V soboto Praznik situl - 8. festival železodobnega življenja in kulinarike

31.5.2023 | 09:20

V soboto Praznik situl - 8. festival železodobnega življenja in kulinarike
V soboto Praznik situl - 8. festival železodobnega življenja in kulinarike

Letošnji festival bo tradicionalno ponudil prikaz starodavnih obrti in izdelkov, ki pa jih bomo v sodelovanju z rokodelci še dodatno obogatili. Obiskovalci boste lahko spoznali veščine lončarstva, steklarstva, krznarstva, pletarstva, obdelave lesa, barvanja in polstenja volne, tkanja, kovaštva, vlivanja brona ter obdelave jantarja. Skupaj s posebnimi gosti iz Poljske, ki se ukvarjajo z eksperimentalno arheologijo, ter skupino iz Italije, ki bo predstavila življenje ljudi v času železne dobe Severne Italije, ki so bili sočasni našemu halštatskemu Novemu mestu, se bomo podali na potovanje skozi čas. Pridite in doživite čarobnost situl, ki predstavlja edinstveno priložnost za spoznavanje starodavne dediščine ter novih inovativnih pristopov. Prepustite se čarobnosti dogodka ter ustvarite nepozabne spomine.

Pripravite se na nepozabno doživetje, ki vas bo popeljalo nazaj v čas železne dobe! Pridružite se nam 8. Prazniku Situl, ki vključuje delavnice za otroke, koncert skupine Noreia, strokovno vodstvo po situlskih spomenikih, osrednjo gledališko predstavo, rokodelsko tržnico in odlično kulinarično ponudbo. 

17.00 do 21.00 | Otroci bodo lahko ustvarjali miniaturne situle, izdelovali usnjene zapestnice in se preizkusili v boju z ročkami, sulicami ter lokostrelstvu. Poleg tega se bodo lahko naučili plesati, peči kruhke ter se poslikati s čudovitimi železnodobnimi motivi. 

20.00 | Izjemno atraktivna bo zagotovo osrednja gledališka predstava, ki bo uprizorila snubitev knežje družine. Kneza in snubca bomo lahko spremljali med njihovim prihodom na konju ter se prepustili čarobnosti dogodka. 

21.30 | V večernih urah vas čaka pravi glasbeni spektakel! Skupina Noreia, ki je znana po svojih tradicionalnih irskih, škotskih in bretonskih melodijah, bo poskrbela za pravo vzdušje in vas popeljala v čarobni svet glasbe. 

22:00 | Za tiste, ki se želite poglobiti v zgodovino, pa smo pripravili strokovno vodstvo po situlskih spomenikih v Dolenjskem muzeju. Tam boste lahko izvedeli več o situlah, njihovi izdelavi ter o življenju v železni dobi. 

17.00 - 22.00 | Na rokodelski tržnici boste lahko kupili unikatne izdelke izpod rok domačih mojstrov, ki jih bodo izdelovali kar na prireditvi. Poleg tega pa boste lahko uživali tudi v odlični kulinarični ponudbi, ki temelji na sestavinah iz železne dobe. 

Poskusite jedi, ki so jih jedli naši predniki, in se prepustite čarobnosti okusov. 

Pridružite se nam na 8. Prazniku Situl, ki bo poskrbel za nepozabno doživetje ter vas popeljal v čarobni svet železne dobe!

Visit Dolenjska

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

31.5.2023+3     + (8)     – (5)     Oceni miha 

Zelo zanimivo tole. Imamo kar nek praznik, ki ni vezan na nič in je nastal iz nič. To ni del naše zgodovine oz. se tisočletja ni praznoval ali se ga ni kakorkoli omenjalo. Po drugi strani pa se nekako počasi briše praznike kot so 1. maj, dan OF, dan zmage v 2. vojni ... Omenjeni prazniki niso v NM imeli nikakršnih prireditev, z izjemo NOB v lastni režiji. Ne vem kaj naj si ob vsem tem mislim? Ali gre za obračanje zgodovine? Kaj konkretno imamo leta 2023 zares s situlami? Zakaj tega praznika ni bilo leta 2013 ali prej?

31.5.2023Oceni Jožko 

Pri vseh teh številnih dejavnostih, ki so jih izvajali, o tem ni niti enega zapisa na teh številnih izkopaninah. Ali je bila ta halštatska skupnost res popolnoma nepismena ?! A res ni poznala zapisov v kakršnikoli obliki že. Ali je to res možno ali se kaj, kljub vsemu, prikriva ?

1.6.2023–1     + (0)     – (1)     Oceni miha 

hm podgurc pa nepismen, kje si pa še to vidu...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava