejenih političnih zdriz,ki jih je po 32 letih v Sloveniji še več kot jih je bilo takrat v junijski vojni 1991.

1.6.2023+3     + (5)     – (2)     Oceni Lojzekov stric 

Kdo pa Lipiču in Času kaj verjame.

4.6.2023+2     + (3)     – (1)     Oceni marcko123 

Lipič, kaj delaš za veterane in sploh, za koga si?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava