Srečanja članov dolenjske podružnice Združenja multiple skleroze

31.5.2023 | 11:40

Sprehod po Brežicah

Sprehod po Brežicah

Pred muzejem v Semiču

Pred muzejem v Semiču

Letos mineva 50 let od ustanovitve Združenja MS. Ustanovljeno je bilo z namenom, da združuje obolele z MS in jim pomaga živeti s to boleznijo. Zelo pomembna je obnovitvena rehabilitacija, obiski članov, seminarji za mlajše obolele, razna srečanja, predavanja, asistenca na domu.

Lokalne potrebe in želje članov z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja so pripomogle, da je nastala tudi Dolenjska podružnica. Ta pokriva kar 19 občin.

Danes je v Dolenjski podružnici 172 članov. Skupaj z odborom podružnice in poverjeniki skušamo članom ponuditi kar največ. Glede na razkropljenost članov po celotni Dolenjski, Beli krajini in Posavju pripravljamo lokalna srečanja, različna predavanja, vabimo jih k udejstvovanju na športnem področju, k skupini za samopomoč, … Priložnost za druženje je tudi občni zbor in seveda tudi izlet.

Pred Tednom MS, ki ga obeležujemo konec maja, smo organizirali srečanja članov na več lokacijah.

V muzejski hiši Semič nas je »pričakala« županja občine Semič, gospa Polona Kambič. Predstavila nam je občino in nas povabila, da se še kdaj vrnemo občudovat lepoto Bele krajine.

Nato smo si z vodičko ogledali Muzejsko hišo z zanimivimi razstavami, se sprehodili po obnovljenem mestnem jedru in se posladkali v bližnji slaščičarni.

V Brežicah sta nam vodič in vodička predstavila obnovljeni vodovodni stolp. Povzpeli smo se do vrha (k sreči ima stolp tudi dvigalo), nato pa smo se sprehodili po starem mestnem jedru ter se posladkali v Yogurtlandiji.

V vasi Sela pri Šentjerneju smo obiskali Kobilarno Hosta. Sin Tomaž nam je predstavil delo na kmetiji, ki se ukvarja z vzrejo Lipicancev. Sprehodili smo se po hlevu, spoznavali konje in jih »malo pocrkljali«, si ogledali »mini dresuro«, za zaključek srečanja pa šli še na sladoled v Šentjernej.

Zavedamo se, da multipla skleroza ni poznana vsem, nam pa niso poznane vse zanimivosti, ki jih ponuja posamezni kraj. Trudili se bomo, da jih s časom obiščemo čim več. Ta srečanja bodo priložnost, da jih spoznamo in s tem tudi predstavimo multiplo sklerozo.

Anita Hočevar
Dolenjska podružnica MS

Galerija

Pozdrav zupanje Obcine Semic
Pred muzejem Semic
Pred vodovodnim stolpom
Sprehod po Brezicah
V hlevu
V hlevu

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava